Donald Trump, primul președinte din instoria SUA pus sub acuzare pentru a doua oară

donald-trump.jpg

Trump a mai fost pus sub acuzare în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului
Foto AFP

Camera Reprezentanţilor a votat miercuri punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru incitarea susţinătorilor lui de a intra în Capitoliu, pe 6 ianuarie. Incidentele de săptămâna trecută s-au soldat cu mai mulţi răniţi şi cu cinci morţi, între care un poliţist.

Preşedintele american Donald Trump a condamnat, miercuri seară, într-un mesaj video, violenţele de săptămâna trecută de la Capitoliu, asta după ce inițial le-a spus protestatarilor că îi iubește și că sunt niște oameni speciali. El nu a făcut vreo referire la punerea sa sub acuzare. 

Este pentru prima dată când un preşedinte american este de două ori pus sub acuzare. Trump a mai fost pus sub acuzare în decembrie 2019, pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, şi achitat de Senat în februarie 2020, potrivit news.ro.

Doar alţi doi preşedinţi din istoria SUA au fost puşi sub acuzare de Camera Reprezentanţilor - Andrew Johnson, în 1868, şi Bill Clinton, în 1998. Un altul, Richard Nixon, a demisionat.

Punerea sub acuzare pentru „incitare la insurecţie” a fost votată de 232 de reprezentanţi, iar 197 de reprezentanţi s-au opus acestui act. Patru republicani nu au votat.

Între cei care au votat „pentru” s-au numărat zece republicani.

Republicanii s-au întors împotriva lui Trump 

Votul a fost exprimat după o dezbatere care a durat aproximativ trei ore. Mai mulţi republicani din Camera Reprezentanţilor au spus miercuri că vor vota pentru punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump.

John Katko (reprezentant al unui district din statul New York) a fost primul care a făcut acest anunţ. I-au urmat Liz Cheney, fiica fostului vicepreşedinte Dick Cheney şi reprezentantă a statului Wyoming, care a invocat „o criză constituţională”, Adam Kinzinger (district din Illinois), care l-a criticat deseori pe Trump, Fred Upton (Michigan), care a spus că votează pentru a transmite „un mesaj clar” despre importanţa transferului paşnic de putere, Jaime Herrera Beutler (Washington), care şi-a motivat alegerea pentru că Trump nu a acţionat spre a opri violenţele de săptămâna trecută, Dan Newhouse (Washington), care a spus că „nu există scuze pentru acţiunile preşedintelui”, şi Peter Meijer (Michigan), care a precizat, între altele, că Trump a înşelat şi trădat milioane de oameni susţinând că alegerile au fost furate.

Anthony Gonzalez (Ohio), Tom Rice (Carolina de Sud) şi David Valadao (California) s-au alăturat ulterior dezbaterii republicanilor care au votat „pentru”.

Cei mai mulţi republicani au criticat faptul că nu a existat o investigaţie standard referitoare la incidentele din 6 ianuarie.

Loading...
 
 

Citește și

  • Câteva sute de susţinutări ai lui Donald Trump au intrat cu forţa în Capitoliu, în Washington DC, SUA şi au asediat clădirea, miercuri, 6 ianuarie. Patru oameni au fost ucişi în urma violenţelor, în timp ce Trump şi-a încurajat susţinătorii să ia cu asalt clădirea, unde Senatul şi Congresul americane se adunaseră pentru a îl confirma pe Joe Biden ca nou şef al SUA.

  • Ashli Babbitt, femeia ucisă în clădirea Capitoliului

    Au avut loc scene șocante, miercuri (6 ianuarie), în SUA! După ce susţinătorii republicanului Donald Trump au intrat cu forța în clădirea Capitoliului, în semn de protest. Aceștia susțin în continuare că alegerile au fost fraudate și că Joe Biden nu este câștigător cu adevărat. Din păcate, protestul nu s-a lăsat fără victime. O femeie pe nume Ashli Babbitt a fost ucisă, după ce a fost împușcată în in interiorul Capitoliului.