Hillary Clinton, carte despre pierderea alegerilor. Ce au făcut Obama și Bush pentru democrată

h_51881783.jpg

hillary clinton
Hillary Clinton a scris o carte despre alegerile prezidențiale pierdute în fața lui Donald Trump
Foto: EPA

Hillary Clinton a lansat marți, 12 septembrie, cartea „What Happened” (“Ce s-a întâmplat” – n.r.), povestea alegerilor prezidențiale pierdute în noiembrie 2016 în fața lui Donald Trump.

Clinton a afirmat că povestea este despre ce a văzut, simțit și gândit în doi dintre cei mai agitați ani pe care i-a trăit vreodată.

O întrebare pe care poate și-au pus-o mulți, „De ce a candidat Hillary Clinton la prezidențiale?”, nu a rămas fără răspuns. „Am crezut că voi fi bună la treaba asta. A fost o șansă să fac cel mai mult bine pe care aș fi putut vreodată să-l fac”, a recunoscut aceasta în volumul din care cei de la The Hill au extras câteva dintre cele mai răsunătoare pasaje.

hillary_clinton.jpg

hillary clinton
Hillary Clinton, însoțită pe scenă de Bill Clinton, Chelsea Clinton, senatorul Tim Haine și Anne Holton, soția lui
Foto: Getty

Ideea de a candida a pornit de la Barack Obama, cel care, în 2013 și 2014, i-a pus în temă această sugestie: că ar trebui să candideze pentru cea mai puternică funcție în stat. „A fost foarte clar când mi-a spus că este de părere că eu sunt cea mai bună șansă a partidului nostru de a continua la Casa Albă și de a merge mai departe pe calea progresului. Voia să mă mișc repede pentru a mă pregăti pentru campanie”, a scris Hillary în carte, unde a adăugat că sprijinul lui Obama a contat enorm pentru ea. „Știam că președintele Obama are toată considerația din lume pentru vicepreședintele Joe Biden, dar și că este apropiat de alți potențiali candidați, așa că votul lui de încredere a însemnat enorm pentru mine”.

Unul dintre cele mai dificile momente prin care a trebuit să treacă Hillary Clinton a fost să asiste la inaugurarea lui Donald Trump, rivalul ei din campanie. A fost pe punctul de a nu se prezenta la ceremonie, dar a găsit puterea într-un alt fost lider al statului, George W. Bush, cel care a avut câteva conflicte cu Trump, mai ales că actualul președinte al SUA l-a ridiculizat pe Jeb, fratele lui George W. Bush. Acesta a sfătuit-o pe Clinton să participe la inaugurare, întrucât era un lucru bun pentru țară.

hillary clintonZoom
George W. Bush a fost cel care a sfătuit-o pe Hillary Clinton să participe la inaugurarea lui Trump
Foto: EPA

 

„Mi-a dat impulsul de care aveam nevoie. Bill și cu mine am decis să mergem”. De asemenea, Bush a fost primul care a sunat-o pe Clinton după discursul pierzătorului și a așteptat să schimbe câteva cuvinte cu ea, până când aceasta a terminat de mulțumit alegătorilor ei. „El a sugerat să ne găsim un pic de timp pentru a merge să mâncăm burgeri. Cred că acesta este felul texan de a spune: «Îți înțeleg durerea»”, a scris Hillary în cea mai nouă carte a sa.

În orele dimineții de după noaptea alegerilor, după ce toată lumea a plecat din apartamentul Clinton, fostul secretar de stat a mărturisit că a mai rămas doar cu soțul ei. „Nu plânsesem până atunci și nici nu eram sigură că o voi face, dar m-am simțit extrem de secată de puteri, ca și cum nu aș fi dormit de 10 ani. Ne-am așezat pe pat și ne-am holbat la tavan. Bill m-a apucat de mână și am stat întinși”, mai scrie în cartea lui Hillary, așteptată de mii de americani.

bill_hillary.jpg

bill hillary clinton
Bill și Hillary Clinton sunt căsătoriți din 1975
Foto: Getty

 

loading...
Loading...

Citește și