Coreea de Sud dă o grea lovitură economică nord-coreenilor

Ultima actualizare:

    Coreea de Sud a închis complexul industrial din Kaesong din cauza lansării rachetei nucleare nord-coreene.Foto Wikipedia
Coreea de Sud a închis complexul industrial din Kaesong din cauza lansării rachetei nucleare nord-coreene.Foto Wikipedia

Miercuri, 10 februarie, liderii de la Seul au anunțat închiderea unui complex industrial aflat la granița cu statul nord-corean, întrerupând astfel una din principalele surse de venit ale regimului din Phenian. Măsura a fost adoptată ca urmare a testelor nucleare realizate de nord-coreeni.

Înarmarea nucleară s-a dovedit mai profitabilă

Conducerea de la Seul a considerat că lansarea rachetei nord-coreene este un act provocator și a acuzat Phenianul că a folosit profiturile din complexul industrial Kaesong în scopuri neconforme, relatează The Washington Post. Unul dintre miniștrii sud-coreeni a criticat Coreea de Nord că a folosit cei peste 500 de milioane de dolari adunați în cei 12 ani de la înființarea complexului industrial nu pentru a înlesni pacea dintre cele două state, cum fusese înțelegerea, ci pentru a-și mări arsenalul nuclear.

Coreea de Nord primește sancțiuni economice ca urmare a lansării rachetei balistice.
Coreea de Nord primește sancțiuni economice ca urmare a lansării rachetei balistice.

Comlpex industrial care ar fi facilitat reunificarea

Scopul deschiderii acestei industrii a fost să ajute Coreea de Nord din punct de vedere economic și să se reducă astfel uriașele diferențe dintre cele două state pentru a facilita drumul către reunificare. Coreea de Sud a investit masiv în această regiune industrială în domenii precum textilele și electronicele, fiind angajați aici în jur de 54.000 de nord-coreeni. Având în vedere că nu este primul act provocator întreprins de Coreea de Nord, conducerea de la Seul a considerat că este necesară luarea unor măsuri mai drastice de stopare a înarmării.

Noi sanțiuni ONU

Și Japonia a lansat unele sancțiuni economice din cauza testelor nucleare, interzicând navelor nord-coreene să ancoreze în porturile japoneze. Au fost blocate și transferurile de bani care nu sunt mai mari de 800 de dolari, cu excepția celor cu scop umanitar. Coreea de Nord își apără poziția, susținând că lansarea de sâmbătă, 6 februarie, a rachetei balistice, avea de fapt scopul de a trimite pe orbită un satelit. Occidentul vede, însă, această operațiune, drept un pas înainte către dezvoltarea tehnologiei rachetelor balistice. Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au cerut deja Națiunilor Unite să lanseze noi sancțiuni Phenianului.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net