Cum arată plajele și tavernele grecești în vara pandemiei

Ultima actualizare:

    Chelnerii din Halkidiki își așteaptă oaspeții cu mesele distanțate și cu viziere pe față
Chelnerii din Halkidiki își așteaptă oaspeții cu mesele distanțate și cu viziere pe față

În anul 2020, vacanța de vară va fi sub imperiul restricțiilor, a distanțării, a măștilor și dezinfectantului pentru mâini. Peste tot avem reguli de respectat. Într-o țară cu doar 3.300 de cazuri confirmate, Grecia și-a adaptat și ea condițiile în care își primește turiștii. Îi așteaptă cu bucurie și cu speranța că totul va fi bine. Totuși, până la final de iunie, prea puțini români s-au încumetat să plece de acasă.

Din 15 iunie, Grecia și-a deschis porțile pentru turism, iar românii pot merge în mult așteptata vacanță fără să fie nevoiți să se autoizoleze nici la destinație, nici la întoarcerea acasă. Sute de oamenii s-au urcat în mașini sau în autocare și au plecat încă din prima zi spre superbele plaje cărora le-au dus dorul. Par mulți, însă numărul e net inferior comparativ cu anii trecuți. Potrivit hotelierilor, în Halkidiki, gradul de ocupare este de doar 10-40%. Superbele stațiuni scăldate în soare din această zonă sunt încă sub imperiul amorțelii. Doar câțiva turiști pe străduțe, magazinele doldora cu suveniruri sunt mai mult pustii, iar proprietarii de terase se uită cu jind în zare, doar doar le calcă cineva pragul. Vă e teamă de reguli? Ei bine, aflați că pentru noi, turiștii, nu sunt prea multe. Grecii s-au asigurat ca oaspeții lor să se bucure de tot confortul de care au nevoie într-o vacanță. 

La terase au voie maximum 6 persoane la aceeași masă
La terase au voie maximum 6 persoane la aceeași masă

Turiștii nu sunt obligați să poarte mască 

Turiștii care circulă cu autocarul sau cu avionul sunt obligați să poarte mască pe tot parcursul călătoriei. Odată ajunși la destinație, își pot lua adio de la ea. „Purtarea măștilor nu e obligatorie pentru turiști în spațiile închise, fiecare o poate purta doar dacă dorește, pentru propria protecție. Obligativitatea este doar la angajați (cameriste, recepționeri, vânzători, chelneri), iar asta poate da încredere turiștilor”, spune Cosmin Vasile, manager destinație Grecia la Hello Holidays. „În prima zi de vacanță, am intrat într-un supermarket cu masca și angajații se uitau ciudat la noi, ne-au spus că putem să o dăm jos”, povestește un român ajuns în Halkidiki.  

Mesele de la taverne – mai distanțate 

Grecia are, slavă Domnului, suficiente plaje, astfel încât nu putem vorbi despre aglomerație
Grecia are, slavă Domnului, suficiente plaje, astfel încât nu putem vorbi despre aglomerație

La terase, taverne și restaurante, regulile sunt clare: bucătarii și chelnerii poartă mască, opțional și mănuși; unii s-au dotat cu viziere ce le acoperă doar nasul și gura, ca să poată face mai ușor față căldurii. În unele locuri, clienților li se măsoară temperatura la intrare. „Mesele sunt la distanță de un metru și jumătate între ele, iar la fiecare masă nu au voie mai mult de 6 persoane, dacă sunt din familii diferite”, spune Evi Ioakeimidou, proprietara agenției de turism Evi Tours. Dezinfectantul e cuvântul de ordine: îl vedem peste tot – pe mese, la toalete, în spațiile comune din hoteluri, în supermarketuri, chiar și în biserici.   

E suficient spațiu pe plajă 

Grecii își așteaptă oaspeții cu aceeași mâncare bună și aceleași prețuri ca în anii trecuți
Grecii își așteaptă oaspeții cu aceeași mâncare bună și aceleași prețuri ca în anii trecuți

Pe plaje nu sunt reguli prea multe. Grecia are, slavă Domnului, suficient spațiu pentru toată lumea, astfel încât șezlongurile să fie la 1,5 - 2 metri distanță unele de altele. Multe plaje sunt aproape pustii. „Mă simt ca un naufragiat pe o insulă exotică! Ce-ți poți dori mai mult decât să ai marea și plaja doar pentru tine?! E un sentiment incredibil”, spune Cosmin Ștefan, un bucureștean care e de săptămâna trecută în Halkidiki.  

Prețurile au rămas neschimbate 

Noul salut în „vara pandemiei”, dintre hotelieri și turiștii ajunși la destinație
Noul salut în „vara pandemiei”, dintre hotelieri și turiștii ajunși la destinație

Mai trebuie să știți că prețurile la mâncare și cazare au rămas neschimbate. O masă pentru o persoană costă între 5 și 15 euro, cazarea 7 nopți în studiouri pornește de la 90 de euro de persoană, iar un șezlong la plajă se închiriază cu 3-4 euro, băutura inclusă. „După cum vedeți, multe din aceste reguli le vizează, de fapt, pe gazde. Dar, cu puțină răbdare și grijă, vom învăța să trăim cu ele. Putem face turism sigur, relaxant, și în vara coronavirusului”, spune ghidul Cosmin Vasile.  

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net