Dior a copiat modelul unui cojoc bihorean! Se vinde cu un preț uluitor, dar nu revine nimic românilor

cojoc.jpg

cojoc
Dior a copiat aproape integal modelul cojocului românesc, fără să plăatească credit creatorilor originali
Foto: Youtube/ Bihor Couture
Citeste tot despre: 

Una dintre cele mai celebre case de modă din lume, Christian Dior, nu are nici pe departe creații atât de originale precum ar vrea să ne facă să credem. În colecția din toamnă a lui 2017 a fost inclus un cojoc tradițional din Bihor, copiat aproape în întregime după piesa noastră vstimentară. Totuși, marea și mult prea lăudata companie nu a plătit niciun credit adevăraților creatori ai hainei.

Un astfel de cojoc este vândut de Dior cu un preț amțitor, de 30.000 de euro, dar nici măcar un eurocent nu intră în buzunarele adevăraților creatori din Bihor, scrie Adevărul. Nu este o noutate pentru Dior, care s-a inspirat (de fapt copiat) din tradițiile altor culturi și tradiții, fără să specifice cum au ajuns la acel concept. Acum, chiar și cojocul tradițional din Bihor a ajuns sursă de inspirație pentru Dior. Ambele piese vestimentare, cel original și cel copiat, au același model frontal, aceleași margini din blană neagră și aceleași motive de culoare roșie. Un singur detaliu a fost înlăturat: cum altfel, dacă nu steagul tricolor.

"Ca valoare de patrimoniu, cojoacele acestea sunt excepţionale şi ca valoare românească şi ca valoare mondială, ca proiecţie a unui mod de gândire arhaic, neolitic rămas până acuma în anumite împrejurări istorice", a precizat muzeograful bihorean Nicolae Brânda.

Isprava făcută de Dior a fost descoperită de Radu Frențiun, un tânăr român originar din Beiuș, care locuiește în Indonezia. După ce a văzut cojocul copiat într-un Magazin, a transmis revoltat un mesaj pe pagina sa de Facebook: "Mă plimbam în unul din cele mai mari şi mai luxoase cazinouri din lume, în Singapore, şi bineînţeles magazinul Dior este nelipsit, la fel cum sunt toţi ceilalţi "creatori" de modă prezenţi, de la Versace la Yves Saint Laurent. Dar la Dior ceva m-a lovit greu, pe mine, pruncul din Binş născut pe strada Şcolii şi crescut pe Aleea Moţilor. A fost un suman din colecţia anului acesta 2017 care se vinde în jur la 35.000 de dolari, da, aţi auzit corect, ăsta e preţul. Problema din punctul meu de vedere e că-i copiat cu neruşinare după cojocul nost binşenesc, 100% în modele şi amplasament."
 

Loading...