Cum arăta lumea acum 55 de ani, în imagini

Ultima actualizare:

    Iată cum arăta lumea acum un secolFoto: Getty
Iată cum arăta lumea acum un secolFoto: Getty

Acum o jumătate de secol, lumea se afla într-o perioadă de tranziție. Al Doilea Război Mondial se încheiase și lumea intra în perioada Războiului Rece. În Statele Unite ale Americii aveau loc manifestări pentru susținerea drepturilor omului, dar și proteste anti-nucleare.

În anul 1961, John F. Kennedy devine cel de-al 35-lea președinte al SUA, sovieticul Yuri Gargarin devine primul om care a ajuns în spațiu, activiștii de la Freedom Rivers au mers cu autobuzele în Sud, pentru a protesta împotriva segregării, iar Germania de Est începe să construiască Zidul Berlinului. 

În 1961, Kennedy a dat undă verde dezastruoasei invazii din Golful Porcilor (Cuba) și a jurat că Statele Unite ale Americii „vor trimite primul om pe Lună”, în cadrul programului Apollo, inițiat de NASA. De asemenea, JFK a „netezit” drumul armatei americane în Vietnam. Până la sfârșitul anului 1961, 2.000 de trupe au ajuns pe teritoriul vietnamez. Cu ajutorul următoarelor imagini, puteți face o călătorie în trecut, pentru a vedea cum arăta lumea în urmă cu 55 de ani.

1.


    Foto: Getty
Foto: Getty

John F. Kennedy vorbește pentru prima oară în calitate de Președinte al Statelor Unite ale Americii, în fața Capitolului din Washington, la 20 ianuarie 1961, în timpul ceremoniei de investire.

2.


    Foto: AP
Foto: AP

Cântărețul Bobby Darin, surprins lângă un automobil făcut manual, numit „Bobby Darin Dream Car” („Mașina de vis a lui Bobby Darin”), arătată întregii lumi pe 31 martie 1961, la Hollywood, California. Proprietarul mașinii, Andrew Di Dia, care a imaginat și a creat automobilul de 150.000 de dolari, a făcut un tur al țării cu „Bobby Darin Dream Car”.

3.


    Foto: AP
Foto: AP

Această imagine spune povestea unor vremuri rușinoase. În fotografie, este înfățișată o fată de culoare, care părăsește Universitatea din Georgia în mașina poliției, pe 12 ianuarie 1961. Charlayne Hunter, care avea 18 ani, începuse cursurile acolo, însă a fost „escortată”, după ce studenții nu au vrut să o integreze, pe motive rasiale.

4.


    Foto: Getty
Foto: Getty

1 iulie 1961: Primul cosmonaut din lume, sovieticul Yuri Gagarin, primește un buchet de flori de la o fetiță, la sosirea sa la Ambasada Uniunii Sovietice din Londra.

5.

Mike Hailwood, 21 de ani, din Oxford, surprins pe motocicleta sa Norton, în timpul cursei Senior International Tourist Trophy, pe Insula Man, din Regatul Unit al Marii Britanii, pe 16 iunie 1961. El a câștigat cursa de șase ture, cu o viteză medie de 161 km/h.


    Foto: AP
Foto: AP

6.


    Foto: AP
Foto: AP

Nu se vedea nicio mașină pe bulevardul Malecon, în Havana, Cuba, o stradă foarte îndrăgită de turiștii americani, înainte ca trupele lui Fidel Castro să pună stăpânire pe ea, folosind-o în scopul apărării. Un singur milițian cu mitralieră se plimbă pe strada din Malecon, pe 6 ianuarie 1961.

7. 


    Foto: AP
Foto: AP

Un model uriaș electrificat al sistemului de control al creierului uman este prezentat de doctorul A.G Macleod, la întâlnirea Asociației Medicale Americane, în New York, pe 26 iunie 1961. Labirintul format din tuburi și luminițe demonstrează modul în care creierul primește informații, pe care le transformă în gânduri, apoi în acțiuni. 

8.

simeon stalpnicul png

Louis „Stachmo” Armstrong, călare pe o cămilă, încântă sfinxul și piramidele antice de la Giza, în apropiere de Cairo, în Egipt, pe 28 ianuarie 1961. Soția lui, Lucille, filmează întreaga scenă. Soții Armstrong se aflau într-un tur al Africii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tepari 01 jpg
image
image
image
image
image
image
ana Blandiana 1990 jpg
index webp
1 minestrone jpg jpeg
caroline jpg
costel corduneanu jpg
azienda agricola 1200 690x362 jpg
gradina jpg
Krystyna Skarbek jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net