Coronavirusul nu e creat în laborator. La ce concluzii au ajuns oamenii de știință

Ultima actualizare:

    Studiu Coronavirus
Studiu Coronavirus

Mai multe studii făcute pe noul coronavirus au arătat faptul că acesta nu a fost conceput în laborator, așa cum s-a vehiculat în ultimele săptămâni. Rezultatele analizei genetice a coronavirusului SARS-CoV-2 şi altor tulpini similare au „arătat clar că acesta nu este un virus fabricat sau manipulat în laborator”, au transmis cercetătorii de la Institutul Scripps într-un studiu publicat în Nature Medicine.

„După ce am comparat datele secvenţierii genoamelor tulpinilor cunoscute ale coronavirusului, am putut stabili cu fermitate că SARS-CoV-2 a apărut ca urmare a unor procese naturale”, au concluzionat cercetătorii de la institutul Scripps.   Coronavirusurile determină boli cu grade diferite de severitate.  Prima tulpină de coronavirus care a provocat o boală gravă a fost cea care a determinat epidemia SARS (Sindrom sever respirator acut) izbucnită în 2003 în China.  O a doua tulpină de coronavirus care a produs o îmbolnăvire gravă a fost cea care a declanşat epidemia de MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) din Arabia Saudită, în 2012.De fapt, spun oamenii de ştiinţă, SARS-CoV-2 este al şaptelea coronavirus cunoscut transmisibil la oameni> spre deosebire de MERS-CoV şi SARS-CoV, celelalte patru sunt asociate cu simptome uşoare.  

La scurtă vreme de la izbucnirea epidemiei declanşate de o nouă tulpină de coronavirus în Wuhan, China, oamenii de ştiinţă chinezi i-au secvenţiat genomul şi l-au împărtăşit comunităţii ştiinţifice din întreaga lume.   Echipa de cercetători s-a raportat la datele genomice pentru analiza originilor şi evoluţiei noului coronavirus, inclusiv prin compararea genomurilor altor coronavirusuri pentru a determina trăsăturile diferenţiatoare cu potenţial patogen ale virusului, potrivit adevărul.ro. Oamenii de ştiinţă şi-au concentrat atenţia asupra a două caracteristici importante ale proteinelor spike: domeniul de legare aL receptorului (RBD) şi porţiunea implicată în intrarea în membrana exterioară a celulei-gazdă – practic un deschizător molecular.   Cercetătorii au descoperit că porţiunea RBD a proteinelor spike ale noului coronavirus a evoluat pentru a ţinti eficient un receptor al celulei-gazdă - ACE2 - implicat în reglarea tensiunii arteriale. Această secţiune a proteinei a fost de fapt optimizată pentru a se lega de receptorul ACE2 al celulei umane prin producerea unei soluţii eficiente noi care nu a mai fost observată la alte coronavirusri.  

Soluţia proteinei spike a virusului „este cu probabilitate ridicată rezultatul selecţiei naturale în urma contactului cu un receptor de tip ACE2, uman sau similar unuia uman”, iar acest fapt constituie „o dovadă puternică că SARS-CoV-2 nu este rezultatul manipulării în laborator”. Observaţiile referitoare la evoluţia naturală au fost susţinute de informaţiile legate de structura moleculară a noului coronavirus. Producerea unui patogen presupune construirea lui pe baza structurii moleculare a unui virus, cea care de altfel determină capacitatea unui virus de a provoca îmbolnăvire.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net