Al treilea atac terorist sub mandatul lui Hollande! Ce spun liderii lumii despre tragedia de la Nisa

Ultima actualizare:

    Terorismul a zguduit inima Europei, joi (14 iulie)Foto: AP
Terorismul a zguduit inima Europei, joi (14 iulie)Foto: AP

Terorismul a lovit din nou în inima Europei! Celebrările de Ziua Franței s-au transformat într-o tragedie, la Nisa, joi seară (14 iulie), după ce un camion a intrat în mulțimea prezentă în centrul orașului, Bilanțul este unul dramatic, care crește de la un minut la altul: 84 de morți și peste 120 de răniți.

Președintele Franței a anunțat că starea de urgență instaurată după atacurile din noiembrie, care ar fi trebui să iasă din vigoare la 27 iulie, va fi prelungită cu încă trei luni, potrivit The Guardian.

„Teroarea a lovit din nou Franța. Franța a fost lovită de Ziua Națională, simbolul libertății, de către extremiștii care nu au nicio considerație pentru drepturile omului. Nu poate fi negat caracterul terorist al atacului. Trebuie să facem tot ce putem pentru a combate acest val al terorismului”, a declarat François Hollande.

De asemenea, președintele francez a anunțat că va întări oprețiunea Sentinelle,  care permite mobilizarea a 10.000 de militari suplimentari în Franța. Se va recurge la rezerva oprațională, adică la toate persoanele înrolate în forțele militare și de ordine ale țării. 

Toate steagurile din capitala Franței sunt arborate în bernă

Vineri dimineață (15 iulie), Holland convoacă un consiliu de securitate în format restrâns. Reuniunea va avea loc la ora 9:00 (10:00 ora României).

Este al treilea atac terorist care are loc sub mandatul de președintel al lui François Hollande, după atentatele de la Charlie Hebdo și Bataclan. 

Anne Hidalgo, primarul Parisului, a anunțat că steagurile de pe toate clădirile din capitala franceză vor fi arborate în bernă vineri (15 iulie). 

Reacții internaționale după tragedia de la Nisa

Președintele american Barack Obama a condamnat atentatul și i-a asigurat pe francezi că Statele Unite ale Americii sunt alături de Franța în aceste momente îngrozitoare: „Suntem solidari cu Franța, cel mai vechi aliat al nostru. Știm că va îndura această tragedie devastatoare”. Și premierul Candei, Justin Trudeau, și-a exprimat solidaritatea cu francezii și a declarat că este extrem de afectat: „Canadienii sunt șocați de atentatul de la Nisa. Ne îndreptăm gândurile spre victime și suntem solidari cu poporul francez”.

Summitul Asia-Europa, la care participă șefi de state și guverne din Europa, a început în capitala Mongoliei, vineri (15 iulie), cu un minut de reculegere. „Suntem alături de poporul francez, de toate popoarele Europei”, a afirmat președintele Mongoliei, Tsakhiagiin Elbegdorj.

Angela Merkel a calificat atacul drept o „crimă în masă”

Cancelarul german Angela Merkel a calificat atacul de la Nisa drept o „crimă în masă” și a asigurat Franța că o susține împotriva terorismului, anunță Digi24.

„Noi toţi cei strânşi la summitul ASEM suntem uniţi în sentimentele noastre de stupoare faţă de (…) crima în masă de la Nisa”, a declarat cancelarul german Angela Merkel în marja summitului la care iau parte lideri europeni şi asiatic, în Mongolia.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net