Alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Primele rezultate: candidatul pro-rus, câștigător

Ultima actualizare:

    Zi decisivă pentru Republica Moldova
Zi decisivă pentru Republica Moldova

Pentru prima dată după 20 de ani, cetățenii Republicii Moldova își aleg președintele prin vot direct, duminică 30 octombrie. Până acum, liderul statului a fost ales de Parlament.

UPDATE ora 22:45: Igor Dodon, candidatul socialist, a obţinut 52,68% din sufragii, a anunţat Comisia Electorală a Republicii Moldova după numărarea a 52% din voturi.

UPDATE ora 22:10: Igor Dodon, candidatul pro-rus, dat câștigător în urma rezultatelor preliminare, cu 55% dintre voturi de partea sa, anunță Comisia Electorală Centrală, după verificarea a 30% dintre buletinele de vot.

simeon stalpnicul png


    Igor Dodon, câștigător în primele date preliminareFoto: captură video
Igor Dodon, câștigător în primele date preliminareFoto: captură video

UPDATE ora 21:30: Până la ora 21:00 au votat 1.433.000 de moldoveni. Cei mai mulţi dintre alegători au fost persoanele cu vârsta peste 57 de ani, iar cel mai scăzut procentaj al prezenței la vot s-a înregistrat în jurul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, notează publika.md.

UPDATE ora 21:00: Procesul de votare s-a terminat, iar secțiile au fost închise. Rata de participare înregistrată la închiderea secţiilor de votare a fost de 48.91% (date preliminare), ceea ce este suficient pentru a considera alegerile prezidenţiale valabile.

UPDATE ora 20:30: Peste 20.000 de moldoveni au votat în Italia și peste 8.000 în România.

UPDATE ora 20:00: Până la ora 19:00, și-au exercitat dreptul la vot peste 1,383 milioane de cetățeni, ceea ce constituie o rată de participare de peste 47,5% din numărul total de alegători incluși în listele electorale.

UPDATE ora 17:45: Peste 35.000 de moldoveni din diaspora au votat până la 15.30. La nivel naţional, 43% dintre alegători îşi exprimaseră votul până la ora 17.00, anunță news.ro.

UPDATE ora 16:30: 5200 de moldoveni au votat în România până la ora 15.00, în cele 11 secții din București și principalele orașe. 

La nivelul Republicii Moldova, la ora 16, prezenţa la vot era de circa 40%.

Nouă candidați se regăsesc pe lista de pe care moldovenii trebuie să-și aleagă preferatul pentru a-l înlcoui pe Nicolae Timofti, actualul președinte. Favoriți sunt Maia Sandu, candidată pro-europeană și rusofilul Igor Dodon.

„Vreau să le spun cetățenilor să nu le fie frică să vină azi la vot, să facem ordine, sunt alegeri importante. Am demonstrat că oamenii simpli, dar plini de resurse, pot face diferența”, a spus Maia Sandu, candidată la preşedinţia Republicii Moldova.

Întrebată de jurnaliştii ruşi ce fel de relaţii doreşte între Chişinău şi Moscova, Maia Sandu a explicat, şi în română şi în rusă, că vrea, în primul rând, un tratament egal, potrivit DIGI 24.

În România, peste 4000 de cetățeni ai Republicii Moldova au votat până la ora 14.00.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net