Cum s-a votat în Europa la alegerile europarlamentare?

Peste 400 de milioane de europeni au ieşit la vot începând cu 23 mai şi culminând pe 26 mai pentru a-şi alege reprezentanţii din Parlamentul european.

Iată cum s-a votat pe bătrânul continent:

Franţa.

Partidul Adunarea Naţională al lui Marine Le Pen a câştigat alegerile cu 23-24,2% din voturi, iar En Marche al lui Emmanuel Macron, doar 22,4%. Le Pen şi-a anunţat intenţia de a cere dizolvarea Parlamentului.

Italia.

Formaţiunea politică Liga a lui Matteo Salvini a luat 35% din voturi fiind secondată de Mişcarea Cinci Stele (antisistem) care a luat între 18,5 şi 23% din voturi. 

Marea Britanie.

Englezii urmează să iasă din UE la 31 octombrie, iar formaţia care a ieşit câştigătoare este cea condusă de Nigel Farage, care a iniţiat Brexitul. A luat 31,6% din voturi, adică 24 de mandate. 

Ungaria.

Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a primit 56% din voturi înfrângând alianţa opoziţiei cu un discurs clar anti-imigraţie.

Spania.

Partidul Socialist a ocupat 20 din cele 54 de locuri alocate. Surprinzător este faptul că separatistul catalan Carles Puidgemont (Junts) va intra în Parlamentul european împreună cu un alt coleg, după ce formaţiunea lui a câştigat două locuri.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1
3
ClickPoftaBuna.ro : 1