Discursul integral al lui Michelle Obama, în contextul alegerilor din SUA

Ultima actualizare:

    Michelle Obama a susținut, luni (25 iulie), un discurs de sprijin pentru candidata la președinția Americii, Hillary Clintonfoto: Getty
Michelle Obama a susținut, luni (25 iulie), un discurs de sprijin pentru candidata la președinția Americii, Hillary Clintonfoto: Getty

În contextul alegerilor prezidențiale care urmează să aibă loc în luna noiembrie în Statele Unite ale Americii, actuala Primă Doamnă, Michelle Obama, a susținut un discurs în favoarea candidatei democrate, Hillary Clinton.

Michelle a pus accentul pe experiența acesteia la conducerea Statelor Unite ale Americii, prin faptul că a fost, la rândul ei, Primă Doamnă, dar și pe faptul că s-a implicat foarte mult în programe penru susținerea sănătății și drepturilor copiilor. „Am încredere în Hillary să conducă această țară, pentru că i-am văzut devotamentul pe care îl are de o viață față de copiii acestei națiuni”, a spus Michelle Obama.

„Eu sunt voi în această seară, pentru că la aceste alegeri este o singură persoană pe care o încredințez cu această responsabilitate, o singură persoană despre care cred că este cu adevărat calificată să fie președinte al Statelor Unite ale Americii, iar aceasta este prietena noastră Hillary Clinton”, a explicat. „[Este] Cineva care cunoaște această slujbă și care o ia în serios. Cineva care înțelege că probleme națiunii noastre nu sunt negre și albe”, a mai declarat.

Citește aici discursul integral

„Vă mulțumesc tuturor, vă mulțumesc foarte mult. Este greu de crezut că au trecut opt ani de când am venit pentru prima oară la această convenție să vă vorbesc despre de ce credeam că soțul meu ar trebui să fie președinte. Vă amintiți ce v-am spus despre caracterul și convingerile sale? Despre decența și grația lui? Am văzut aceste virtuți în fiecare zi în timp ce ne-a slujit țara în Casa Albă.

De asemenea, v-am spus despre fiicele noastre, cum sunt centrul inimilor noastre, centrul lumilor noastre, iar pe parcursul timpului nostru la Casa Albă am avut bucuria să le vedem crescând din fete mici și energice în tinere femei chibzuite. O călătorie care a început la scurt timp după ce am ajuns în Washington, când au plecat în prima zi la noua lor școală.

Nu voi uita niciodată acea dimineață de iarnă în care le-am privit pe fiicele noastre, de numai 7 și 10 ani, înghesuindu-se în acele SUV-uri negre cu toți acei bărbați cu arme. Cu fețele lor mici presate pe fereastră, iar singurul lucru la care m-am putut gândi a fost: «Ce am făcut?». În acel moment, am realizat că timpul nostru la Casa Albă avea să formeze fundația persoanelor care aveau să devină. Și că totul avea să depindă, cu adevărat, de cât de bine reușeam să gestionăm acea experiență.

Acesta este lucrul la care eu și Barack ne-am gândit în fiecare zi, în timp ce el încerca să ne ghideze și să ne protejeze fiicele de provocările acestei vieți neobișnuite în lumina reflectoarelor. Cum le-am îndemnat să îi ignore pe cei care puneau la îndoială cetățenia sau credința tatălui lor. Cum am insistat că limbajul plin de ură pe care îl auzeau de la persoane publice la televizor nu reprezintă adevăratul spirit al acestei țări. Cum le-am explicat că atunci când cineva este crud sau se comportă cu răutate, nu trebuie să te cobori la nivelul lui. Mott-ul nostru este, atunci când ei se coboară la un anumit nivel, noi trebuie să ne ridicăm.

La fiecare cuvânt pe care îl pronunțăm, la fiecare acțiune pe care o întreprindem, știm că suntem urmăriți de copiii noștri. Noi, ca părinți, suntem cele mai importante modele pe care le urmează în viață.

Dați-mi voie să vă spun, Barack și cu mine avem aceeași perspectivă asupra slujbelor noastre de președinte și Primă Doamnă, pentru că știm că vorbele și acțiunile noastre contează, nu doar pentru fetele noastre, dar pentru copiii din această țară. Copii care spun «V-am văzut la TV», «Am scris referatul pentru școală despre voi». Copii precum micul băiat de culoare care a privit în sus la soțul meu, cu ochii mari, plini de speranță, și s-a întrebat: «Am același tip de păr ca și tine?».

Să nu aveți îndoieli, în luna noiembrie, când vom ajunge la urne, asta este ceea ce decidem. Nu democrat sau republican, nu dreapta sau stânga. La aceste alegeri, și la fiecare alegere, este vorba despre cine va avea puterea să ne modleze copiii pentru următorii patru sau opt ani din viețile lor. Eu sunt voi în această seară, pentru că la aceste alegeri este o singură persoană pe care o încredințez cu această responsabilitate, o singură persoană despre care cred că este cu adevărat calificată să fie președinte al Statelor Unite ale Americii, iar aceasta este prietena noastră Hillary Clinton.

Am încredere în Hillary să conducă această țară, pentru că i-am văzut devotamentul pe care îl are de o viață față de copiii acestei națiuni. Nu doar față de fiica ei, pe care a crescut-o până la perfecțiune, dar față de fiecare copil care are nevoie de un campion: copii care o iau pe drumul cel mai lung drum până la școală pentru a evita găștile organizate. Copii care se întreabă cum vor putea vreodată să își permită să meargă la facultate. Copii ai căror părinți nu vorbesc un cuvânt în egnleză, dar care visează la o viață mai bună; care ne privesc pe noi pentru a visa la ceea ce ar putea ajunge cândva.

Hillary și-a petrecut decenii muncind neobosit pentru a schimba ceva în viețile lor. Reprezentând copii cu dizabilități ca tânăr avocat, luptând pentru serviciul de sănătate pentru copii în calitate de primă doamnă și pentru calitatea copiilor în Senat.

Iar când nu a câștigat nominalizarea în urmă cu opt ani, nu s-a înfuriat sau deziluzionat. Hillary nu și-a făcut bagajele și nu a plecat acasă pentru că... Hillary știe că asta este mai important decât propria ei dezamăgire. S-a ridicat cu mândrie să ne slujească țara încă o dată ca secretar de stat, călătorind pe glob pentru a ne menține copiii în siguranță. Au fost momente când Hillary ar fi putut decide că această slujbă este prea dificilă, că prețul serviciului public era prea ridicat, că era obosită să mai fie desființată pentru aspectul ei fizic, sau pentru felul în care vorba, sau chiar și pentru modul în care râdea.

Dar iată ce e: ceea ce admir cel mai mult la Hillary este faptul că niciodată nu cedează când este sub presiune. Niciodată nu alege calea cea mai ușoară. Iar Hillary Clinton nu a renunțat niciodată la ceva în viața ei. Iar când mă gândesc la tipul de președinte pe care îl vreau pentru fetele mele și pentru toți copiii noștri, asta vreau. Vreau pe cineva cu puterea dovedită de a persevera.

Cineva care cunoaște această slujbă și care o ia în serios. Cineva care înțelege că probleme națiunii noastre nu sunt negre și albe. Nu pot fi rezumate în 140 de caractere. Pentru că atunci când ai codurile nucleare la degetele tale și armata sub comanda ta, nu poți face decizii pripite. Nu poți avea pielea subțire sau tendința de a-ți pierde cumpătul. Trebuie să fii constant și chibzuit și bine informat.

Vreau un președinte cu experiență în serviciul public. Vreau pe cineva a cărui muncă de-o viață le arată copiilor noștri că nu trebuie să urmărim faima și norocul; luptăm să oferim fiecăruia o șansă să reușească. Și dăm înapoi chiar și atunci când ne străduim noi înșine să supraviețuim, pentru că știm că există oameni care o duc mai rău decât noi. Pentru harul lui Dumnezeu, vreau un președinte care îi va învăța pe copii noștri că toată lumea în această țară contează.

Un președinte care crede cu adevărat în precedentul stabilit de fondatorii noștri în urmă cu toți acești ani – că am fost cu toții creați egali, fiecare o parte iubită a măreței povești americane. Când criza ne lovește, nu ne întoarcem unii împotriva altora, ne ascultăm unii pe alții. Ne bazăm unii pe alții. Întotdeauna suntem mai puternici împreună. Sunt aici în această seară pentru că știu că acest tip de președinte va fi Hillary Clinton și de aceea, la aceste alegeri, sunt cu ea.

Vedeți voi, Hillary înțelege că președinția este despre numai un singur lucru. Este vorba despre a lăsa în urmă ceva mai bun pentru copiii noștri. Astfel am reușit întotdeauna să facem această țară să meargă înainte – unindu-ne pentru binele copiilor noștri. Oferindu-ne voluntari să antrenăm echipa, să predăm la cursurile de duminică, pentru că ei știu că este nevoie de un sat.

Eroii de orice culoare și crez care poartă uniformă și își riscă viețile să poată da mai departe binecuvântarea libertății; ofițerii de poliție și protestatarii din Dallas care tot ce vor, de fapt, este să ne păstreze copiii în siguranță; oamenii care s-au aliniat în Orlando să doneze sânge pentru că ar fi putut fi fiul sau fiica lor în club.

Conducători precum Tim Kaine, care le arată copiilor nostru ce înseamnă decența și devotamentul. Lideri precum Hillary Clinton, care au curajul și grația să continuă să se întoarcă și să pună acele crăpături în tavanul înalt de sticlă, până când în sfârșit cedează și ne ridicăm cu toții împreună cu ea.

Aceasta este poveste acestei țări. Povestea care m-a adus pe scenă în această seară. Povestea a generații de oameni careu au simțit biciul robiei, rușinea servitușii, înțepătura segregării, care au continuat să se străduiască și să spere, și să facă ceea ce a trebuit să fie făcut. Astfel că astăzi, mă trezesc în fiecare zi într-o casă care a fost construită de sclavi. Și le privesc pe fiicele mele – două femei de culoare frumoase și inteligente – jucându-se cu cățelul pe peluza Casei Albe.

Iar datorită lui Hillary Clinton, fiicele mele și toți fiii noștri și toate fiicele noastre acum iau ca atare faptul că o femeie poate fi președintele Statelor Unite ale Americii.

Nu lăsați pe nimeni niciodată să vă spună că această țară nu este măreață. Că, într-un feel, trebuie să o facem măreață din nou. Pentru că, acum, aceasta este cea mai măreață țară de pe Pământ.

Iar în timp ce fiicele mele pornesc în lume, vreau un lider care merită acel adevăr, un lider care merită promisiunile fiicelor mele și promisiunile tuturor copiilor. Un lider care va fi ghidat în fiecare zi de dragostea și de speranța și de visurile imposibil de mărețe pe care cu toții le avem pentru copiii noștri.

La aceste alegeri, nu putem sta relaxați sperând că totul va fi bine, nu ne putm permite să fim obosiți sau frustrați sau cinici. Ascultați-mă: între acum și noiembrie, trebuie să facem ceea ce am făcut acum opt ani și acum patru ani. Trebuie să batem la fiecare ușă, trebuie să scoatem fiecare vot, trebuie să ne vărsăm fiecare ultimă picătură de pasiune în alegerea lui Hillary Clinton ca președinte al Statelor Unite ale Americii. Haideți la treabă. Vă mulțumesc tuturor și Dumnezeu să vă binecuvânteze!”

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net