El i-a făcut transplant de cap maimuţei

doctor-transplant-cap12547.jpg

Doctorul Sergio Canavero vrea să opereze anul acesta primul pacient uman

A reuşit imposibilul! Chirurgul italian Sergio Canavero a reuşit să mute capul unei maimuţe pe trupul alteia. După câteva săptămâni animalul a mişcat membrele şi a dat semne de înzdrăvenire. E o premieră mondială absolută şi un pas uriaş în medicină!

Într-un interviu acordat revistei americane „New Scientist” chirurgul italian a explicat în ce a constat intervenţia chirurgicală care a durat 20 de ore. El a fost asistat de echipa doctorului chinez Xiaoping Ren, de la Universitatea Medicală Harbin, care a anunţat încă din 2015 că este „pregătit să facă primul transplant de cap pe un pacient uman”. La operaţie au venit inclusiv savanţii sud-coreeni de la Universitatea Konkuk, cei care au schimbat capetele la doi cobai anul trecut. După secţionarea coloanei vertebrale şi conectarea tuturor nervilor, cobaii au avut nevoie de două săptămâni de refacere. Mirosul, văzul, coordonarea membrelor şi memoria anterioară operaţiei au revenit ca prin farmec.

Capul maimuţei a fost răcit la -15 grade Celsius, nervii secţionaţi conservaţi cu polietilen glicol (n.r. substanţă ce permite nealterarea ţesuturilor). „Maimuţa a supravieţuit operaţiei fără să sufere vreo problemă neurologică sau de orice altă natură”, a declarat Canavero. Operaţia a fost sponsorizată de guvernul chinez. Primul pacient uman care se supune acestui tip de operaţie este rusul Valeri Spiridonov (31 de ani), specialist în programare. Directorul spitalului din Hanoi, Vietnam, Trinh Hong Son, a făcut invitaţşia ca operaţia să fie realizată la spitalul lui. Trupul donatorului vine de la un tânăr care e în moarte cerebrală de mai bine de un an.

Loading...