Coronavirus Brazilia. Indigenii din Amazonia, în căutarea plantelor care să-i vindece de Covid-19

amazonia-coronavirs0.jpg

indigeni amazonas brazilia
Membrii tribului Sateré Mawé au pornit cu barca cu motor pe fluviul Amazon în căutarea de leacuri pentru noul coronavirus
foto: AFP

Ca să nu depindă de sistemul sanitar deja depășit al statului brazilian Amazonas, indigenii au făcut apel la cunoștințele lor din strămoși în lupta cu noul coronavirus. Cu coroanele lor din pene sau din plante împletite, membrii tribului Sateré Mawé au pornit în căutarea plantelor medicinale care ar putea atenua simptomele de Covid-19.

”Am tratat toate simptomele pe care le-am avut cu remedii pe care le-am preparat noi înșine, așa cum ne-au învățat strămoșii noștri”, a declarat, pentru AFP, André Sateré Mawé, care trăiește împreună cu alte 15 familii într-un sat din zona rurală a capitalei statului Amazonas, Manaus.

”Fiecare, cu ce-a știut, a început să prepare leacuri pe care le-am testat pentru diferite simptome”, a adăugat el. Indigenii au folosit, de exemplu, infuzii pe bază de scoarță de copac – de carapanauba (cu proprietăți antiinflamatorii), de saracura mira (folosit de obicei în tratamentul malariei) – sau ceaiuri cu ingrediente mai puțin exotice, precum lămâia, menta, mango, usturoiul, ghimbirul sau mierea.

Niciun membru al tribului nu a fost testat de coronavirus

În satul locuit de tribul Sateré Mawé nu a fost făcut niciun test pentru noul coronavirus, însă Valda Ferreira de Souza (35 de ani) este un caz suspect. Ea a resimțit simptomele clasice ale infectării cu noul coronavirus, dar s-a vindecat cu infuzii. ”Mi-au făcut bine. Mă simțeam foarte obosită, nu puteam să respir”, a povestit ea pentru AFP.

amazonia-coronavirus.jpg

membrul unui trib de indigeni din brazilia
Indigenii din Brazilia se bazează pe plantele medicinale în lupta cu noul coronavirus
foto: AFP

 

Rosivane Pereira da Silva (40 de ani) îl ajută pe André Sateré Mawé să pregătească infuziile. După ce fierbe ingredientele, le distribuie în flacoane mai mici sau mai mari, după cum este nevoie. Bunicul ei a învățat-o ce ingrediente să folosească. ”Vorbesc mereu cu bunicul meu, Marcos, care are 93 de ani și cunoaște foarte bine plantele medicinale”, a declarat Rosivane.

Citește și:

Brazilia a înregistrat un număr record de decese provocate de COVID-19. 844 de decese în 24 de ore

Conform datelor oferite de ministerul Sănătății din Brazilia, 371 de indigeni au fost infectați cu noul coronavirus și 23 au murit. Însă aceste date nu corespund cu cele prezentate de Asociația Populațiilor Indigene din Brazilia (Apib), care vorbește despre 537 de infectări și 102 morți.

Tribul Sateré Mawé, care numără aproximativ 13.000 de membri, se ocupă cu recoltarea fructelor de guarana, foarte în vogă în aces moment. Cei mai mulți membri ai tribului locuiesc în teritoriul Andirá-Marau, în statele Amazonas și Para (din nordul Braziliei).

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1