Ce înseamnă ”carantina nocturnă” introdusă în Paris și alte 8 orașe cu rată mare de infectare cu coronavirus

Ultima actualizare:

    Franța a introdus carantina nocturnă în Paris și alte opt orașe cu rată mare de infectare cu noul coronavirusfoto: Shutterstock
Franța a introdus carantina nocturnă în Paris și alte opt orașe cu rată mare de infectare cu noul coronavirusfoto: Shutterstock

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri seară noi măsuri restrictive în zonele cu rată mare de infectare cu noul coronavirus. Astfel, de sâmbătă va intra în vigoare așa-numita ”carantină nocturnă” în Paris și alte opt orașe în care epidemia de Covid-19 este pe punctul de ascăpa de sub control.

Măsurile vor intra în vigoare sâmbătă şi vor fi aplicate zilnic între orele 21:00 și ora 6:00 a dimineţii următoare, a afirmat Emmanuel Macron într-un interviu transmis la televiziunea naţională și urmărit de 21 de milioane de francezi. Interdicțiile vor rămâne în vigoare timp de patru săptămâni, dar președintele va solicita în Parlament prelungirea acestora până la 1 decembrie. ”Şase săptămâni este intervalul de timp care ni se pare util”, a declarat şeful statului francez.

„Nu am pierdut controlul. Suntem într-o situaţie preocupantă, care arată că nu putem fi inactivi, dar nici nu trebuie să intrăm în panică. Am tras învăţăminte din primul val epidemic. Am avut 30.000 de victime, iar de atunci încă 2.000 de victime suplimentare. Virusul revine. Suntem în ceea ce adesea este numit drept al doilea val epidemic, iar acest lucru este în întreaga Europă”, a declarat Emmanuel Macron.

Începând de sâmbăta aceasta, de la miezul nopții (adică din noaptea de vineri spre sâmbătă), populația din zonele vizate de noile măsuri restrictive nu va mai avea voie să circule în intervalul orar 21:00 – 06:00. Altfel spus, persoanele care ies seara la restaurant, de exemplu, vor fi nevoite să-și calculeze timpul astfel încât să ajungă acasă înainte de orele 21:00.

Zonele vizate sunt Paris și regiunea Ile-de-France, plus alte opt orașe: Lille, Grenoble, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Toulouse și Saint-Etienne. Această lustă se poate extinde în funcție de evoluția virusului.

Prin introducerea carantinei nocturne, autoritățile vizează de fapt petrecerile private, care reprezintă în acest moment o sursă importantă de infectare cu noul coronavirus, dacă nu chiar cea mai importantă.

”Este necesar să creștem amenzile pentru cei care organizează petreceri clandestine, fie că este vorba despre întâlniri organizate de patronii unor localuri, fie că acestea se desfășoară în locuințe private”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal, conform Le Figaro.

În acest moment, amenda pentru încălcarea noilor restricții este de 135 de euro (1.500 de euro în caz de recidivă). Attal a invocat însă exemplul Marii Britanii, unde amenda pentru petrecerile clandestine poate ajunge și la 10.000 de euro.

Citește și:

Ce măsuri ia Germania după un nou record de cazuri de infectare cu noul coronavirus

Francezii, rugați să limiteze întâlnirile cu prietenii

Se estimează că sunt vizate de aceste noi restricții între 18 și 20 de milioane de persoane. Există, desigur și excepții. Personalul medical, forțele de ordine și, în general, persoanele care își desfășoară activiteatea profesională noaptea vor putea circula, în ciuda restricțiilor.

Președintele Macron a îndemnat, de asemenea, populația să limiteze întâlnirile private. Chiar dacă nu există o regulă în acest sens, președintele a făcut apel la bunul simț al cetățenilor. ”E dur, dar trebuie să încercăm să limităm contactele private, momentele de relaxare între prieteni, să căutăm să nu ne strângem mai mult de șase la o masă.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net