Coronavirus. Lumea este în alertă: zboruri anulate, străini extrași din China

Ultima actualizare:
Harta infecțiilor cu virusul din China
Harta infecțiilor cu virusul din China

Numărul cazurilor de infecții cu boala misterioasă a ajuns la aproape 6.000. Coronavirusul a fost detectat în cel puțin 14 țări. Numărul infecțiilor l-a depășit pe cel din epidemia SARS. În China au fost luate măsuri de carantină, în timp ce guvernele străine și-au ridicat cetățenii din Wuhan, epicentrul focarului. Pe de altă parte cercetătorii lucrează la vaccinul împotriva acestui virus.

Oficialii chinezi au confirmat, miercuri, că au înregistrat 5.974 de cazuri de boală misterioasă şi 132 de decese. Numărul de infecţii cu noul coronavirus în China l-a depăşit pe cel din epidemia SARS, în 2002-2003. Virusul SARS a infectat 5.327 de persoane în ţară, conform AFP. 

Cetățenii străini, extrași din China cu avioanele

Companiile aeriene străine au început să suspende miercuri zborurile către și dinspre China. Anunțurile de zbor au venit la câteva ore după ce unele țări au început transporturile aeriene ale cetățenilor lor prinși în Wuhan.Sunt mai multe țări ale lumii care au început să își extragă cetățenii din focarul virusului. Guvernele au trimis avioane care au adus cetățenii în siguranță în țările de origine, unde au intrat în carantină. Rusia, Franța, Marea Britanie și SUA au anunțat că își extrag cetățenii din China. Cel mai probabil și alte țări să le urmeze exemplul.

Americanii, evacuați din China

Un avion închiriat care transporta peste 200 de americani din Wuhan, epicentrul focarului de coronavirus din China, a aterizat în Anchorage marți seara, la ora locală 21.2, potrivit nytimes.com.  Cei 240 de pasageri, inclusiv diplomați și oameni de afaceri, urmau să fie examinați medical pe Aeroportul Internațional Ted Stevens Anchorage, au spus autoritățile locale.

O companie aeriană rusă şi-a suspendat cursele spre Europa

Compania aeriană rusă Ural Airlines, care operează zboruri spre Munchen, Paris şi Roma, a anunţat că îşi suspendă toate cursele care au ca destinaţie Europa din cauza temerilor legate de propagarea noului tip de coronavirus (2019-nCoV).

"Din cauza situaţiei epidemice din China şi odată cu implementarea măsurilor restrictive de autorităţile chineze şi de Agenţia turistică rusă pentru turiştii chinezi şi ruşi, Ural Airlines este constrânsă să anuleze o serie de zboruri până la sfârşitul iernii", a anunţat compania rusă pentru agenţia de presă TASS.

Turiştii chinezi folosesc în număr mare aeroporturile ruseşti ca puncte de tranzit spre destinaţii din ţări europene. Niciun caz confirmat cu noul tip de coronavirus nu a fost înregistrat oficial în Rusia, care dispune de o frontieră. Rusia este în discuții cu China pentru evacuarea cetățenilor din provincia Hubei, potrivit consulatului general.

British Airways și-a suspendat zborurile directe către China

Coronavirus, China. Compania aeriană British Airways şi-a suspendat toate zborurile directe înspre şi dinspre China continentală, după ce autorităţile britanice au avertizat cetăţenii să evite deplasările nenecesare în această ţară din cauza epidemiei de coronavirus.  Pe pagina oficială de internet a companiei aeriene britanice, BA.com, nu sunt afişate curse aeriene directe către China care să fie disponibile în lunile ianuarie şi februarie.

"Prezentăm scuze clienţilor noştri pentru această inconvenienţă, dar siguranţa clienţilor şi a echipajelor noastre este întotdeauna prioritară", a precizat compania, miercuri, prin intermediul unui e-mail. "Clienţii care urmau să călătorească către sau dinspre China în zilele următoare pot găsi mai multe informaţii pe BA.com", potrivit Agerpres.  De altfel, autorităţile din Marea Britanie au recomandat marţi cetăţenilor să călătorească spre China continentală doar dacă este ''absolut necesar'' din cauza epidemiei de coronavirus.

De asemenea, grupul Lion Air din Indonezia, cel mai mare operator de transport din Asia de Sud-Est după dimensiunea flotei, a spus apoi că va opri serviciile către și din China începând de sâmbătă "până la o notificare ulterioară", notează AFP.

Kazahstan, un important partener comercial al Chinei, a anunțat că va opri traficul transfrontalier de trenuri de pasageri, va suspenda zborurile regulate între vecini și va opri eliberarea de vize cetățenilor chinezi în următoarele zile.

Companiile aeriene din Myanmar și Nepal au anunțat, de asemenea, suspendarea tuturor rutelor din China.

Cathay Pacific a redus zborurile, citând cererea scăzută și planul de răspuns al guvernului Hong Kong împotriva virusului.

Într-una dintre cele mai dramatice măsuri, micuța națiune din Pacific din Papua Noua Guinee a anunțat că niciun călător din Asia nu va fi permis.

Mongolia și-a închis granița cu mașinile din China la începutul acestei săptămâni.

Teste pentru vaccinul anticoronavirus

Tot potrivit agenției TASS, China a transmis Rusiei genomului coronavirusului, permițând oamenilor de știință să înceapă vaccinul.

De altfel și cercetătorii de la National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite şi cei ai grupului Johnson & Johnson au demarat procedurile de dezvoltare a unor vaccinuri potenţiale împotriva noului tip de coronavirus apărut în China, 2019-nCoV, însă această activitate va dura mai multe luni, au anunţat marţi coordonatorii proiectului. "Am lansat deja procedura de dezvoltare a unui vaccin la NIH alături de mai mulţi colaboratori ai noştri", a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), într-o conferinţă de presă organizată la Washington, notează Agerpres.

Coronavirusul a ajuns în Europa și în Orientul Mijlociu

Patru cazuri de infecție cu virusul ucigaș din China au fost raportate de autoritățile franceze. Și tot patru persoane au fost înregistrate și în Germania. Alte cazuri au mai fost în Australia, (5 cazuri), Statele Unite (5), Canada (2). În China au fost raportate peste 5.900 de cazuri, iar în Singapore 7. 

Tot miercuri, Emiratele Arabe Unite au raportat miercuri primul caz cunoscut din Orientul Mijlociu.


    Harta infecțiilor cu virusul din Chinafoto: captura NYTIMES.COM
Harta infecțiilor cu virusul din Chinafoto: captura NYTIMES.COM

Tot ce trebuie să știți despre coronavirus

Sunt foarte multe persoane care au auzit despre coronavirus, însă nu știu exact ce presupune infecția și nici cum se poate transmite. Astfel că încă foarte mulți oameni călătoresc în China sperând că dacă nu merg în Wuhan, nu pot contacta această boală, theguardian.com.

Iată câteva lucruri impotrante care te pot ajuta să înțelegi ce înseamnă acest virus, cum se transmite și cum te poți proteja.

Care este boala care provoacă virusul în Wuhan?

Specialiștii spun că este un coronavirus nou. Adică un membru al familiei coronavirus care nu a mai fost întâlnit până acum. Ca și alte coronavirusuri, a provenit de la animale. Mulți dintre cei infectați au lucrat sau au cumpărat frecvent pe piața de fructe de mare din Huanan, în centrul orașului chinez, care a vândut și animale vii și noi sacrificate. Virusurile noi și tulburătoare își au originea, de obicei, în gazdele animalelor. Ebola și gripa sunt exemple.

Ce alte coronavirusuri au existat?

Sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) sunt cauzate de coronavirusuri provenite de la animale. Deși se crede că Mers se transmite oamenilor din dromedari, gazdele originale pentru ambele coronavirusuri erau probabil lilieci. În 2002, SARS s-a răspândit practic necontrolat în 37 de țări, provocând panică la nivel mondial, infectând peste 8.000 de oameni și ucigând mai mult de 750. MERS pare să fie mai greu de transmis de la om la om, dar are o letalitate mai mare, ucigând 35% din aproximativ 2.500 de oameni care au fost infectați.

Care sunt simptomele cauzate de coronavirusul din Wuhan?

Virusul provoacă pneumonie. Cei care s-au îmbolnăvit au raportat tuse, febră și dificultăți de respirație. În cazuri grave poate exista insuficiență de organ. Deoarece este vorba de pneumonie virală, antibioticele nu sunt de niciun folos. Medicamentele antivirale pe care le avem împotriva gripei nu vor funcționa. Recuperarea va depinde de puterea sistemului imunitar. Se știe că mulți dintre cei care au murit aveau deja o stare de sănătate precară, mai arată theguardian.com.

Virusul este transmis de la o persoană la alta?

Transmiterea de la om la om a fost confirmată despecialiști. Virusul a fost confirmat și în afara Chinei, în Hong Kong, Macau, Japonia, Nepal, Singapore, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda, SUA și Vietnam. În prezent, nu au existat cazuri confirmate în Marea Britanie, cele peste 70 de persoane testate pentru virus toate dovedindu-se negative. Numărul real de a fi contractat virusul ar putea fi mult mai mare, deoarece persoanele cu simptome ușoare nu au putut fi detectate. Experții OMS de la Imperial College London sugerează că ar putea exista până la 100.000 de cazuri, incertitudinea punând marjele între 30.000 și 200.000.

Cât de marea este îngrijorarea?

Au existat temeri că virusul ucigaș s-ar putea răspândi mai mult pe parcursul sărbătorilor lunare de anul nou lunar, care au început pe 24 ianuarie, când milioane de chinezi călătoresc acasă pentru a sărbători, dar festivitățile au fost în mare parte anulate și Wuhan și alte orașe chineze sunt în autoblocare. În momentul de față, se pare că persoanele cu o sănătate slabă prezintă cel mai mare risc, așa cum se întâmplă întotdeauna cu gripa. O preocupare esențială este gama de severitate a simptomelor - unii oameni par să sufere doar boli ușoare, în timp ce alții se îmbolnăvesc grav. Acest lucru face mai dificilă stabilirea adevăratelor numere infectate și a gradului de transmitere între oameni. Dar autoritățile vor dori să oprească răspândirea și vor fi anxioși că virusul ar putea deveni mai puternic decât pare până acum.

Când ar trebui să mergi la medic?

În general, nu este nevoie să vizitați un medic pentru o tuse, cu excepția cazului în care este persistent sau dacă aveți alte simptome, cum ar fi dureri în piept, dificultăți de respirație sau vă simțiți foarte rău.  Iar dacă ați fost în China sau ați avut contact cu o persoană infectată, atunci ar trebui să-i transmiteți unui cadru medical acest lucru.

De ce este coronavirusul mai rău decât gripa normală?

Încă nu știm cât de periculos este noul coronavirus și nu știm până când vor apărea mai multe date. Rata mortalității raportate este de pe peste 3%. Cu toate acestea, este probabil să fie o supraestimare, deoarece poate exista un grup mult mai mare de oameni care au fost infectați de virus, dar care nu au suferit simptome destul de severe pentru a participa la spital și astfel nu au fost numărați în date. Pentru comparație, gripa sezonieră are de obicei o rată a mortalității sub 1% și se crede că ar provoca aproximativ 400.000 de decese în fiecare an la nivel global. SARS a avut o rată a decesului mai mare de 10%. Problema este că, spre deosebire de gripă, nu există niciun vaccin pentru noul coronavirus, ceea ce înseamnă că este mai dificil pentru membrii vulnerabili ai populației - persoanele în vârstă sau cei cu probleme respiratorii sau imune existente - să se protejeze. Spălarea mâinilor și ținerea departe de oameni dacă vă simțiți rău sunt importante.

Ar trebui să ne panicăm?

Nu. Răspândirea virusului în China este îngrijorătoare, dar nu este o dezvoltare neașteptată. Crește probabilitatea ca Organizația Mondială a Sănătății să declare focarul ca fiind o situație de urgență pentru sănătate publică, de îngrijorare internațională. Problemele cheie sunt cât de transmisibil este acest nou coronavirus între oameni și ce proporție se îmbolnăvește grav și ajung în spital. Adesea virusurile care se răspândesc cu ușurință tind să aibă un impact mai ușor.  Lucrătorii în asistența medicală ar putea fi în pericol dacă ar fi întâlnit pe neașteptate pe cineva cu simptome respiratorii care a călătorit într-o regiune afectată. În general, coronavirusul pare să lovească cel mai greu persoanele în vârstă, cu puține cazuri la copii.

Coronavirus. Demers prioritar în Parlamentul European

Problema răspândirii coronavirusului a fost discutată și în Parlementul European. Medicul Tudor Ciuhodaru, membru în comisia pentru sănătate din CE, a vorbit despre un plan de intervenție. 

”Am solicitat Parlamentului și Comisiei un plan de intervenție la nivel european constând în 3 lucruri esențiale având ca obiectiv limitarea răspândirii virusului:

1. Instituirea unor măsuri unitare de prevenție.2. Măsuri unitare de monitorizare activă și3. Pregătiri pentru o eventuală intervenție- elaborarea unor măsuri și răspunsuri adecvate în situație de urgență.

În contextul acestui demers, Uniunea Europeană a activat ieri mecanismul intern de alertă rapidă după depistarea noului coronavirus în două țări europene: Franța (4 cazuri) și Germania (4 cazuri)”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook .Potrivit medicului, Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) discută cu statele membre posibilele noi acțiuni în cazul noului coronavirus. De asemenea, se ia în calcul activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru a facilita transportul de echipamente specializate (la cererea statului membru) și pentru repatrierea cetățenilor europeni.

Citește și: 

Primul caz de coronavirus a fost confirmat în Germania

Coronavirus China. 7 lucruri pe care le știm până acum despre virusul ucigaș din Asia

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net