Cine e creierul din spatele măcelului din Sri Lanka? Moulvi Zahran era în atenția serviciilor secrete încă de acum trei ani

Ultima actualizare:

    Moulvi Zahran era în atenția serviciilor secrete încă de acum trei ani, reprezentând un pericol iminent
Moulvi Zahran era în atenția serviciilor secrete încă de acum trei ani, reprezentând un pericol iminent

290 de oameni au pierit și 500 au fost răniți în atentatele din 21 aprilie sinucigașe din Sri Lanka. Șocant este faptul că încă din data de 4 aprilie, serviciile secrete străine au avertizat autoritățile locale că o organizație afiliată Statului Islamic plănuiește o baie de sânge. Liderul acestei grupări teroriste este Moulvi Zahran Hashim, care a preluat controlul acesteia în urmă cu mai bine de trei ani. La acea dată serviciile secrete din Sri Lanka avertizaseră oficialii din armată cu privire la pericolul reprezentat de această grupare.

Agențiile secrete din Sri Lanka au ignorat mesajele de alertă emise de servicii secrete străine încă din data de 4 aprilie, conform cărora gruparea condusă de Moulvi Zahran Hashim plănuiește o baie de sânge ca răzbunare pentru atentatul de la moscheea din Christchurch, Noua Zeelandă, din data de 15 martie. Gruparea National Thowheed Jamaath (NTJ) condusă de Moulvi Zahran Hashim este afiliată Statului Islamic și a jurat răzbunare pentru atentatul din data dce 15 martie de la Christchurch, Noua Zeelandă. Moulvi Zahran Hashim s-a autointitulat Abu Ubaida și a fost declarat în mod oficial de către reprezentanții Ministerului de Interne din Sri Lanka autorul atrocităților din ziua Paștelui catolic. Inițial, autoritățile au crezut că Moulvi Zahran a fst unul dintre cei doi atentatori sinucigași de la hotelul Shangri-La, din Colombo. Dar știrea a fost infirmată ulterior.

290 de oameni au murit în atacurile sinucigașe care au avut loc la mai multe hoteluri și biserici în ziua de Paște
290 de oameni au murit în atacurile sinucigașe care au avut loc la mai multe hoteluri și biserici în ziua de Paște

Cine este Moulvi Zahran, autointitulat Abu Ubaida?

Hilmy Ahamed, vicepreședintele Consiliului Musulman din Sri lanka, a fost unul dintre cei care au avertizat serviciile secrete militare cu privire la iminența acestor atentate. ”Au avut ca țintă comunitatea non-musulmană și i-au încurajat pe fanaticii religioși să ucidă în numele religiei. Eu unul am predat documentele cu privire la activitatea organizației NTJ încă de acum trei ani și am atras atenția cu privire la pericolul pe care îl reprezintă. Am dat toate detaliile cu privire la Moulvi Zahran și la locotenenții săi, la structura organizației și cu privire la acțiunile lor. Îmi pare rău că s-a întâmplat această tragedie”, au fost cuvintele lui Ahamed. Autoritățile locale cred în continuare că Zahran se numără printre atentatorii sinucigași și caută probe care să îl identifice pe atacatorul de la biserica St. Sebastian din Katuwapitiya. Zahran predica frecvent împotriva creștinilor și îi preaslăvea pe martirii care își dădeau viața pentru a face cât mai multe victime în rândul creștinilor. Acest lucru îi face pe anchetatori să creadă că s-a aflat printre atentatorii sinucigași. El a ars steagurile Portugaliei, Marii Britanii și ale SUA într-o filmare postată pe YouTube. În discursul său, Zahran chema la pedepsirea necredincioșilor și îndemna la vărsare de sânge.

Citește și:

Miracol! Trăieşte, deşi a încasat 6 gloanţe în piept

Atac armat în două moschei din Noua Zeelandă: 49 morți. Unul dintre atacatori a transmis LIVE pe Facebook

Creierul din spatele atentatelor, antrenat în afara țării?

Conform primelor informații, Moulvi Zahran a beneficiat de antrenament militar în afara țării oferit de specialiștii în explozive din cadrul Statului Islamic. Acest lucru a reieșit după ce autoritățile au descoperit o dubiță cu 100 kg de explozibil C4 cu câteva săptămâni înaintea atentatelor în apropierea bisericii Sf. Anton, din Kochchikade, Colombo. În mașină au mai fost găsite câteva zeci de detonatoare, cabluri, becuri și butoaie de acid azotic. Aceste substanțe sunt interzise în Sri Lanka și au fost aduse din India și depozitate temporar pe o plantație de cocotieri din Puttalam, aflată la 137 km de Colombo și 105 km de Negombo.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net