El e musulmanul erou care a salvat mii de vieți pe Stade de France

Ultima actualizare:

    Salim Toorabally (42 de ani) a salvat vieților celor prezenți pe Stade de France la 13 noiembriefoto: John McLellan/Daily Mail
Salim Toorabally (42 de ani) a salvat vieților celor prezenți pe Stade de France la 13 noiembriefoto: John McLellan/Daily Mail

Atentatele de la 13 noiembrie, din Paris, Franța, au curmat peste 130 de vieți nevinovate. Mai mulți teoriști au atacat capitala franceză, unii dintre ei cu arme Kalashnikov, alții detonând centurile încărcate cu materiale explozive pe care le purtau.

În total, șase atentate au fost comise în sala de spectacole Bataclan, în timpul unui concert, dar și în zona din afara ei și în zona Stade de France. Totuși, atacatorii nu au reușit să pătrundă în incinta stadionului, unde mii de suporteri, printre care și președintele Francois Hollande, urmăreau meciul dintre Franța și Germania.

Faptul că teroristul Bilal Hadfi, în vârstă de 20 de ani, nu putut intra pe Stade de France, i se datorează unuia dintre agenții de securitate, potrivit dailymail.co.uk. Salim Toorabally (42 de ani), un imigrant din Republica Mauritius (o țară insulară din largul coastelor continentului african, n.r.), dar și un musulman devotat, a salvat mii de vieți atunci când nu i-a permis tânărului să treacă.

Atacatorul, cunoscut drept teroristul cu „față de copil”, i-a atras atenția lui Salim din mulțimea de fani ai fotbalului pe care i-a văzut în timp ce se buluceau să intre pe stadion. Agentului de securitate i s-a părut ceva suspect și a descoperit că tânărul nu avea bilet. Așa se face că toate atentatele comise în zona Stade de France s-au produs numai în afara stadionului.

«Se prea poate să fi salvat Franța»

Ulterior, când teroristul „cu față de copil” a fost identificat, iar identitatea lui a făcut publică, Salim și-a amintit că nu l-a lăsat să intre. În acel moment, bărbatul a avut un șoc: „Am simțit un fior pe șira spinării. Mi s-a făcut rău. A fost atât de șocant. Mi-am spus că dacă l-aș fi lăsat să intre, aș fi fost complice la uciderea tuturor acelor oameni inocenți. Sute de oameni ar fi putut muri”. Un polițist i-a zis, pe un ton melodramatic: „Domnule, se prea poate să fi salvat Franța”. Cu toate acestea, Salim nu se simte ca un erou și susține că a făcut ceea ce datoria i-a cerut să facă.

Fiica lui a avut o presimțire

Înainte să plece la meciul amical dintre Franța și Germania, Salim a stat la masă cu familia lui. Chiar înainte să plece din casă, fiica lui l-a avertizat să aibă grijă, pentru că auzise că echipa germană ar fi fost evacuată din hotel din cauza unei amenințări cu bombă. Locuința bărbatului se află la o distanță de numai 20 de minute de mers cu mașina față de de zona în care capul atacurilor din Paris, Abdelhamid Abaaoud, a fost împușcat mortal la câteva zile după atacuri.

A venit în Franța când avea 16 ani

În prezent, Salim se gândește cu groază la momentul în care a auzit cele trei explozii din afara stadionului. Bărbatul mărtuisește că a simțit o teamă imensă de moarte, iar în acele momente s-a gândit, inițial, la familia lui, iar apoi, la „cel mai important om de pe stadion”, Francois Hollande. Clipele cutremurătoare nu-i dau pace nici în somn lui Salim, care are constant coșmaruri despre cele întâmplate.

Mai mult, bărbatul se teme că religia lui a fost pusă într-o lumină proastă încă de la atacurile de la Charlie Hebdo și că atentatele de la 13 noiembrie reprezintă încă un motiv să fie discriminat. „Oamenii care fac asta sunt impostori care trimit un mesaj greșit. Am venit în Franța când aveam 16 ani. Este o țară în care am avut succes. Sunt mândru să fiu francez”, a mai declarat el. 

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Valea Cernei și Cernișoarei, după inundatii  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (90) jpg
ungaria romania colaj pexels jpg
Gustav Klimt Immersive Experience Gold in Motion 2 jpg
cafea jpg
renovare apartament jpg
WhatsApp Image 2024 04 24 at 10 52 03 jpeg
bucuria 1536x1024 jpg
atena praf saharian jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net