Ce brazi frumoşi ne luminează Sărbătorile!

Ultima actualizare:

    Brazilia - Sao PaoloFoto: Profimedia
Brazilia - Sao PaoloFoto: Profimedia

Chiar dacă acest an este zgârcit cu fulgii de nea şi nămeţii se lasă aşteptaţi, marile oraşe din lume au început pregătirile pentru sărbătorile de iarnă. La 2 decembrie, autorităţile din Sao Paulo, Brazilia au aprins luminile din cel mai înalt brad de Crăciun. Pomul măsoară 43 de metri şi a fost inaugurat cu un spectacol de artificii uimitor.

O, brad frumos, cu cetina tot verde! Aşa sună un colind din moşi-strămoşi. În ciuda faptului că tradiţia bradului este de provenienţă păgână şi marchează solstiţiul de iarnă, obiceiul a fost adoptat şi de creştini. Simbolic, ramurile verzi şi împodobite ale bradului fac trimitere la nemurirea sufletului şi reînvierea spirituală.

Prima atestare istorică a acestei tradiţii asimilate în creştinism datează de acum mai bine de o mie de ani, undeva în nordul Germaniei. Bizar este că atunci, brazii erau atârnaţi cu capul în jos, în curtea casei, ca un candelabru verde şi erau decoraţi cu mere, gutui, lumânări şi pere. Primele atestări ale sărbătorilor de Crăciun provin din Talin, Estonia sau Riga, Letonia.

Tradiţia, veche de peste 1.000 de ani

Estonii susţin că au avut pomi de Crăciun încă din 1441 şi letonii spun că din 1510. În vechile calendare bisericeşti, 24 decembrie era serbată ziua lui Adam şi a Evei. Bradul era considerat Copacul Paradisului şi reprezenta Grădina Edenului. Tradiţia cerea ca bradul împodobit să fie plimbat prin oraş pentru a vesti sărbătorile. O pictură din Bremen, Germania, din anul 1521, înfăţişează un brad uriaş plimbat într-o căruţă prin oraş de un episcop care l-ar fi interpretat pe Sfântul Nicolae în cadrul procesiunii. Tradiţia spune că toate oraşele mari din Europa demarau o competiţie a brazilor pentru că cel mai înalt şi mai bogat brad anunţa că anul viitor va fi unul îmbelşugat, plin de bogăţie.

În acest an, Sao Paulo, Brazilia, a câştigat competiţia înălţimii cu un „monstru” de 43 de metri împodobit cu peste 10.000 de luminiţe şi aproape 50.000 de globuri şi decoraţiuni. În Piaţa Roşie din Moscova bradul de Crăciun este de poveste. În ciuda faptului că lipseşte zăpada, luminile albe şi albastre creează acea feerie specifică sărbătorilor de iarnă.

În Bruxelles, Belgia, mii de turişti au venit la Târgul Minunilor de Crăciun pentru a fotografia bradul de 22 de metri înălţime din centrul oraşului. În faţa Casei Albe a avut loc la 28 noiembrie inaugurarea bradului şi un actor l-a interpretat pe fostul preşedinte american Calvin Coolidge, cel care a dat startul sărbătorilor de iarnă în 1923.

La New York, de peste 60 de ani tradiţia spune că primul brad care îşi aprinde luminile este cel de la Centrul Rockefeller. În Cracovia, Polonia, bradul din Piaţa Mare i-a înveselit pe toţi copiii, amintindu-le că „Moşul este cu ochii pe ei şi le pregăteşte surprizele”. La 1 decembrie în Piaţa Catedralei din Vilnius, Lituania, a fost inaugurat pomul de Crăciun. Printre decoraţiunile care au umplut ramurile, copiii au adus în acest an multe jucării şi turtă dulce care vor ajunge la spitalele de copii şi la micuţii care nu au avut o soartă prea fericită.

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net