Guvernul central al Spaniei a suspendat autonomia Cataloniei

Ultima actualizare:

    Premierul Spaniei a anunțat suspendarea autonomiei CatalonieiFoto: Getty
Premierul Spaniei a anunțat suspendarea autonomiei CatalonieiFoto: Getty

Autoritățile de la Madrid au decis suspendarea guvernului catalan și implicit, autonomia Cataloniei. A fost invocat articolul 155 din Constituție prin care guvernul central poate impune controlul direct asupra acestei regiuni, măsură ce poate fi adoptată numai în situații de criză.

Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat că guvernul catalan a fost suspendat, președintele regiunii autonome, Carles Puigdemont a fost destituit din funcție, iar în termen de șase luni vor fi organizate alegeri parlamentare regionale, informează Digi24.

Măsura vine în baza articolului 155 al Constituției, prin care este suspendată autonomia Cataloniei deoarece regiunea nu și-a respectat obligațiile impuse de Legea Fundamentală și de alte restricții, iar acțiunile liderilor separatiști au subminat interesul general al Spaniei.

Conform sursei citate, într-un document justificativ se arată că liderii regiunii catalane au încălcat în mod deliberat obligațiile constituționale prin începerea unui ampluu proces de secesiune, care a dus la deteriorarea situației sociale și economice în Catalonia. Au dus la fracturarea coexistenței populației și au afectat creșterea economică.

Invocarea Articolului 155 din Constituție urmărește patru obiective: restabilirea legalității constituționale și statutare, asigurarea neutralității instituționale, menținerea bunăstării sociale și a creșterii economice și asigurarea drepturilor și libertăților tuturor catalanilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net