Cercetorii lucrează la un vaccin universal: «Vom învinge nu doar COVID-19, ci şi alte boli»

laborator_shuttvverstock_691546471_copy.jpg

Oamenii de ştiinţă din SUA lucrează de zor la dezvoltarea supervaccinului

Click desktop articole 300x250 p1

Citeste tot despre: 

Click desktop articole 300x250 p2

Speranţă pentru viitor! Mai mulţi cercetători din câteva ţări lucrează la un vaccin universal, capabil să protejeze de orice virus din familia coronavirusurilor. Rezultate foarte bune au fost obţinute pe animale, iar experţii români cred că proiectul va da roade, chiar dacă nimeni nu poate fixa un orizont de timp.

Pare un scenariu SF, dar nu e, după cum ne asigură ­specialiştii! Pandemiile ar putea deveni istorie, dacă oamenii de ştiinţă vor reuşi să facă un vaccin universal, capabil să neutralizeze toate virusurile din familia coronavirusului. 

theo_trandvafirescu_copy.jpg

Theo Trandafirescu

Câţiva cercetători din SUA şi din Marea Britanie lucrează deja la un supervaccin, capabil să anihileze orice mutaţie a coronavirusului. Acest vaccin ar fi eficient împotriva oricărei mutaţii SARS-CoV-2 şi împotriva oricăror virusuri din familia coronavirus. 
Potrivit revistei americane Science, cercetătorii de la Universitatea Carolinei de Nord, de la Universitatea Duke şi de la Universitatea Pennsylvania (toate trei din SUA) au obţinut deja un astfel de vaccin, testat deocamdată pe animale.

„Vom învinge şi alte boli”

„Adevărul” a discutat cu specialişti români despre acest proiect, care ar urma să asigure omenirea nu doar împotriva SARS-CoV-2, ci şi contra viitoarelor posibile pandemii. 

stefan_djascalu_copy.jpg

Ştefan Dascălu

Theo Trandafirescu, profesor universitar la Facultatea de Medicină a Universităţii Mount Sinai din New York şi doctor la Queens Hospital Center, având triplă specializare (Medicină Internă, Pneumologie şi Terapie Intensivă), e convins că marile descoperiri din medicină urmează să apară pe bandă rulantă în următorii ani. Românul consideră că tehnologia mRNA, utilizată la vaccinurile anti-COVID-19 produse pe Pfizer/BioNTech şi Moderna, va fi un vârf de lance. 
În ceea ce priveşte aşa-numitul vaccin universal, reputatul doctor consideră că e realizabil. „Iniţial va fi, probabil, strict pentru coronavirusuri, dar ulterior se va extinde şi se va ajunge şi la alte boli.  Vom învinge nu doar COVID-19, ci şi alte boli”, consideră reputatul medic. 

“Vizează nucleul virusului”

Cerce­tător la Universitatea Ox­ford, imunologul ­Ştefan Dascălu explică: „Supervac­cinul ar viza nucleul virusului, care e mult mai conservat şi care nu suferă transformări. Un astfel de vaccin nu va scădea în eficienţă după apariţia noilor tulpini şi ar neutraliza orice mutaţii. Se lucrează la ora actuală inclusiv în Marea Britanie, dar nu există un orizont de timp. Nu ştim cum vor evolua studiile şi cât de rapid vor fi ­parcurse pentru ca vaccinul să fie aprobat”. 

“Orizont rezonabil de timp”

Adrian Apetri a fost printre specialiştii care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania americană Johnson & Johnson. 

adrian_ahpetri_copy.jpg

Adrian Apetri

Apetri, care deţine funcţia de director al Departamentului de Biofizică şi Procese Analitice la Johnson & Johnson, spune că este un proiect complicat, dar care are şanse să fie finalizat. 
“E dificil să ajungem la ceva stabil şi controlabil, deci e mai greu să devină un produs aprobat pentru oameni. Aş fi însă optimist şi aş spune că sunt şanse, într-un orizont de timp rezonabil”, afirmă cercetătorul român.

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul