Catedrala Notre Dame va fi restaurată în forma de dinainte de incendiul din 2019

notre-dame-incendiu.jpg

catedrala notre dame in timpul incendiului
Un incendiu a distrus parțial catedrala Notre Dame în aprilie 2019
foto: Getty Images

Vești bune despre restaurarea catedralei Notre Dame din Paris! După luni întregi de speculații în ceea ce privește planurile de restaurare, cei care se îngrijorau că monumentul va fi refăcut în manieră modernă pot răsufla ușurați. Președintele Emmanuel Macron a anunțat că Notre Dame va fi refăcută pe cât posibil conform structurii dinainte de incendiul din 2019.

Catedrala Notre Dame a ars parţial în aprilie 2019. Incendiul a distrus acoperişul şi turnul-fleșă proiectat de Eugène Viollet-le-Duc.

Palatul Elysée a transmis joi seară că Notre Dame va fi reconstruită „pe cât posibil conform ultimului stadiu” cu obiectivul de „a nu întârzia lucrările şi nici de a complica lucrurile” printr-o restaurare în stil modern, relatează BBC, citat de News.ro.

Macron îşi doreşte ca restaurarea să fie finalizată până în 2024, când Parisul va găzdui Jocurile Olimpice.

A mai fost adăugat că un concurs internaţional de design pentru realizarea spirei ar cauza întârzieri inutile.

„Preşedintele are încredere în experţi şi a aprobat principalele schiţe ale proiectului prezentat de arhitectul şef care prevede reconstruirea fleșei identic”, a mai transmis palatul Elysée.

Citește și:

Catedrala Notre-Dame a fost la 30 de minute de prăbuşire

Catedrala Notre-Dame adăpostea coroana de spini purtată de Hristos la răstignire. Ce alte relicve se aflau înăuntru

Mai mulți oameni de afaceri au donat pentru restaurarea catedralei Notre Dame

După incendiu, în decurs de două zile au fost strânse donaţii de aproximativ 900 de milioane de dolari pentru sprijinirea restaurării catedralei.

Prima fleșă a catedralei a fost construită în secolul al 13-lea, însă din cauza deteriorării a fost înlăturată în secolul al 18-lea. A fost înlocuită de cea proiectată de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, construită la jumătatea secolului al 19-lea.

notre-dame-inainte-incendiu.jpg

catedrala notre dame inainte de incendiu
Așa arăta catedrala Notre Dame înainte de incendiul din aprilie 2019
foto: Shutterstock

 

Iniţial, preşedintele Macron a lăsat să se înţeleagă că ar fi în favoarea unei abordări moderne. Ideea ca fleșa să fie acum reconstruită în manieră alternativă a stârnit un val de critici, dar şi de propuneri venite de la arhitecţi din întreaga lume. Unii au propus chiar construirea unei piscine pe acoperiş sau a unui parc. 

Arhitectul şef al cateralei, Philippe Villeneuve, a susţinut ferm o restaurarea fidelă celei din secolul 19.

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1