Hachiko, povestea care a emoționat o planetă. Se împlinesc 84 de ani de la moartea câinelui din rasa Akita

Ultima actualizare:

    Filmul ”Hachiko: Povestea unui câine” cu Richard Gere a fost lansat în 2009
Filmul ”Hachiko: Povestea unui câine” cu Richard Gere a fost lansat în 2009

Cățelul din rasa Akita Inu a reușit să emoționeze o întreagă planetă, devenind un exemplu de loialitate și dragoste necondiționată. Hachiko s-a născut la 10 noiembrie 1923 în Odate, prefectura Akita, Japonia. A fost adoptat în 1924 de Hidesaburo Ueno, un profesor de la catedra de Agricultură a Universității din Tokyo. Zilnic, Hachiko l-a însoțit pe profesor la gara Shibuya când pleca la facultate și nu pleca de aici până când acesta nu se întorcea.

La 8 martie, se împlinesc 84 de ani de la moartea lui Hachiko. Câinele din rasa Akita Inu s-a născut la Odate, prefectura Akita, Japonia, la 10 noiembrie 1923. Când avea doar patru luni, a fost adoptat în 1924 de Hidesaburo Ueno, un profesor de la catedra de Agricultură a Universității din Tokyo. Zi de zi, Hachiko l-a însoțit pe profesor la gara Shibuya și se întorcea acasă atunci când acesta termina cursurile. Legătura dintre cei doi a emoționat întreaga comunitate. La 21 mai 1925, profesorul Ueno nu s-a mai îtors acasă pentru că a suferit un atac cerebral care i-a fost fatal, în timp ce se afla la facultate. Disperat Hachiko a stat până în miez de noapte căutându-și din priviri stăpânul. Efectiv număra pasagerii care urcau și coborau din tren sperând sincer că profesorul se va întoarce la el.

Hachiko a murit la 8 martie 1935 din cauza unui cancer în fază terminală și a unor viermi filiformi la inimă
Hachiko a murit la 8 martie 1935 din cauza unui cancer în fază terminală și a unor viermi filiformi la inimă

Hachiko și-a așteptat stăpânul nouă ani după moartea acestuia

Hachiko a continuat să își aștepte stăpânul până la 8 martie 1935, când s-a stins din viață. Localnicii îi aduceau de mâncare și îl priveau emoționați în ultimele lui zile din viață când abia mai putea merge din cauza bătrâneților, dar continua să își ia locul în fața gării Shibuya. După moartea profesorului Hidesaburo Ueno, Hachiko a fost adoptat de o familie iubitoare de animale, dar a fugit din căminul acesteia revenind la casa unde fusese crescut de profesorul Ueno. Însă niciodată nu a lipsit din fața gării Shibuya, apărând ca din senin exact la ora la care sosea trenul profesorului. Mânca doar hrana adusă de călătorii care coborau din tren și stătea nemișcat până când peronul se golea de călători.

Dragostea necondiționată a câinelui pentru stăpânul său a devenit un exemplu pentru generații întregi timp de 84 de ani
Dragostea necondiționată a câinelui pentru stăpânul său a devenit un exemplu pentru generații întregi timp de 84 de ani

Hachiko devine simbol național în 1932

Un student apropiat al profesorului Ueno a descoperit în 1925 că pe teritoriul Japoniei nu trăiau decât 30 de exemplare pure din rasa Akita. Nu a apucat să îi spună dascălului său pentru că acesta a suferit atacul cerebral care i-a pus capăt zilelor. În anul 1932, ziarul Tokyo Asahi Shimbun a publicat un articol despre Hachiko. Câteva luni mai târziu, în manualele pentru clasele V-VIII era publicată povestea despre devotament și loialitate și mulți părinți și-au dus copiii să-l întâlnească în gară pe dulău. După moartea câinelui, rasa Akita a devenit protejată și în fața gării Shibuya a apărut o statuie în mărime reală a lui Hachiko. La 8 martie 1935 Hachiko moare și corpul lui e găsit pe o stradă din Shibuya, în drum spre gară. Abia în martie 2011, cercetătorii au descoperit cauza morții: inima îi era afectată de virmi filiformi și suferea de cancer în formă terminală.

A fost făcut un film în amintirea lui Hachiko

În anul 2009, a fost lansat filmul american ”Hachiko: Povestea unui câine” în regia lui Lasse Hallstrom. În rolul principal a jucat Richard Gere, iar în distribuție s-au mai aflat și Joan Allen și Jason Alexander. Între anii 2009 și 2010, filmul a rulat în cinematografele din 25 de țări și a adus încasări de peste 47 de milioane de dolari. Premiera filmului a avula loc la 13 iubie 2009, la festivalul Internațional de Film de la Seattle. La 8 august are loc marea premieră la un cinematograf din Tokyo.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net