Ce au discutat Trump și Iohannis la întâlnirea de la Casa Albă: "Azi facem legăturile mai puternice"

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis și Donald Trump, împreună într-o conferință de presă la Casa AlbăFoto: AFP
Klaus Iohannis și Donald Trump, împreună într-o conferință de presă la Casa AlbăFoto: AFP

Vineri, 9 iunie, președintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu omologul său american, Donald Trump. După ce au discutat despre Parteneriatul Strategic dintre SUA și România, cei doi lideri de stat au susținut împreună o conferință de presă.

Primul care a vorbit în cadrul conferinței de presă a fost Donald Trump:

"E o onoare să primesc un prieten aici. Poporul român și cel american au multe în comun: lupta pentru libertate, tradiții vaste și peisaje minunate. Relația dintre cele două state se întinde de peste un secol, parteneriatul nostru a început cu 20 de ani în urmă și acoperă multe dimensiuni (militar, economio). Azi facem legăturile mai puternice. Vizita dumneavostră e un moment important pentru toate națiunile responsabile din lume, nu doar pentru Statele Unite.

Am încercat să întăresc alianțele noastre și să unesc toți oamenii civilizați împotriva terorismului, nimeni nu trebuie să permita imprastierea acestei ideologii, am vorbit cu lideri impotanti din Orientul Mijlociu unde liderii au spus ca nu mai sustin moral și financiar terorismul. Qatarul a fost un susținător al terorismului la nivel înalt. Națiunile s-au unit și au vorbit cu mine și am luat o decizie: trebuie să oprim finanțarea terorismuluiu. Am decis, împreuna cu secretarul de stat, generalii noștri din armată că a venit timpul să îi spunem Qatarului să termine cu acest lucru, cu finanțarea extremismului.

Fac apel către toate națiunile să nu mai umple minițile cetățenilor cu ură și violență. Nu voi numi aceste state, dar vom rezolva problema. Este prioritatea mea ca președinte să îi țin în siguranță pe americani. Pentru a face acest lucru trebuie oprită finanțarea teroriștilor. Qatar, vă vrem înapoi lângă noi! Dar trebuie să avem un răspuns din partea voastră. Mulțumesc Arabiei Saudite și prietenului meu, regele și tuturor țărilor care au participat la acel summit istoric. Nu a mai fost așa ceva înainte și poate nici nu va mai fi o așa întâlnire.Este începutul încheierii finanțării terorismului. Nu mai finanțați!

Vreau să mulțumesc poporului român pentru toate lucrurile cu care a contribuit împotriva terorismului. Au propriile lor probleme, au făcut multe în aceasta privință. România e un membru important în coaliția împotriva ISIS. 23 dintre cetățenii vostri au plătit cu viața. Vreau să recunosc puterea de conducere a domnului Iohannis și că a decis să crească bugetul de apărare. Sperăm ca și celelalte state vor urma exemplu României și își vor îndeplini partea financiara. Datorită acțiunilor noastre, banii încep să vină la NATO, statele încep să realizeze că a venit timpul să își respecte obligațiile. Am susținut întărirea alianței NATO prin împărțirea cheltuielor între statele membre. împreună putem face față provocărilor. Apreciez curajul dumneavoastră în lupta contra corupției, necesară creării unui mediu în care comerțul poate înflori. Aștept întărirea legăturilor culturale și financiare dintre țările noastre.

Înțeleg că săptămâna aceasta, comunitatea evreiască din Statele Unite i-a dat președintelui Iohannis o înaltă distincție pentru munca sa în România. Românii au trecut prin momente grele, dar și-au revenit. Viitoarele relații SUA - Romania sunt luminoase. Vă mulțumesc pentru că ați venit aici, abia aștept să întărim legăturile cu țara dumneavoastră, relația e mai puternică ca niciodată."

A urmat apoi Klaus Iohannis, care a mulțumit lui Donald Trump pentru sprijinul diplomatic, militar și comercial:

„Vă mulțumesc mult pentru cuvintele găsite pentru România. Vă mulțumesc pentru invitație, pentru că ați aranjat ca vremea să fie bună azi. Mă bucur tare că am avut o întâlnire bună. Acest lucru e datorită puterii dumneavoastră de conducerie, dar și Parteneriatului Strategic, important pantru ambele națiuni.

E important să știm că acest parteneriat cu Statele Unite modelează România așa cum e azi, o Românie solidă, o democrație solidă, cu o creștere puternică economică. România e alături de trupele americane în Irak. Acest parteneriat a contribuit la ceea ce România e azi. Cred că acest parteneriat nu doar că trebuie să continue, ci trebuie să devină mai puternic și să definească relațiile noastre bilaterale. Ați menționat terorismul, mă bucur că datorită conducerii dumneavoastră mai multe națiuni au decis să lupte împotriva terorismului, ca ați determinat atâtea națiuni că trebuie să împărțim cheltuielile în NATO, de aceea România e prima țară din mandatul dumneavoastră care crește contribuția la bugetul militar la 2%. O parte importantă din acest buget merge către achizițiile strategice și vom folosi bine acești bani. România e conștientă că ne aflăm pe Flancul de Est și ne bazăm pe parteneriatul cu dumneavoastră, domnule Trump. Nu putem fi singuri acolo. E foarte important ca România să fie membră a Uniunii Europene și e în interesul ei și al dumneavoastră ca UE să fie un parteneriat puternic pentru Statele Unite. În relațiile noastre, legăturile transatlantice sunt vitale. Nu înseamnă doar dioplomație, ci stă la baza civilizației noastre vestice. Statele nu trebuie să concureze una impotriva celeilalte, ci să colaboreze, să facă NATO mai puternică, să facă Europa mai puternică și Statele Unite mai puternice.

Aceste lucruri le-am decis domnule Trump, să facem parteneriatul mai puternic, mai bun, la un schimb comercial mai ridicat. Suntem responsabili nu doar pentru securitate, ci și pentru bunăstarea cetățenilor noștri. Vă mulțumesc domnule președinte Trump.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cireșe în Piața Cibin din Sibiu în luna aprilie 2024 Colaj Ora de Sibiu
image
image
image
image
image
image
banner pensii png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net