Revoluție în Venezuela! Armata a tras cu muniție în manifestanții regimului încurajat de Trump

Ultima actualizare:

    Revoluție în Venezuela! Foto: Getty
Revoluție în Venezuela! Foto: Getty

Președintele Parlamentului din Venezuela, Jean Guaido, s-a autoproclamat „președinte în exercițiu” al țarii, în fața a mii de susținători ai săi, care nu sunt de acord cu mandatul câștigat de actualul președinte proclamat în urma votului, Nicolas Maduro. Liderul american Donald Trump, precum și alte state, și-au arătat sprijinul față de Guaido, susținând că îl recunosc drept președinte interimar al Venezuelei.

UPDATE2: Străzile din Venezuela s-au transformat într-un adevărat câmp de luptă, iscându-se o revoluție a manifestanților contra regimului Maduro. Violențele s-au soldat cu 14 morți și sute de răniți.

UPDATE: Armata a primit ordin să deschidă focul asupra manifestanților. Violenţele au început să se producă atunci când zeci de opozanţi au blocat o arteră principală din cartierul Altamira, într-o suburbie selectă a capitalei Caracas. Garda Națională a încercat atunci să-i împrăştie făcând uz de gaze lacrimogene în special.

Potrivit BNL News, ulterior, Garda Națională din Venezuela a început să tragă cu muniție de război în protestatarii anti-Maduro, imediat după ce Juan Guaido s-a autoproclamat „preşedintele în exercițiu” al ţării. Astel, s-ar putea isca un adevărat război civil, după ce regimul Maduro a ordonat Armatei să deschidă focul asupra protestatarilor.

Știrea inițială

Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri „preşedinte în exerciţiu” al ţării în faţa a mii de susţinători reuniţi la Caracas, iar imediat liderul de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei, potrivit Digi 24.

Preşedintele Parlamentului venezuelean s-a autoproclamat președinte interimar al țării

Această „schimbare” vine în contextul protestelor din Venezuela, unde manifestanții cer demisia guvernului preşedintelui Nicolas Maduro. Sute de mii de venezueleni protestează în continuare, miercuri, 23 ianuarie, față de președintele Nicolas Maduro, în mai multe orașe din țară. Potrivit presei internaționale, patru manifestanți au murit în cursul nopții, în urma violențelor iscate, printre care și un minor în vârstă de 16 ani.

simeon stalpnicul png

Juan Guaido, liderul opoziției, a depus deja și jurământul: „Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (..) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere.” Acesta i-a încurajat pe cetățeni să iasă la manifestații și a solicitat ca Armata să nu asculte de ordinele date de regimul Maduro.

SUA și alte state îl sprijină pe Juan Guaido

Într-un comunicat, Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe Juan Guaido ca preşedinte interimar, amplificându-şi presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro. El a descris preşedinţia lui Nicolas Maduro ca fiind „ilegitimă” şi a afirmat că congresul Venezuelei, condus de Guaido, „este ramura legitimă a guvernului”. De asemenea, până în acest moment, în afară de SUA, și-au arătat sprijinul și Canada, Brazilia, Argentina, Paraguay, Peru, Chile, Columbia, Peru, Ecuador și Costa Rica, recunoscând, la rândul lor, autoproclamarea președintelui interimar, conform Evz.

Motivele din spatele protestelor. Zeci de mii de oameni pe străzi

Nicolas Maduro a fost reinstituit președintele Venezuelei la începutul lunii ianuarie a anului 2019, în urma unor alegeri bănuite ca fiind frauduloase. Astfel, victoria sa electorală a fost contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională, iar oamenii au ieșit revoltați în stradă să-și scandeze nemulțumirea în acest sens. Există, însă, multe alte probleme cu care se confruntă Venezuela. Țara trece în prezent prin una dintre cele mai însemnate crize, confruntându-se cu penurii alimentare şi de medicamente, precum şi printr-o hiper-inflaţie de 10.000.000% pentru 2019, conform FMI.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net