Ești răcit, ai febră și iei paracetamol? Avertismentul specialiștilor

Ultima actualizare:

    Paracetamolul este unul dintre cele mai populare remedii împotriva răcelii și gripeifoto: Shutterstock
Paracetamolul este unul dintre cele mai populare remedii împotriva răcelii și gripeifoto: Shutterstock

Paracetamol pentru răceală? Fie, dacă țineți neapărat! Dar să știți că nu are niciun efect, avertizează specialiștii neozeelandezi. Un studiu recent arată că unul dintre cele mai populare medicamente din lume nu reduce febra și nu calmează durerile.

Specialiștii citați de The Daily Mail spun că, în ciuda recomandărilor oficialilor din sistemul de sănătate, paracetamolul nu are niciun efect asupra simptomelor răcelii.

Asta în condițiile în care paracetamolul este ingredientul-cheie din foarte multe medicamente destinate răcelii și gripei. Cercetătorii au lucrat cu două grupe de bolnavi: 40 de persoane răcite au fost tratate cu paracetamol timp de cinci zile, iar alte 40 de persoane au primit medicamente false.

La sfârșitul celor cinci zile, specialiștii nu au găsit diferențe importante între cele două grupe. Studiul a fost realizat de un grup de medici din Noua Zeelandă.

”Inițial am crezut că paracetamolul este dăunător, de vreme ce virusul care cauzează răceala nu se poate înmulți la temperaturi înalte. Or, reducând temperatura cu ajutorul paracetamolului, ajutăm virusul să se înmulțească”, a declarat dr. Irene Braithwaite, de la Institutul pentru Cercetări Medicale din Noua Zeelandă.

Din fericire, nu a fost cazul. Totuși, chiar dacă nu au demonstrat că paracetamolul este dăunător, cercetătorii nu au descoperit nici vreun beneficiu al medicamentului.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net