Cum a ajuns un lagăr de concentrare o destinație turistică de lux

muntenegru.jpg

muntenegru
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, armata italiană s-a folosit de insula Mamula și a construit, aici, un lagăr de exterminare

CNN anunță că, un lagăr de concentrare în Muntenegru ce datează din cel de-Al Doilea Război Mondial va fi transformat într-un loc turistic luxos.

Decizia guvernului a stârnit numeroase controverse și nemulțumiri, în special în rândul familiilor care au pierdut rude în război. Publicul se aștepta la un monument solemn și nu la un complex de hoteluri.

Un trecut dramatic

Având un diametru de doar 200 de metri, vechiul lagăr de concentrare se află situat într-o regiune nelocuită, pe o insulă stâncoasă din Marea Adriatică, Mamula, la granița dintre Muntenegru și Croația, în Golful Kotor.

 Locul a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către trupele militare italiene, sub comanda dictatorului Benito Mussolini. Se presupune că aici au fost aduși în jur de 2 300 prizonieri dintre care 130 au fost uciși sau au murit prin înfometare. Locul a fost, de asemenea, și sursă de inspirație pentru un film în anii ‘50.

Planuri de viitor

Trecutul dramatic al acestei regiuni contrastează puternic cu planurile de viitor ale guvernului din Muntenegru care prevăd transformarea Insulei Mamula prin amplasarea de piscine, docuri pentru iahturi, spa-uri, restaurante și săli de dans. Mai mult decât atât, corporației Orascom i-a fost concesionat locul pentru un preț de 1,64 de dolari pe metru pătrat.

 Lucrurile nu sunt simple. “Ne confruntăm cu două situații: fie lăsăm locul să cadă în ruină, fie găsim investitori care vor dori să-l restaureze și să-l facă accesibil vizitatorilor”, a afirmat Olivier Brajovic, președintele directoratului național de dezvoltare a turismului din Muntenegru. Firma căreia i-a fost delegată sarcina de restaurare consideră că este necesară o investiție de 16,3 milioane de dolari.

muntenegruZoom
Peisajul din zonă contrastează cu ororile care aveau loc, aici, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial

Controverse

Pe de-o parte, Dragan Becirovic, reprezentantul PR al firmei Orascom, asigură că procesul de renovare a insulei va respecta întocmai peisajul natural, arhitectură deja existentă și va “conserva complet valoarea istorică a insulei”. 

Pe de altă parte, familiile prizonierilor de război care au murit pe această insulă sunt total împotriva inițiativei autorităților, considerând că decizia de a construi hoteluri destinate divertismentului pe locul unde cu ani în urmă au suferit și au murit oameni este nici mai mult, nici mai puțin decât o lipsă de respect față de trecutul insulei.

Guvernul își apăra decizia afirmând că, în felul acesta va crește economia, iar memoria locului va rămâne neatinsă câtă vreme proiectul presupune și construirea unui muzeu sau a unui monument. Muzeul este destinat spre a găzdui evenimente culturale și artistice și dezbateri politice.

loading...
Loading...

Citește și

 • pantaloni femei moda

  Chiar și în 1939, ceea ce purtai spunea multe lucruri despre tine. Hainele defineau pătura socială din care făceai parte și erau o reflexie puternică a statutului tău. Femeile și bărbații bogați și cu funcții importante se schimbau de câteva ori pe zi și întotdeauna pentru cină.

 • keep calm and carry on

  Vândut în milioane de exemplare, imprimat pe tricouri, căni, șervețele, sloganul ”Keep calm and carry on” (Păstrează-ți calmul și mergi mai departe) are o istorie mai veche decât succesul său comercial. În spatele posterului originar din Marea Britanie, care a cunoscut în ultima vreme o multitudine de variante, în toată lumea, se află însă o poveste sinistră.

 • adolf hitler carl gustaf emil mannerheim

  În cele peste 5000 de discursuri fulminante, Adolf Hitler și-a fermecat audiența cu o voce antrenată îndelung pentru a capta atenția mulțimii. Vocea Fuhrerului a fost caracterizată de istorici ca fiind una copleșitoare și care transmitea putere și genera teamă și supunere.

 • holocaust al doilea razboi mondial hitler nazism

  Prostituţia a fost mai întâi blamată, apoi persecutată, câteodată promovată, ba chiar acceptată. În final a fost negată. Ca peste tot în lume, şi în Bucureşti bolile venerice au fost, însă, o problemă care de cele mai multe ori a scăpat de sub control. Iată soluţia la care s-au gândit marii conducători pentru a îndepărta acest obicei din rândul soldaţilor.