Cea mai ciudată poveste de iubire: s-a îndrăgostit la Auschwitz de cel care le tatua numerele de identificare

Cine a apucat să-i cunoască pe Lela și Gita Sokolov aflase că pe brațele lor fusese inscriptionată, cu cerneală, istoria brutală a umanității din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Amândoi au purtat toată viața, pe brațe, un număr de identificare compus din cinci cifre pe care toți deținuții lagărului de concentrare de la Auschwitz îl primeau. Cei doi au fost printre puținii supraviețuitori ai Holocaustului.

Ceea ce cuplul nu a recunoscut niciodată este că Lale a fost cel care etichetat-o cu acel număr pe Gita, dar și pe alți câțiva prizonieri de la Auschwitz. El a fost unul dintre tatuatorii lagărului de concentrare. La rîndul său, și el fusese capturat de naziști pe frontul de luptă. Călătorise până la Auschwitz timp de 48 de ore, într-unul din trenurile morții, acoperit cu ulei, transpirație, vărsături și fecale.

Acolo, el a avut „norocul” de a prelua rolul de tatuator, o slujbă privilegiată pe care a folosit-o pentru a se menține pe el și pe ceilalți în viață. Pe lângă schimbarea sau obliterarea tatuajelor celor condamnați, el a schimbat pietre prețioase din comorile naziste pentru mâncare și medicamente pentru cei care aveau nevoie cel mai mult și și-a folosit cunoștințele sale în domeniul limbilor străine pentru a dialoga cu cei din jur.

Dar, atunci când a văzut-o pe Gita așteptând la coadă, pentru a intra în Iad, murdară și cu ochii în lacrimi, Lela s-a îndrăgostit de ea.

Modul cum s-a înfiripat relația dintre ei nu a fost povestit niciodată, nici măcar fiului lor Gary sau comunității evreiești din Melbourne, acolo unde s-au refugiat după ce s-a terminat războiul în Europa. După ce Gida a murit, Lela a început să povestească și nu s-a mai oprit.

Atunci când a fost eliberat, o pierduse pe Gita, dar nu s-a îndoit niciodată că nu se vor reuni. Într-adevăr, el se întorsese în Slovacia și, după doar două săptămâni, din întâmplare, a ieșit în fața sa o căruță. Primele cuvinte din gura lui au fost o propunere de căsătorie iar cei doi s-au căsătorit în octombrie 1945.

Povestea lor a fost subiectul cărții „Tatuatorul de la Auschwitz”, scrisă de Heather Morris.

Loading...

Citește și

  • Se spune că cei care nu sunt conștienți de greșelile făcute în trecut vor continua să le repete și în viitor. Din acest motiv, omenirea a făcut efortul să înregistreze fiecare moment sumbru din istorie, în speranța că va opri valurile de atrocități, înainte de a fi comise din nou.

  • holocaust al doilea razboi mondial hitler nazism

    Peste 6 milioane de oameni au fost uciși în Holocaust. În tentativa de a-i extermina pe evrei, naziștii i-au vânat mai întâi în toate orașele germane și, apoi, în toată Europa ocupată. I-au băgat în ghetouri sau i-au trimis în lagăre de concentrare acolo unde au fost împușcați, gazați, înfometați sau torturați pentru diverse experimente medicale.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1