Ce-a făcut Kamala Harris în prima zi ca vicepreședinte al Americii

Ultima actualizare:
Vicepreședintele SUA locuiește și el într-o „casă albă” dar mai mică
Vicepreședintele SUA locuiește și el într-o „casă albă” dar mai mică

Kamala Harris a făcut istorie devenind prima femeie de culoare care a ocupat funcția de vicepreședinte al Americii. Ce presupune acest job în fruntea țării? Ce face, mai exact, zi de zi, la locul de muncă vicepreședintele SUA? Care sunt atribuțiile sale? La aceste întrebări au încercat să răspundă jurnaliștii BBC.

Care este rolul vicepreședintelui Americii și ce responsabilități are

Istoric vorbind, nu prea multe, transmite BBC. Rolul său a fost descris ca fiind aproape inexistent, căci vicepreședintele este umbra președintelui și își intră cu adevărat în rol doar în cazuri excepționale, când șeful statului ori este foarte grav bolnav și nu-și mai poate îndeplini atribuțiile, ori a murit, scriu jurnaliștii englezi. Într-un fel, s-ar putea spune că sarcina lui este să stea și să aștepte să se întâmple ceva. 

Barbara Perry, directorul studiilor prezidențiale de la Centrul Miller al Universității din Virginia declara că pentru unii vicepreședinți americani, funcția nu este decât un job unde doamne ferește să aibă cineva vreodată nevoie de tine. Chiar unul dintre vicepreședinții Americii a declarat asta, undeva pe la începutul secolului XX, mai spune ea: „În fiecare zi ajung la Casa Albă, sun la ușă și sper că președintele îmi va răspunde”, ar fi declarat acesta. 

Rolul de vicepreședinte nu este deloc unul ușor. În istoria Americii, nouă dintre cei 45 de președinți ai țării au părăsit funcția înainte de încheierea mandatului (opt dintre ei au decedat) iar responsabilitatea conducerii țării a revenit, temporar, în sarcina vicepreședinților de la acea vreme.Se pare că la 78 de ani, Joe Biden este cel mai în vârstă șef de stat american, iar acest lucru este într-adevăr un stres pe care Kamala Harris l-ar putea trăi de acum încolo. 

Dacă până în anii 70 rolul vicepreședintelui era unul aproape simbolic, iată că, cu timpul, atribuțiile sale devin din ce în ce mai importante și încep să conteze cu adevărat. Această tranziție s-a produs începând din timpul mandatului lui Jimmy Carter și a continua până în zilele noastre. Carter a condus SUA cot la cot cu senatorul Walter Mondale, un veteran politic al vremii, cu foarte multă experiență. Iar acest parteneriat a continuat de atunci, devenind un adevărat model. Barak obama l-a avut alături pe Joe Biden, Donald Trump pe Mike Pence și iată că același Joe Biden, din funcția de șef de stat o invită pe Kamala Harris să-i stea alături. 

Miercuri, 20 ianuarie, în ziua învestirii, după ce a participat la ceremonie, Kamala Harris a spus că „de-acum trebuie merg la serviciu” și a intrat în clădirea Casei Albe - nou ei loc de muncă. Aici, s-a alăturat șefului său direct, Joe Biden, și împreună au pus la punct cele 15 măsuri pe care proaspătul președinte le-a și luat odată instalat în Biroul Oval. După ce a părăsit Casa Albă, harris s-a îndreptat către Senat, unde a prezidat ședința.  Aflată la prezidiu,ea a izbucnit în râs în momentul în care a anunțat validarea mandatului pentru postul rămas vacant după demisia fostului senator democrat de California... Kamala Harris. "Da, asta a fost foarte ciudat", a comentat ea, după ce a citit procesul-verbal privind validarea pentru postul vacant și a noilor senatori aleși în Georgia. 

Un salut care a intrat în istorie
Un salut care a intrat în istorie

Vicepreședintele Americii nu s-a mutat încă în casa cea nouă, așa cum cere protocolul, așa că noaptea de miercuri spre joi a petrecut-o la reședința sa actuală. Însă kamala harris și soțul său Doug Emhoff se vor instala curând într-un conac din secolul XIX-lea, aflat pe terenul Observatorului Naval al SUA, din nord-vestul Washingtonului. Ea va locui aici împreună cu familia sa în următorii patru ani. Este tot o casă albă, mai mică, ce-i drept, dar și ea destul de impunătoare. Proprietatea se află în vecinătatea Casei Albe, unde Harris își are de-acum biroul și de asemenea, în apropierea Universității Georgetown, unde soțul ei, de profesie avocat, urmează să predea. 

În ceea ce privește deplasările în afara orașului și în afara țării, harris și soțul său vor călăori cu Air Force Two, un Boeing 757 și vor avea asigurată securitatea 24 de ore din 24. 

Ce influență va avea Kamala Harris?

Este mai mult decât probabil faptul că președintele Biden o va modela și o va învăța tot ceea ce trebuie să știe și să facă un vicepreședinte, el însuși ocupând această funcție în timpul mandatului lui Barak Obama. 

Când a anunțat că, în cazul în care câștigă alegerile, Harris va fi mâna lui dreaptă - eveniment care a avut loc în cadrul Convenției naționale Democrate din 2020 - Biden și-a amintit momentul în care el însuși a fost ales de fostul președinte Obama să ocupe această funcție. Se întâmpla în 2008. Biden a povestit că Barak omaba l-a întrebat ce așteptări are de la această funcție, iar el i-a răspuns că atunci când se vor lua decizii importante și-ar dori să fie ultima persoană consultată în acest sens. „asta i-am cerut și eu lui Kamala. Să fie ultima voce din cameră. Să-mi spună întotdeauna adevărul.  

CITEȘTE ȘIJoe Biden și Kamala Harris, personalitățile anului 2020 în revista Time

Ce fel de vicepreședinte va fi Kamala Harris?

Kamala Harris s-a alăturat echipei lui Biden fiind deja o figură arhicunoscută pe plan politic. De-a lungul timpului, ea a militat pentru drepturile homosexualilor, urmărind cauze progresiste precum imigrația, legalizarea marijuanei și controlul armelor. Înainte de a candida la Senat, ea a fost unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați avocați din California, ocupând funcția de procuror general al acestui stat. Prin urmare, experiența ei juridică și susținerea reformei în poliție îi vor fi extrem de utile lui Biden. Președintele SUA a promis în campania sa electorală că va reglementa toate abaterile sistemice din cadrul forțelor de poliție americane. Această decizie fost luată în contextul protestelor masive care au avut loc vara trecută și care au fost declanșate de moartea unui bărbat de culoare, ucis în miezul zilei, în plină stradă, de un polițist. Kamala Harris a fost o susținătoare înfocată a protestatarilor și a demonstrațiilor cerând de urgență o „reinventare” a poliției americane. 


    Un salut care a intrat în istorieSursa foto: Getty Image
Un salut care a intrat în istorieSursa foto: Getty Image

Jennifer Edwards, director senior al organizației de justiție rasială „Color of Change” declara că alegerea LUi Harris în funcția de vicepreședinte este un moment istoric pentru toți americanii de culoare, iar acest moment merită sărbătorit. „Din păcate, istoria ne-a învățat că un singur om care să reprezinte drepturile persoanelor de culoare nu a fost niciodată de ajuns și nu duce la schimbări majore. Sute de mii de femei de culoare au luptat, s-au organizat și au votat pentru ca ea, Kamala harris, să ajungă în această funcție. Acum, vicepreședintele americii are responsabilitatea de a reprezenta cererile oamenilor care au propulsat-o în această funcție”, a mai spus Jennifer Edwards. Ea a continuat precizând că va urmări îndeaproape dezvoltarea economică în era Covid, progresul pe care îl va înregistra America, va urmări evoluția în ceea ce privește justiția, votarea și reforma alegerilor. 

În concluzie, americanii au așteptări foarte mari atât din partea noului lor președinte cât și idn partea vicepreședintelui.  Timpul va decide, într-un final, dacă cei doi vor reuși să readucă america acolo unde îi este de drept locul, în fruntea libertății și democrației mondiale.

CITEȘTE ȘI: 

Jill Biden și Kamala Harris, îmbrăcate de designerii preferați ai vedetelor la ceremonia de învestire

Cine este Jill Biden, noua Primă Doamnă a Americii. Fără susținerea ei, Joe nu ar fi ajuns președintele SUA

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net