Codruța Kovesi: „Parchetul European își începe activitatea de la 1 iunie”. Cu ce se ocupă instituția

Ultima actualizare:

    Laura Codruța Kovesi a fost aleasă procuror șef european în anul 2019Sursa foto: Politico.eu
Laura Codruța Kovesi a fost aleasă procuror șef european în anul 2019Sursa foto: Politico.eu

Parchetul European își începe activitatea de la 1 iunie, a anunțat Codruța Kovesi, procurorul-șef european, printr-o scrisoare trimisă miercuri comisarilor europeni pentru justiție.

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a trimis miercuri o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în care propune ca Parchetul European (EPPO) să devină operațional de la 1 iunie 2021 și să înceapă activitatea de investigație și de urmărire penală, potrivit unui anunț al instituției.

Argumentele sunt că, de la numirea Colegiului EPPO, au fost adoptate „decizii-cheie” pentru înființarea EPPO, cum ar fi recrutarea personalului pentru biroul central din Luxemburg și punerea la punct a unui sistem de gestionare a cazurilor, care este „complet operațional”, ”gata de utilizare”, scrie G4media.

„Din nominalizările făcute până în prezent de statele membre participante, Colegiul EPPO a numit deja procurori europeni delegați în 10 state membre participante. Potrivit informațiilor disponibile în prezent, în celelalte state membre, procedurile de selecție sunt în curs”, mai precizează EPPO.

Biroul Procurorului General European (EPPO) are jurisdicție în 22 de țări europene. Ungaria, Polonia, Suedia, Danemarca și Irlanda au decis să nu adere la acest proces.

Parchetul European este un organism independent al Uniunii Europene care a fost înființat în baza Tratatului de la Lisabona între 22 din cele 27 de state membre ale UE, utilizând procedura „cooperării consolidate”. Acesta are sediul la Luxemburg, alături de Curtea Europeană de Justiție (ECJ) și Curtea Europeană de Conturi (ECA).

Cu ce se ocupă Parchetul European

Parchetul European va desfășura investigații transfrontaliere cu privire la fraude care implică fonduri UE care depășesc 10.000 de euro sau cazuri de fraudă transfrontalieră a TVA ce au ca rezultat daune care depășesc 10 milioane de euro. Spre deosebire de instituțiile actuale de luptă împotriva fraudei și a criminalității transfrontaliere, Eurojust și OLAF, Parchetul European va putea efectua anchete penale și să confiște active.

Numită în 2019 în fruntea acestei noi autorități judiciare cu sediul la Luxemburg, Laura Codruta Kovesi a depus jurământul la sfârșitul lui septembrie, alături de cei 22 de colegi ai săi, proveniți din statele care participă la această cooperare întărită. Începerea activității EPPO, prevăzută inițial pentru noiembrie 2019, a fost întârziată de desemnarea celor 140 de procurori delegați. Aceștia au ca sarcină derularea la nivel național a anchetelor, care vor fi supervizate de cei 22 de procurori de la Luxemburg.

CITEȘTE ȘICe poreclă avea Laura Codruţa Kovesi. De ce nu mergea la film sau la petreceri

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net