Cele 5 zile care ne-ar fi putut scăpa de Covid-19. ”Am fi avut o șansă, dar am pierdut-o”

Ultima actualizare:

    Autoritățile chineze au ascuns timp de mai multe săptămâni gravitatea situației din Wuhanfoto: Shutterstock
Autoritățile chineze au ascuns timp de mai multe săptămâni gravitatea situației din Wuhanfoto: Shutterstock

A trecut un an de când guvernul chinez a luat decizia de a închide orașul Wuhan, sub amenințarea noului coronavirus, despre care susținuse, timp de câteva săptămâni, că estre ținut sub control. Au fost 5 zile în care pandemia de coronovirus putea fi evitată, susțin specialiștii citați de BBC, într-un articol preluat de Digi24.

30 decembrie 2019: Alertă de virus

Pe 30 decembrie, în jurul orei 16:00, șefului departamentului de urgență al spitalului central din Wuhan i s-au înmânat rezultatele unui test efectuat de laboratorul de secvențiere Capital Bio Medicals din Beijing.

În partea de sus documentului erau cuvintele alarmante: „SARS CORONAVIRUS”. Le-a încercuit cu roșu și a transmis mesajul colegilor prin platforma de mesagerie WeChat.

În decurs de o oră și jumătate, imaginea a ajuns la un medic din secția de oftalmologie a spitalului, Li Wenliang. El a distribuit-o pe grupul studenților săi, care includea sute de oameni, adăugând avertismentul: „Nu difuzați mesajul în afara acestui grup. Puneți familia și cei dragi să ia măsuri de precauție”, potrivit jurnaliștilor BBC, citați de Digi24.

Lucrurile s-au petrecut la fel ca la sfârșitul anului 2002, când Beijingul a acoperit focarul de Sars, insistând că totul era sub control. Acest lucru a permis virusului să se răspândească în întreaga lume.

31 decembrie: Oferte de ajutor

Cum informațiile despre coronavirus au început să se răspândească, profesorul George F Gao, directorul general al Centrului de Control al Bolilor din China (CDC), primea oferte de ajutor din întreaga lume.

China și-a îmbunătățit infrastructura de boli infecțioase după Sars - iar în 2019, Gao promisese că vastul sistem de supraveghere online al Chinei va putea preveni un alt focar

Dar doi oameni de știință care l-au contactat pe Gao spun că șeful CDC nu părea alarmat.

Epidemiologul Ian Lipkin de la Universitatea Columbia din New York a încercat să vorbească cu Gao.

„Identificase virusul. Era un nou coronavirus. Și nu era extrem de transmisibil. Acest lucru nu părea adevărat pentru că am auzit că mulți, mulți oameni au fost infectați. Nu cred că a fost duplicitar, cred că a greșit pur și simplu”, spune Lipkin.

Gao, care a refuzat să discute cu BBC, a declarat presei de stat că secvențierile au fost făcute cât mai curând posibil și că el nu a spus niciodată public că nu ar exista transmisie de la om la om.

Au mai trecut încă 12 zile înainte ca China să distribuie secvențele genetice comunității internaționale.

1 ianuarie 2020: Frustrare internațională

Legislația internațională prevede ca focarele de boli infecțioase de interes global să fie raportate Organizației Mondiale a Sănătății în termen de 24 de ore. Dar, la 1 ianuarie, OMS nu primise încă o notificare oficială. În ziua precedentă, oficialii OMS au văzut rapoartele ProMed online, așa că au contactat Comisia Națională de Sănătate din China.

„Trebuia raportat”, spune profesorul Lawrence Gostin, directorul Centrului de colaborare al OMS privind dreptul național și global la sănătate de la Universitatea Georgetown din Washington DC. „Faptul că focarul nu a fost raportat a constituit o încălcare a Regulamentelor internaționale de sănătate”, adaugă el.

Dr. Maria Van Kerkhove, un epidemiolog al OMS care a devenit apoi conducătorul tehnic al agenției pentru COVID-19, a participat la prima conferință de urgență pe această temă, în noaptea de 1 ianuarie.

„Am presupuns inițial că ar putea fi un nou coronavirus. Pentru noi nu era întrebarea dacă are loc transmitere de la om la om, ci care este amploarea acesteia și unde se întâmplă”, spune ea.

2 ianuarie: Reducerea la tăcere a medicilor

Numărul persoanelor infectate cu noul virus se dubla la câteva zile și tot mai mulți oameni se prezentau la spitalele din Wuhan.

Dar, în loc să le permită medicilor să vorbească public despre îngrijorările lor, mass-media de stat au început o campanie care i-a redus efectiv la tăcere.

Pe 2 ianuarie, postul național CCTV a difuzat o știre despre medicii care au răspândit informații despre un focar de infectare cu patru zile mai devreme. Medicii, denumiți doar „utilizatori de internet”, au fost audiați la Biroul de securitate publică din Wuhan și „au fost tratați în conformitate cu legea”.

Unul dintre medici a fost Li Wenliang, medicul oftalmolog al cărui avertisment devenise viral. În februarie, medicul a murit de COVID-19.

Guvernul chinez susține că aceasta nu este o dovadă a faptului că ar fi încercat să suprime știrile despre virus și că medicii ca Li au fost îndemnați să nu răspândească informații neconfirmate.

Un angajat de la spitalul lui Li, Wuhan Central, a spus pentru BBC că în următoarele câteva zile „au fost atât de mulți oameni care au avut febră, încât situația a scăpat de sub control. Am început să intrăm în panică. Dar spitalul ne-a spus că nu avem voie să vorbim cu nimeni despre asta”.

3 ianuarie: Documentul secret

Laboratoarele din întreaga Chină se grăbeau să cartografieze secvența genetică completă a virusului. Un renumit virolog din Shanghai, profesorul Zhang Yongzhen, a început secvențierea pe 3 ianuarie.

După două zile, a obținut o secvență completă. Rezultatele sale au dezvăluit un virus similar cu Sars și, prin urmare, probabil transmisibil.

În 5 ianuarie, biroul lui Zhang a scris Comisiei Naționale de Sănătate recomandând luarea măsurilor de precauție în locurile publice.

Dar Zhang nu și-a putut face publice concluziile. Pe 3 ianuarie, Comisia Națională de Sănătate a trimis un memorandum secret laboratoarelor prin care interzicea oamenilor de știință „neautorizați” să cerceteze virusul și să dezvăluie informațiile publicului.

Documentul a redus la tăcere oamenii de știință și laboratoarele individuale și le-a împedicat să dezvăluie informații despre acest virus, spune spune jurnalistul Associated Press Dake Kang.

În 11 ianuarie, Zhang a decis că este timpul să riște totul și să publice secvența virusului. Decizia sa a avut imediat consecințe - laboratorul său a fost închis a doua zi pentru „rectificare” - dar acțiunea sa a rupt lanțul tăcerii. A doua zi, autoritățile chineze au făcut publice secvențele obținute de laboratoarele de stat Comunitatea științifică internațională a intrat în acțiune, iar un set de instrumente pentru un test de diagnostic a fost disponibil public până la 13 ianuarie.

În ciuda dovezilor venite de la oamenii de știință și de la medici, China nu a confirmat existența unei transmisii de la om la om până în 20 ianuarie.

Orice focar emergent de infecție este haotic, spune expertul în sănătate Lawrence Gostin.

„Întotdeauna este foarte dificil să controlezi un virus încă din prima zi. Dar, până când a aflat comunitatea internațională că noul coronavirus era transmisibil de la om la om, cred că deja se răspândse. Am fi avut o șansă, dar am pierdut-o”, spune el.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net