E complet orb, dar se caţără în vârful munţilor

foto_mare_front1.jpg

Jesse Dufton, 34 de ani, în vârful stâncii Bătrânul din Hoy, cel mai periculos din Regatul Unit
Citeste tot despre: 

”Căţărătorul orb”, pe numele lui real Jesse Dufton, de 34 de ani, este considerat un fenomen natural. A fost diagnosticat în urmă cu 10 ani cu retinită pigmentară şi şi-a pierdut văzul. Asta nu îl împiedică însă să îşi urmeze visul.

Jesse Dufton, din Loughborough, Mara Britanie, iubeşte la nebunie muntele şi povesteşte cu drag că alpinismul l-a ajutat să îşi întâlnească iubirea vieţii lui şi să îşi găsească un rost după ce şi-a pierdut definitiv vederea. Britanicul de 34 de ani a povestit că în gimnaziu nu vedea la tablă şi purta ochelari cu lentilă foarte groasă. A reuşit să intre la facultatea de Chimie din cadrul Universităţii din Bath, dar până la finalul anilor de studiu a orbit complet. 

”Nu cred că m-aş încumeta să mă caţăr pe multe din vârfurile pe care am fost dacă aş fi văzut"

foto_front_cu_sotia_molly.jpg

Căţărătorul orb este înnebunit să urce pe stânci împreună cu soţia lui, Molly


”Nu cred că m-aş încumeta să mă caţăr pe multe din vârfurile pe care am fost dacă aş fi văzut. Atunci când vezi hăul de sub tine te apucă frica, pentru mine e mult mai uşor pentru că nu văd pericolul”, a explicat pentru The Sun ”Căţărătorul Orb”. După ce a învăţat să citească pe pipăite şi mama lui i-a luat un câine care să îl ghideze, Jesse s-a apucat de escaladă şi s-a căţărat pe o stâncă dificilă din Fontainbleau, Franţa. Performanţa i-a dat curaj şi s-a înscris în echipa de salvamontişti. 

detaliu_front.jpg

A reuşit să se caţere şi la -12 grade în vârful Alpilor francezi

În 2018, a participat la Campionatul Mondial de Escaladă din Austria şi s-a clasat în primii cinci. Recent, Jesse şi soţia lui, Molly, au reuşit imposibilul: s-au căţărat pe cea mai dificilă stâncă din Marea Britanie şi poate din lume: Bătrânul din Hoy. Performanţa a avut loc la doar câteva luni după ce au urcat în vârful Alpilor francezi în plină iarnă. 
Jesse regretă că nu poate admira priveliştea din vârful muntelui, dar ascultă cu atenţie descrierea peisajului şi ”vede minunăţia prin ochii soţiei, lui Molly”. În 2017, Jesse a participat la o expediţie în Groenlanda şi a povestit că frigul de acolo l-a făcut să simtă pericolul misiunii. Deşi gheţarul pe care se cocoţa nu avea un nivel de dificultate ridicat, mâinile îngheţate îi afectau simţurile şi nu mai putea anticipa ”paşii pe stâncă”. Dar ”a supravieţuit misiunii şi vrea acum să cucerească munţii americani”.

 

Loading...

Citește și

  • George Nicolescu (67 de ani) s-a născut orb, însă nu s-a dat bătut nici o clipă. A devenit unul dintre cei mai buni solişti din ţară, dar şi-a câştigat pâinea şi ca profesor de franceză, pentru nevăzători. Din păcate, deşi medicii au făcut tot posibilul, nimeni nu l-a putut ajuta să vadă, măcar pentru o clipă.

  • Ana Tîrlea e o talentată învăţătoare din municipiul Motru, care iubeşte tradiţiile şi le transmite elevilor săi. Anul acesta, Ana a realizat mărţişoare din aluat, iar banii obţinuţi vor fi donaţi unui băiat orb care trebuie să se opereze la o clinică din Thailanda.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1