1,2 milioane de români din Italia trăiesc coșmarul coronavirusului: «Ne-a lovit cumplit acest dezastru»

italia-1-8956151515.jpg

italia, coronavirus, decese, imbolnavire, metrou, roma, detinut
Italienii se înghesuie la supermaketuri să-și facă aprovizionarea
Fotografii: EPA-EFE
Citeste tot despre: 

O ţară complet închisă! Sunt încă multe necunoscute, e panică, iar teama că nici măcar nu s-a atins apogeul epidemiei guvernează toate reacţiile oamenilor. Întreaga Italie este în carantină. 60 de milioane de persoane, dintre care circa 1,2 milioane de români, trăiesc coşmarul coronavirusului chinez.

Anunţ-şoc făcut de premierul italian Giuseppe Conte: „Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilităţii”. ”Cizma” este complet închisă, în condiţiile în care epidemia de Covid-19 a făcut în trei săptămâni ravagii: peste 10.000 de cazuri şi 631 de morţi. Italienii nu mai pot călători prin ţară decât în interes de serviciu sau pentru urgenţe de familie.

italia-2-895515151.jpg

italia, coronavirus, decese, imbolnavire, metrou, roma, detinut
În Piața Vaticanului numărul vizitatorilor a scăzut dramatic

 

Italia a extins carantina din cauza epidemiei de coronavirus la nivelul întregii ţări, începând de marţi dimineaţă, premierul Giuseppe Conte afirmând că oamenii vor putea călători numai în interes de serviciu sau pentru urgenţe de familie. Şcolile şi universităţile vor fi închise până în 3 aprilie, cu posibilitatea de prelungire, adunările publice sunt interzise, campionatul de fotbal a fost suspendat, iar barurile şi restaurantele vor fi închise la 6 seara. „Nu avem timp, contagiunea este în creştere. Vom adopta reguli şi mai stricte. Obiceiurile trebuie să se schimbe pentru binele Italiei: stai acasă! Nu va mai exista o zonă roşie - Conte speigato - va exista Italia, o zonă protejată”, a declarat premierul Conte în cel mai dificil moment pe care Italia îl traversează de la al Doilea Război Mondial încoace.

italia-3-8915.jpg

italia, coronavirus, decese, imbolnavire, metrou, roma, detinut
Chiar și polițiștii de pe străzi poartă măști de protecție

 

După China, ţara în care a izbucnit, la sfârşitul lunii decembrie, epidemia cu noul coronavirus, Italia este cel mai afectat stat al lumii. De ce s-a ajuns aici? Părerile sunt împărţite: măsuri dure luate prea târziu, responsabilitate civică scăzută, populaţia îmbătrânită. S-a ajuns, la trei săptămâni de la apariţia primelor cazuri în nordul Italiei, la un adevărat dezastru: spitalele nu mai fac faţă bolnavilor, la terapie intensivă nu mai există nici un pat disponibil, medicii sunt obligaţi să facă cea mai dramatică alegere: pe cine să salveze dintre doi bolnavi? Cine are mai multe şanse de supravieţuire?

italia-5-8989599526256.jpg

italia, coronavirus, decese, imbolnavire, metrou, roma, detinut
Metroul circulă gol, lumea speriată stă acasă

Haosul pune încet, încet stăpânire pe tot. Au fost revolte în penitenciare, evadări, străzile străbătute de câţiva oameni încruntaţi şi de câteva maşini sunt frecvent oprite de filtre formate din poliţişti sau militari.

italia-4-89561511.jpg

italia, coronavirus, decese, imbolnavire, metrou, roma, detinut
Salariații magazinelor au luat măsuri pentru protecție

”La magazine sunt cozi uriaşe. Probabil, se va ajunge la raţionalizarea alimentelor şi a produselor de igienă. Toată lumea cumpără făină, orez, apă, paste, hârtie igienică şi dezinfectanţi. Vor să-şi facă provizii ca să nu mai iasă din case. Ne e teamă că dacă ne îmbolnăvim, nu vom avea unde să fim trataţi. Spitalele sunt arhipline, s-a ajuns ca cele mai uşoare cazuri de coronavirus să fie tratate la domiciliu”, ne-a povestit Andrei, un român de 52 de ani stabilit de peste 30 de ani într-o suburbie a oraşului Milano.

italia-6-895451511.jpg

italia, coronavirus, decese, imbolnavire, metrou, roma, detinut
Obiectivele turistice sunt ocolite

 

Cea mai mare grijă a românilor prinşi în iadul epidemiei este că li s-ar putea întâmpla ceva rudelor bătrâne pe care le mai au în România. ”Sunt la atâtea mii de kilometrii distanţă, iar mama are 83 de ani. Ce fac dacă i se întâmplă ceva în această perioadă? Noi nu putem pleca de aici şi nici nu putem intra în România. Mulţi români de aici sunt disperaţi, din acelaşi motiv. Ne-a lovit cumplit acest dezastru”, ne-a mai spus, trist, bărbatul.

Are cea mai mare mortalitate din lume

Italia, cu o populaţie îmbătrânită, are rata cea mai mare de mortalitate din lume din cauza coronavirusului. Coronavirusul a ucis 5% din cazurile cunoscute, spre deosebire de media globală de 3,5%, relatează hotnews.ro. Doctorii avertizează că lipsa paturilor pentru a-i trata pe cei grav bolnavi ar putea ridica şi mai mult bilanţul deceselor din Italia. În mai puţin de trei săptămâni, Italia a plecat de la a avea doar trei cazuri de coronavirus la cea mai mare epidemie după China. Iar trendul îngrijorează: cei infectaţi din Italia par mai predispuşi să moară. 58% dintre pacienţii Covid-19 care au murit până acum au avut peste 80 de ani, alţi 31% aveau peste 70 de ani, potrivit Institutului Naţional de Sănătate, agenţia de control al bolii din Italia.

Român evadat din închisoarea Foggia

italia-7-89551151.jpg

italia, coronavirus, decese, imbolnavire, metrou, roma, detinut
Aceasta este închisoarea din care a evadat românul

 

Un român arestat în urmă cu un an în Sala Consilina se numără printre deținuții care au reușit, luni, să scape din închisoarea Foggia. Din cei 51 de prizonieri care au evadat, 41 au fost prinși, scrie ondanews.it. Românul are 37 de ani și a fost arestat de carabinieri în noaptea de 14 spre 15 martie 2019, pe autostrada A2 Mediterane, în urma unei tentative de furt, în Lagonegrese. Bărbatul este căutat, împreună cu alți nouă oameni care au reușit să scape, luni, în timpul revoltei care a implicat 250 de deținuți care au protestat împotriva restricțiilor privind discuțiile cu rudele, din cauza epidemiei de coronavirus.

Loading...

Citește și