Cerşetorii îşi iau banii cu jacheta

Ultima actualizare:

    Oamenii străzii din Amsterdam primesc de acum plăţi şi de pe cardul trecătorilor
Oamenii străzii din Amsterdam primesc de acum plăţi şi de pe cardul trecătorilor

S-a găsit o metodă pentru salvarea cerşetorilor! În Amsterdam au fost introduse jachete pentru oamenii străzii. Cei care vor să-i ajute nu au decât să-şi apropie cardul de acestea şi le transferă 1 euro.

Era tot mai greu pentru cerşetori să supravieţuiască de când toată lumea face numai plăţi cu cardul. Locuitorii oraşului olandez Amsterdam aproape nu mai poartă bani lichizi la ei, ca să îi dea oamenilor străzii din milă. Şi, chiar dacă mai au vreo câteva monede prin buzunar, ezitau să le ofere cerşetorilor de teamă că le vor da pe alcool, droguri sau ţigări. Din dorinţa de a găsi o soluţie pentru a le salva, totuşi, viaţa nefericiţilor sorţii, un cuplu olandez, Carsten van Berkel şi Stefan Leendertse, a făcut demersuri pentru introducerea jachetelor speciale pentru cerşetori.

Celor care le e milă de oamenii străzii nu au decât să-şi apropie cardul inteligent câteva secunde de aceste jachete şi le vor dona1 un euro (circa 4,5 lei) din contul lor din bancă. Jachetele au un cititor de card cusut pe ele, prin intermediul căruia se face operaţiunea de transfer de bani. Jacheta mai are şi un ecran LCD pe care sunt afişate instrucţiunile de folosire. „Oamenii au din ce în ce mai puţini bani lichizi în buzunare. Şi dacă au un euro vor să fie siguri că cerşetorii nu îl irosesc fără folos”, spune Jan Jesse Bakker, care a inventat jachetele.


    Jacheta poate fi folosită şi pentru  plata la intrarea  de la metrou
Jacheta poate fi folosită şi pentru plata la intrarea de la metrou

Banii obţinuţi prin intermediul jachetei nu pot fi cheltuiţi decât pentru cazarea la un adăpost pentru oamenii străzii (care costă 5 euro pe noapte), pentru cumpărarea de hrană caldă, la intrarea în metrou sau pentru o baie. Cerşetorii care chiar vor să-şi schimbe viaţa pot să-şi adune banii, prin intermediul jachetei, ca să plătească diverse cursuri de calificare sau pentru închirierea unei case, mai spune Bakker. 

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net