Dezastru! Sute de vieți curmate de tsunami

Ultima actualizare:

    Foto: EPA
Foto: EPA

Cercul de Foc al Pacificului și-a cerut tributul de vieți omenești! Vineri, 28 septembrie, un cutremur de 7,7 grade cu epicentrul la 80 km de orașul Palu din Indonezia pune la pământ mii de locuințe și face zeci de victime.

Câteva ore mai târziu, se dezlănțuie iadul: un tsunami. Insula Sulawesi și mai ales orașul Palu sunt acoperite de valul de peste trei metri înălțime care lovește cu sălbăticie. Peste 400 de oameni își pierd viața, iar ieri, autoritățile indoneziene declară stare de calamitate națională și cer ajutorul comunității internaționale.

Peste 380 de cadavre sunt recuperate de sub dărâmături, dar numărul persoanelor dispărute este îngrijorător de mare. La ora producerii tsunamiului, mii de oameni, printre care mulți turiști, participau la un festival pe plaja din orașul cu 350.000 de locuitori, Palu. Un alt oraș afectat e Donggala. Localnicii au povestit ieri cu groază că înainte de ”marele cutremur” pământul s-a zguduit de cel puțin cinci ori, seismografele indicând seisme de peste 5,5 grade.

Tomi Soetjipto, un jurnalist din Jakarta care se afla în Donggala, a descris pentru Al Jazeera orașul care ”arăta ca după bomba atomică” și a adăugat că autoritățile se așteaptă la ce e mai rău. Spitalele din Jakarta, Palu și Donggala erau supraaglomerate ieri, în timp ce supraviețuitorii scormoneau printre dărâmături căutându-și cu disperare rudele.

Purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Situații de Urgență din Indonezia a explicat de ce participanții la festivalul din Palu nu au fugit de pe plajă imediat după ce s-a emis avertismentul de tsunami, de vineri: “mulți au crezut că ce era mai rău a trecut. A fost o eroare regretabilă pentru că au plătit cu viața”. Palu a mai fost măturat de tsunami în 1927 și 1968.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net