Discursul lui Iohannis la Varșovia. Președintele laudă Statele Unite ale Americii

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis a ținut un discurs la summitul ”Inițiativa celor trei mări”foto: EPA
Klaus Iohannis a ținut un discurs la summitul ”Inițiativa celor trei mări”foto: EPA

Klaus Iohannis a participat joi, 6 iulie, la Summitul ”Inițiativa celor trei mări” (Baltică-Adriatică-Neagră) organizat la Varșovia. Surpriza întâlnirii celor 12 state și Europa Centrală și de Est o constituie prezența liderului american Donald Trump, al cărui discurs a fost lăudat de către Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la Varșovia, că discursul public al președintelui american Donald Trump din marja reuniunii economice din Polonia a fost "foarte bun".

"Am avut un oaspete foarte special. În afară de participanții uzuali, care suntem țările din regiunea Adriatică, Marea Neagră, Baltică, am avut astăzi musafir pe președintele SUA, Donald Trump. Am avut o sesiune dedicată relației transatlantice foarte bună și foarte constructivă, după care am avut ocazia să participăm la o manifestare într-o piață centrală din Varșovia. Discursul lui donald Trump a fost foarte bun. A reiterat faptul că articolul 5 este evident foarte important și va fi întrutotul respectat de SUA. Este articolul din contractul NATO, dacă pot să mă exprim așa, care garantează că orice țară sprijină oricare altă țară, daca este nevoie", a spus presedintele.

Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington, prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor membrilor Alianței și îi obligă pe toți aliații să sară în apărarea țării atacate. Acest articol a fost invocat o singură dată în istoria Alianței, în apărarea Statelor Unite, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.


    Summitul de la Varșovia a fost a treia ocazie în care Iohannis s-a întâlnit cu Trumpfoto: EPA
Summitul de la Varșovia a fost a treia ocazie în care Iohannis s-a întâlnit cu Trumpfoto: EPA

Şeful statului a subliniat că va fi în ajutorul Europei să scadă dependenţa de gazul rusesc, chiar dacă aceasta nu este o problemă care să afecteze neapărat şi România.

"După părerea mea, trebuie să fim foarte realişti şi să gândim în primul rând la economiile noastre. Dacă vrem să avem securitate energetică, trebuie să avem disponibilitate energetică, să profităm de toate ofertele de energie care sunt pe piaţă. (...) Nu cred că trebuie să se teamă cineva de această ofertă de gaz lichefiat. Dacă condiţiile se încadrează în normele noastre este o sursă în plus", a spus Iohannis.

Klaus Iohannis este printre puținii liderii de stat care a avut ocazia șă se întâlnească de trei ori cu Donald Trump

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
Inundatii Dubai jpg
tarom  Mediafax jpg
image png
zacusca dovlecei 1 png
Ghid de cumpărare TV Smart 2021: Cum să alegi cel mai bun televizor inteligent? jpeg
bani curs valutar dolari jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net