Comisia Europeană recunoaşte că au fost greşeli în campania de vaccinare. Austria şi alte 5 state, nemulţumite de măsurile luate

Ultima actualizare:

    Şase state din UE acuză că dozele de vaccin anti-covid nu au fost distribuite echitabilfoto: AFP
Şase state din UE acuză că dozele de vaccin anti-covid nu au fost distribuite echitabilfoto: AFP

Dispută în Uniunea Europeană din cauza campaniei de vaccinare împotriva Covid-19. După ce şase state, printre care şi Austria, s-au plâns dozele nu au fost alocate în mod echitabil, vicepreşedintele Comisiei Europene a recunoscut că UE a făcut greşeli în elaborarea strategiei de vaccinare.

"Este adevărat că s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre", a spus Frans Timmermans într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel, publicat duminică. "Sunt gata să fac un bilanţ la sfârşitul pandemiei, când vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect", a spus el. Oricum, primul lucru care trebuie făcut este să asigurăm ca "toţi din UE să primească vaccin", a adăugat Timmermans, notează digi24.ro.

O abordare europeană este "de asemenea în interesul statelor membre mai bogate", precum Germania, a admis în interviu şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Austria şi încă cinci state se plân de distribuţia vaccinurilor anti-Covid

Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus aprobate pe teritoriul UE, număr care teoretic este mai mult decât suficient pentru cei circa 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar.

Însă Comisia Europeană este criticată pentru abordarea ei ezitantă şi erorile strategice în comandarea vaccinurilor. De asemenea, distribuirea dozelor de vaccin printre ţările membre este considerată nedreaptă de unele ţări membre ale blocului comunitar.

Austria şi alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod echitabil. În fruntea acestor voci contestatare este cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, care este acuzat, însă, pe plan intern, că încearcă astfel să distragă atenția de la propriul său eșec în gestionarea pandemiei și a campaniei de vaccinare.

Comisia Europeană a răspuns celor șase state nemulțumite că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, subliniind că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net