Dezastru: nu ne mai rabdă Pământul! Vulcanul Etna îngrozește Italia

h_56713494.jpg

Vulcanologii au semnalat la 23 februarie cea mai puternică erupţie înregistrată vreodată pe Etna
Foto: EPA-EFE
Citeste tot despre: 

Italia e zguduită de scene apocaliptice! De mai bine de o săptămână, vulcanul Etna a îngrozit populaţia din Sicilia, sudul Italiei. ”După pandemie, asta ne mai lipsea”, spun cu lacrimi în glas localnicii. Dar coşmarul abia a început.

Cel mai activ vulcan din Europa s-a trezit din amorţire în urmă cu aproape 10 zile (prima erupţie a fost înregistrată la 16 februarie). Pământul s-a cutremurat cu un huruit îngrozitor venit din adâncuri şi valuri de lavă, ploi de pietre şi valuri negre de fum ameninţă insula Sicilia. Erupţia a fost vizibilă din spaţiu şi zilele trecute explozia îngrozitoare din măruntaiele muntelui a proiectat lava şi pietrele la peste 1,5 km înălţime.

h_56721383.jpg

Cea mai activă zonă, craterul sud-estic al vulcanului
Foto: EPA-EFE

Râuri incandescente de lavă sunt vizibile de la zeci de kilometri distanţă, prelingându-se pin craterul sud-estic al vulcanului. Aeroportul Catania a fost închis temporar din cauza norului de cenuşă, iar localnicii din orăşelul Pedara au povestit ieri cum a plouat cu pietre marţi, 23 februarie. Vulcanologul Boris Behncke de la centrul de observaţie a activităţii vulcanului Etna a punctat: ”Explozia din data de 20-21 februarie a fost considerată drept cea mai mare înregistrată vreodată. Dar în noaptea dintre 22-23 februarie a fost eclipsată de una colosală”. În timp ce unii admiră spectacolul de lumini şi fac fotografii care fac înconjurul planetei, bătrânii din Sicilia cred că ”acesta e sfârşitul”. ”Întâi ne-a lovit pandemia, iar acum se întâmplă asta. Etna nu a mai erupt din anii 1990, iar acum o face ca să ne pedepsească. Nu ne mai rabdă Pământul”, a declarat pentru Euronews Giorgio Lapesca, de 72 de ani.

profimedia-0592754384.jpg

Alunecarea de teren din Camogli, catastrofă locală
Foto: profimedia

profimedia-0592957262.jpg

200 de sicrie au ajuns în mare şi nu au mai putut fi recuperate
Foto: profimedia

Cea mai intensă activitate vulcanică este observată în zona craterului sud-estic al muntelui la o adâncime estimată la 2.700 de metri deasupra nivelului mării. Emisiile puternice de lavă sunt proiectate în aer la peste 400 de metri şi majoritatea localnicilor sunt obligaţi să poarte măşti de protecţie din cauza gazelor toxice aruncate în aer de vulcanul-monstru. Luni, 22 februarie, s-a produs o alunecare de teren în Camogli, aflată în apropierea oraşului Genova. Peste 200 de sicrie au ajuns în mare. Primarul localităţii, Francesco Olivari, a numit incidentul drept o catastrofă având în vedere că doar 10 din cele 200 de sicrie au putut fi recuperate. Cimitirul are o vechime de peste un veac. Localnicii din Camogli au declarat pentru AP că au auzit în timpul nopţii dintre 20-21 februarie cum crapă stânca de pe faleză din cauza ”pământului care tremură îngrozitor”.

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1