Expert german: al doilea val de Covid-19, în toamnă. ”Cu cât aerul e mai uscat și rece, riscurile cresc”

tobias-welte.png

dr tobias welte
Dr. Tobias Welte este profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucru Covid-19 în Germania
Citeste tot despre: 

Dr. Tobias Welte, profesor de medicină pulmonară și membru al grupului de lucru Covid-19 în Germania, a explicat ce anume va influența intensitatea celui de-al doilea val de Covid-19 în lume și cum putem să ne protejăm de infectare.

Dr. Tobias Welte a declarat că, în unele țări, se observă deja apariția celui de-al doilea val de coronavirus. ”De exemplu, Iranul este o țară cu o creștere zilnică a cazurilor după ce ajunsese la un nivel scăzut, iar acum există un al doilea val, care poate fi din cauza sărbătorilor religioase. (…) Există și alte țări, de exemplu, Germania, unde nu este nicio creștere dacă te uiți la întreaga țară, dar există focare localizate. Unele dintre aceste focare sunt, de exemplu, fabricile de prelucrare a cărnii”, a declarant Welte într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de Digi 24.

Chiar dacă în acest moment vremea călduroasă din Europa încetinește răspândirea virusului, asta nu înseamnă că acesta a dispărut. Când vor exista din nou condițiile de mediu care favorizează infectarea, vom vorbi, cu siguranță, despre al doilea val de Covid-19 și nimeni nu știe acum care va fi intensitatea acestuia. ”Ei bine, virusul nu a dispărut și nu a dispărut în niciuna dintre țările europene, iar noi trăim într-o lume globală. Dacă deplasările vor fi permise și frontierele vor fi redeschise, virusul se va răspândi din nou. Estimarea mea este că va fi un al doilea val în toamnă, iar intensitatea celui de-al doilea val nu poate fi determinată. Nimeni nu știe.”

Dr. Welte: „Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor”

Din păcate, apariția celui de-al doilea val nu poate fi prevenită, dat fiind că nu vom avea un vaccin până la jumătatea anului viitor, în cel mai optimist scenariu. ”Nu va exista un vaccin până la mijlocul anului viitor - dacă avem noroc. Așadar, probabilitatea de a găsi un vaccin nu este atât de mare și nu există un tratament eficient. Singurul lucru pe care îl putem face este, chiar dacă începem redeschiderea, să aplicăm măsurile de prevenire, care au avut succes. Cea mai importantă dintre acestea este distanțarea socială.”

Citește și:

Noul coronavirus va dispărea când se va încălzi vremea? Un specialist de la Harvard explică

Alexandru Rafila răspunde la 10 întrebări despre coronavirus

Vremea rece și umiditatea scăzută reprezintă factori de risc

Din informațiile de care dispun specialiștii până în acest moment, vremea rece și umiditatea scăzută favorizează răspândirea virusului. ”Protecția aerosolilor și timpul de supraviețuire sunt mai mari în camerele închise decât în exterior. Așadar, pe măsură ce stăm mai mult în camerele închise, cu cât aerul este mai rece și mai uscat, riscurile cresc”, a explicat dr. Welte pentru sursa citată.

Pentru că sezonul rece vine și cu un risc crescut de infectare cu virusul gripal, expertul crede că cea mai bună protecție, alături de măsurile de distanțare socială și purtarea măștii, o reprezintă vaccinarea – ”vaccinarea împotriva gripei, vaccinarea împotriva pneumoniei bacteriene, vaccinarea pneumococică - pentru a reduce riscul acestor infecții diferite în același timp”.

Când va dipărea coronavirusul

Dr. Tobias Welte susține că nimeni nu poate estima, în acest moment, dacă și când va dispărea noul coronavirus. ”Problema cu acest tip de virus este că nu știm niciodată ce se va întâmpla. Dacă o să apară o mutație a virusului, o modificare a virulenței, o modificare a proprietăților de transmitere. Nu este clar. Analizând unele dintre epidemiile de gripă, și aici avem cea mai mare experiență, putem observa că au circulat timp de trei ani. Gripa porcină a dispărut după trei ani de epidemie. Una dintre speranțe este, că, la fel, va disparea, la un moment dat, și pandemia de coronavirus. Sau vor apărea mutații ale virusului și va fi mai puțin periculos, cu o rată de mortalitate mai mică - va fi un virus care se va adapta sistemului uman.”

Loading...
 
 

Citește și

  • Premierul României Ludovic Orban poarta mască de protecție

    Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că nu crede că vom avea parte de noi măsuri de relaxare începând cu 1 iulie, așa cum am fost obișnuiți în ultima vreme. O dată la două săptămâni ne-am bucurat de libertăți în plus, însă de data aceasta va trebui să mai așteptăm. Motivul? Creșterea îngrijorătoare a numărului de cazuri confirmate cu coronavirus.

  • medicul Virgil Musta

    A venit vara, căldura, vacanța și ne-am relaxat mai mult decât trebuia. Mulți au uitat cu totul de pandemia de coronavirus, iar efectele s-au văzut în numărul mare de cazuri înregistrate în ultima perioadă. „Pericolul încă ne paște”, atrage atenția medicul Virgil Musta, coordonatorul spitalului Covid din Timișoara. Specialistul a venit cu 10 recomandări cruciale pentru români, care ne vor ajuta să ținem sub control răspândirea virusului.