Harta celui de-al Treilea Război Mondial, care ar fi anihilat omenirea

razboi_mondial.jpg

razboi nuclear
Al Treilea Război Mondial urma să fie unul nuclear
Foto: Daily Mail

O hartă sovietică din timpul Războiului Rece, făcută publică recent, arată fronturile de luptă din timpul unui eventual al Treilea Război Mondial. Care fi fost de fapt unul de anihilare nucleară.

Harta relevă de fapt că războiul era conceput să înceapă tot pe continentul european. Marcajele roșii reprezintă punctele care ar fi trebuit să fie lovite cu rachete nucleare.

Cea mai mare concentrare a acestor ținte se află în special în spațiile francez, german și Benelux (Belgia, Olanda, Luxemburg), dar eventuale puncte strategice sunt raspândite pe cea mai mare parte a Europei. Marcajele albastre reprezintă atacurile probabile ale NATO.

harta_europei.jpg

harta europa
Planul operaţiunilor în Europa în viziunea sovietică. Punctele roşii reprezintă ţintele atacurilor nucleare. România se află în colţul din dreapta jos
Foto: Daily Mail

Această hartă a fost practic furată de polonezi și dată americanilor în timpul Războiului Rece; după cum se prefigurează, sovieticii se așteptau ca americanii prin intermediul NATO să fie primii care ar lansa un atac la sol asupra blocului sovietic, urmând ca la rândul lui, URSS să răspundă printr-un atac nuclear devastator, potrivit Daily Mail.

Din fericire acest lucru nu s-a întâmplat, dar harta ne arată încă o dată cât de încordate au fost relațiile diplomatice începând cu anii 1950, mergându-se până la eventuala decizie de anihilare totală. Răzoiul Rece a reprezentat practic o împărțire a lumii în două mari tabere – cea a țărilor libere și democrate, conduse de Statele Unite și cea a statelor comuniste, conduse de Uniunea Sovietică.

usa_urss.jpg

usa rusia
După căderea URSS, americanii continuă duelul cu succesorii acesteia, Rusia
Foto: Daily Mail

Acest fenomen a fost posibil ca urmare a neînțelegerilor dintre Aliați de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial cu privire la împărțirea sferelor de influență. Rezultatul a fost că ambele părți au dezvoltat suspiciuni mai mult sau mai puțin întemeiate care au dus la o cursă a înarmărilor ce putea împinge omenirea în pragul unei distrugeri totale. A fost nevoie de decenii și de numeroase războaie regionale care au slăbit economic și social cele două superputeri pentru ca în final sistemul internațional să se stabilizeze.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1