Conflict în Marea Neagră între Rusia și Ucraina. Trei nave au fost capturate. Poroșenko vrea Legea Marțială

ucraina_rusia_conflict_marea_neagra.png

Momentul în care o navă de patrulă a Rusiei se ciocnește de un vas ucrainean
Momentul în care o navă de patrulă a Rusiei se ciocnește de un vas ucrainean

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko a anunţat luni că va propune Parlamentului instituirea legii marţiale după ce Rusia a atacat şi capturat trei nave ucrainene în Marea Neagră, transmite Reuters.

UPDATE: Parlamentul ucrainean a aprobat Legea Marţială, pentru 30 de zile.

Poroşenko a precizat că Parlamentul ar putea decide luni dacă aprobă legea marţială, care restrânge libertăţile civile şi acordă puteri sporite instituţiilor  statului.

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina au izbucnit duminică, după ce Ucraina a susţinut că două nave de luptă şi un remorcher au fost atacate şi apoi capturate de forţele ruseşti. La rândul său, serviciul de securitate rus FSB a afirmat că navele ucrainene au intrat în apele tertitoriale ruseşti, au încercat să întreprindă acţiuni ilegale şi au ignorat avertismentele.

"S-a făcut uz de arme pentru a forţa navele luptă ucrainene să se oprească", a anunţat FSB într-o declaraţie transmisă presei de stat din Rusia.

"În consecinţă, toate cele trei nave ucrainene au fost capturate în apele teritoriale ale Federaţiei Ruse din Marea Neagră“, a mai precizat FSB adăugând că trei marinari ucraineni au fost răniţi în acest incident şi primesc îngrijiri medicale, viaţa nefiindu-le pusă în pericol.

Ucraina a afirmat că navele se deplasau de la Odesa la Mariupol, în Marea Azov şi că a informat partea rusă în legătură cu deplasarea navelor, conform BBC. De asemenea, a susţinut că navele au fost atacate şi avariate în timp ce încercau să părăsească zona şi că şase marinari au fost răniţi.

De ce este importantă Strâmtoarea Kerch

Rusia a anexat Crimea în anul 2014 și, ulterior, a construit un pod rutier uriaș care leagă sudul Rusiei de Strâmtoarea Kerch. El a fost inaugurat în prezența președintelui Vladimir Putin în mai 2018, a costat 3.69 miliarde de dolari și are o lungime de 18 kilometri. 

Strâmtoarea Kerch este o zonă îngustă care leagă Marea Azov de Marea Neagră, locul unde Ucraina are două porturi importante. Rusia controlează Crimea, acolo unde flota sa navală a fost dislocată în Marea Neagră și împrejumuiește, practic, podul construit. 

Un tratat bilateral încheiat între Rusia și Ucraina îi conferă celei din urmă dreptul de a avea acces în Marea Azov dar, de la anexare, tensiunile între cele două țări au crescut considerabil. 

Reacția Ministerului de Afaceri Externe

MAE îşi exprimă îngrijorarea faţă de criza izbucnită după ce nave ucrainene au fost atacate şi sechestrate de forţe ruseşti şi consideră că agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni

"Suntem profund îngrijoraţi de evoluţiile din Marea Azov şi din Strâmtoarea Kerci. Agresiunea şi încălcarea legislaţiei internaţionale subminează securitatea întregii regiuni", afirmă Ministerul român de Externe într-o postare pe Twitter.

De asemenea, MAE precizează că România sprijină pe deplin integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei şi dreptul său de a-şi folosi apele teritoriale.

Loading...

Citește și

  • Vladimir Putin, alaturi de fiica sa Maria si de fosta sotie Lyudmila

    Viața personală a președintelui Federației Rusiei este învăluită în mister și în teorii ale conspirației. Are copii Vladimir Putin? Cine sunt copiii lui Vladimir Putin? Are Vladimir 2 sau 3 copii? Jurnaliștii din toate colțurile lumii s-au chinuit să răspundă la aceste întrebări și, din puținele informații care au răzbătut în spațiul public, curioșii au putut să afle câteva amănunte despre cel mai de preț secret al liderului de la Kremlin: cine sunt, cu adevărat, copiii lui Vladimir Putin!

  • vladimir putin

    Cu toții știm că Vladimir Putin (64 de ani) este unul dintre cei mai puternici lideri ai lumii, dar v-ați întrebat vreodată cum decurge programul său zilnic? Fie că servește numai delicatese la micul dejun sau se delectează cu activități sportive, liderul de la Kremlin are cu siguranță un program foarte încărcat.

  • Participarea lui Vladimir Putin la nunta unui important ministru austriac a stârnit controverse printre membrii opoziției, care consideră inoportună invitația pe care președintele rus a primit-o. Ministrul austriac de externe Karin Kneissl, în vârstă de 53 de ani, și-a unit destinul de cel al partenerului ei de viață, Wolfgang Meilinger, iar cei aproximativ o sută de oaspeți ai evenimentului au avut parte de o surpriză din partea președintelui rus, care a marcat prezența lui la ceremonie printr-un cadou inedit.

  • La începutul lunii maim fiul de 15 ani a președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, a apărut într-o fotografie publicată pe Internet, purtând un tricou ce avea tricolorul rusesc, precum și mesajul „Russia”. Imaginea a fost publicată pe contul de Instagram al unui prieten de-al său care a devenit imediat virală.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1