Iată cele mai tari avioane de luptă din lume

Ultima actualizare:

    JAS 39 Gripen foloseşte ultimele tehnologii şi poate îndeplini misiuni variate
JAS 39 Gripen foloseşte ultimele tehnologii şi poate îndeplini misiuni variate

Avioanele de luptă au poate cel mai important rol în teatrele de operaţiuni din lume. De aceea, ţările dezvoltate investesc sume colosale în industria de armament şi în tehnologia aeronavelor.

În războiul modern, aceste aparate de zbor pot face faţă cu succes confruntărilor atât pe uscat cât şi pe mare. Iată topul celor mai bine puse la punct avioane de luptă din lume.

10. Saab JAS 39 Gripen (Suedia)

Este un avion de generaţia a patra, de greutate medie, cu un singur motor, multirol dezvoltat de compania suedeză Saab the Gripen (grifon). JAS 39 Gripen foloseşte ultimele tehnologii şi poate îndeplini misiuni variate, precum apărare aeriană, interceptare, atac la sol şi recunoaştere. Datorită formei aerodinamice, avionul e agil în lupta de la distanţe scurte. Poate ateriza pe piste scurte sau pe port-avioane.

9. F-16 Fighting Falcon (SUA)

simeon stalpnicul png

Ţara noastră a achiziţionat recent 12 aeronave F-16 Fighting Falcon. Aparatul de zbor a fost produs de compania General Dynamics pentru Forţele Aeriene Americane. Se află pe locul 9 în topul realizat de Asociaţia experţilor în tehnologie militară. Este un aparat de zbor superior, dotat cu un singur motor care acţionează optim pe orice tip de vreme. A intrat în producţie în 1976 şi au fost produse de atunci 4.500 de avioane.

8. Mikayan MiG-31 (Rusia)

simeon stalpnicul png

Avionul de luptă rusesc MiG-31 este varianta evoluată a avionului MiG-25 „Foxbat”. MiG-31 este un avion supersonic de intecreptare. Este unul dintre cele mai rapide avioane de luptă din lume. Ultima variantă lansată pe piaţă de producătorii ruşi este MiG-31BM, un avion multi-rol de tip Foxhound, capabil să realizeze misiuni de interceptare pe distanţe lungi şi are o precizie deosebită la atac şi în apărarea dispozitivelor.

7. F-15 Eagle (SUA)

simeon stalpnicul png

Este unul dintre cele mai de succes avioane de luptă moderne şi a înregistrat până în prezent peste 100 de victorii în teatrele de operaţiuni. A fost creat de designerul McDonnell Douglas. Este un avion tactic de luptă cu două motoare jet care funcţionează pe orice tip de condiţii meteorologice. Primul Eagle a zburat în iulie 1972 şi de atunci a fost exportat în mai multe ţări, precum Japonia, Israel şi Arabia Saudită şi rămânăe operativ până în 2025.

6. Suhoi Su-35 (Rusia)

simeon stalpnicul png

Este unul dintre cele mai avansate avioane de luptă lansate în Rusia şi se află pe locul 6 mondial. Face parte din categoria grea a avioanelor de luptă, acţionează pe o rază lungă, este multi-rol şi are un singur loc pentru pilot. E varianta superioară a aparatului de zbor Su-27 şi a fost iniţial numită Su-27M, iar abia mai târziu Su-35. Este ruda apropiată a lui Suhoi Su-30MKI (o variantă modernizată pentru India) datorită componentelor de ultimă generaţie.

5. Dassault Rafale (Franţa)

simeon stalpnicul png

Aparatul de zbor Dassault Rafale e pe poziţia 5 în topul celor mai avansate avioane de luptă. Conceput şi construit de compania Dassault Viation, Rafale este un avion dublu-motor, cu aripi canar-delta şi este multi-rol. Este construit aproape integral într-o singură ţară. Rafale este deosebit de restul avioanelor europene datorită uşurinţei la pilotare şi capacităţii sale de a se impune în luptele aeriene, de spionaj, de pază şi interdicţie şi chiar misiuni anti-nucleare.

4. Eurofighter Typhoon (UE)

simeon stalpnicul png

Eurpfighter Typhoon este pe locul patru în topul celor mai avansate aparate de zbor de luptă din lume. A fost conceput cu participarea a patru naţiuni europene: Marea Britanie, Germania, Italia şi Spania. La realizarea lui au participat cei mai mari savanţi din industria aeronautică din cele patru ţări. Eurofighter Typhoon este cel mai avansat avion de luptă care poate face misiuni complexe aer-aer şi aer-sol la un singur zbor.

3. Boeing F/A-18E/F Super Hornet (SUA)

simeon stalpnicul png

Este varianta mul mai avansată a lui McDonnell Douglas F/A-18 Hornet. F/A – 18 E/F Super Hornet e un avion de luptă conceput să fie versatil în confruntări. F/A-18E/F conţine o suită de sisteme integrate pentru a permite inter-operabilitatea şi conectarea continuă cu trupele de infanterie de la sol. Ambele avioane F/A-18E (cu un loc) şi F/A-18F (două locuri) se adaptează rapid de la o misiune la alta printr-o simplă apăsare de buton.

2. F-22 Raptor (SUA)

simeon stalpnicul png

F-22 este un avion de luptă multi-rol care dă o superioritate detaşată în luptele aeriene. Este considerat arma absolută în teatrele de operaţiuni. A fost conceput pentru operaţiunile aer-sol, război electronic şi operaţiuni de spionaj. F-22 Raptor este de ultimă tehnologie, are un singur loc, două motoare supersonice de generaţia a cincea şi e cel mai uşor de manevrat avion de luptă din lume. Este în topul celor mai ciudate aeronave a tuturor timpurilor.

1. F-35 Lighting II (SUA)

simeon stalpnicul png

Este o bijuterie a industriei de armament ultra-secrete şi este considerat de departe vârful tehnologiei militare. Avionul F-35 a fost conceput pentru lupta aviatică modernă. Este cel mai flexibil, cu o tehnologie sofisticată de generaţia a cincea şi e considerat cel mai bun avion de luptă multi-rol creat vreodată. Datorită dotărilor sale electronice, aparaturii de supraceghere şi ghidare e cel mai bun în paza grabiţelor şi obiectivelor militare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net