Dezastru în Grecia! Mărturia unui turist român aflat în insula Kefalonia

inundatii-kefalonia1.jpg

inundatii in kefalonia
Valurile au luat vasele din porturile din Kefalonia și le-au scufundat în larg
foto: EPA-EFE

Ciclonul Ianos a transformat peste noapte paradisul turistic din insula Kefalonia într-o zonă calamitată. Case inundate, zone întregi rămase fără curent electric, vase luate de valuri din port și scufundate în larg. Bloggerul de turism Răzvan Pascu, aflat cu familia în vacanță pe insula Kefalonia, a povestit pe contul personal de Facebook cum arată situația acolo în acest moment.

Chiar dacă vremea s-a stricat în Insulele Ionice încă de acum două zile și toată lumea era pregătită pentru ciclonul Ianos, nimeni nu a prevăzut adevărata lui forță.

”Suntem bine.

Ciclonul Ianos este mai puternic decât s-a anticipat. Am aflat acum două zile că va ploua, ieri a plouat toată ziua, dar nimic de speriat, însă începând de azi noapte la 3:00 a început un vânt extrem de puternic, pe lângă ploaia torențială, care pe alocuri ajunge să ia pe sus scaune sau mese.

Noi suntem undeva lângă golful orășelului Sami, unde de obicei vremea este mai blândă, iar atunci când sunt furtuni pe mare localnicii ne spuneau că vasele trag în acest port pentru că este mai ferit. Aici unde suntem noi este o zonă de munte, cu brazi în depărtare, și terenul este mare și drept, deci nu prea există posibilitatea că ceva să zboare spre vila în care suntem noi sau să fie alunecări de teren, suntem în siguranță aici și ne-am făcut și provizii.

Însă doamna de aici ne spunea astăzi că daunele sunt foarte mari în orașe, unde casele sunt apropiate, nici spitalele nu au curent electric, sunt zone unde au avut loc alunecări de teren, iar unele ambarcațiuni din Agia Effimia (la câțiva km de noi) au fost luate pe sus de valuri, unele s-au scufundat, altele au fost scoase din port direct pe șosea, în oraș. În Sami ne ziceau că mesele teraselor au zburat în mare și că acum toate magazinele sunt închise. Feriboturile între insule au fost oprite de două zile.

inundatii-kefalonia2.jpg

masina distrusa in kefalonia
Vântul puternic a provocat multe daune materiale în Kefalonia
foto: Profimedia

 

Au zis că nu au mai văzut niciodată așa ceva în Kefalonia, și înțeleg că în Lefkada, Zakynthos sau Itaca situația este la fel”, a scris Răzvan Pascu pe contul personal de Facebook.

Ciclonul Ianos a lovit vestul Greciei

Vestul Greciei a fost lovit, vineri, de un ciclon tropical mediteranean. În Insulele Ionice s-au înregistrat inundaţii, pene de curent şi ploi torenţiale. Rafalele de vânt au fost de până la 117 kilometri pe oră, relatează AFP, citând protecţia civilă elenă.

inundatii-kefalonia3.jpg

copaci smulsi din radacini in kefalonia
Vântul puternic a smuls copacii din rădăcini în insula Kefalonia
foto: EPA-EFE

 

“Cădeau copaci peste tot”, a afirmat prefectul Insulelor Ionice, Rodi Kratsa, precizând că nu s-a semnalat nicio victimă până în acest moment.

Uraganul Ianos se deplasează către sud, a adăugat Kratsa.

Două zboruri Ryanair cu destinaţia Kefalonia au fost direcţionate către Atena, iar legăturile maritime cu insula au fost întrerupte.

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1