Care sunt cei mai reprezentativi indici bursieri din lume?

Ultima actualizare:

Indicele de referință sau indicele bursier al unei piețe este un indice compozit care înglobează acțiunile celor mai importante companii listate pe acea bursă sau celor mai importante companii dintr-o economie sau țară. În general, se includ în indici bursieri companiile cu cele mai mari capitalizări sau cele considerate cele mai reprezentative.

Indici bursieri foarte populari la nivel mondial sunt: Dow Jones în SUA, Euro Stoxx 50 al bursei Euronext și este reprezentativ pentru zona euro, DAX30 indicele bursei germane.

Toate bursele de valori din lume au un indice de referință, uneori chiar mai mulți indici, și aceștia sunt unitatea de măsură a performanței unei burse de valori sau a economiei unei țări.

Ce este un indice de referință ?

Un indice de referință este un portofoliu de investiții  ipotetic care reprezintă un segment al unei piețe financiare. Calcularea valorii unui indice de referință se face pe baza titlurilor componente. Unii indici au valori bazate pe ponderarea capitalizării bursiere, pe ponderarea veniturilor, pe ponderarea free floatului sau pe ponderare fundamentală. Ponderarea este metoda de ajustare a impactului individual a fiecărei componente.

Investitorii urmăresc diverşii indici de referință pentru a previziona evoluția piețelor. Investitorii nu pot investi direct într-un index, aceste portofolii fiind utilizate ca referință, după cum le spune și denumirea, sau pentru dezvoltarea unor fonduri bazate pe indicii respectivi.

De reținut:

  • Indicii bursieri furnizează un portofoliu reprezentativ pentru investiții
  • Metodologiile de calcul ai indicilor bursieri individuali variază dar majoritatea calculelor se bazează pe ponderarea medie matematică
  • Indicii sunt folosiți ca referință pentru a previziona mișcarea viitoare a pieței și performanța unor segmente de piață
  • Investitorii utilizează indicii bursieri ca bază pentru portofoliile de investiții
  • Majoritatea investitorilor utilizează indicii bursieri pentru a urmări evoluția piețelor financiare și pentru managementul propriului portofoliu de investiții. Indicii sunt legați intrinsec de managementul investițiilor, iar fondurile de investiții le folosesc ca referință pentru comparația performațelor, în timp ce managerii le folosesc ca bază pentru crearea portofoliilor de investiții. 
  •  

​Sunt:

-Indicele de referinţă european Euro Stoxx 50-Indicele de referinţă al bursei germane DAX 30-Indicele bursier din Marea Britanie FTSE 100-Indicele bursier din Franța CAC 40-Indicele bursier din Spania IBEX 35

O mare parte dintre indicii bursieri internaționali sunt indici bursieri europeni. Iar realitatea este că indicii bursieri europeni sunt cei mai numeroși. Să-i trecem în revistă pe cei mai importanți:

Indicele bursier Euro Stoxx 50

Euro Stoxx 50 este indicele principalei burse a Uniunii Europene, Euronext. Acest indice este reprezentativ pentru zona euro a Uniunii Europene și încorporează 50 de companii cu cea mai mare capitalizare de piață din zona euro.

 Indicele de referinţă DAX30

Probabil cel mai cunoscut indice european DAX30 Deutscher Aktienindex, este indicele de referință german al bursei de valori de la Frankfurt. DAX30 este un indice bursier de referință foarte popular printre traderii internaționali și este unul dintre cei mai tranzacționați indici la nivel global.

 DAX30 cuprinde 30 cele mai importante acțiuni ale celor mai mari companii germane.

 Indicele FTSE 100

Principalul centru financiar al Europei este Londra și cea mai mare bursă europeană funcționează aici. FTSE 100  - Financial Times Stock Exchange 100 Index este indicele de referinţă al bursei londoneze. Acesta este un alt indice bine cunoscut la nivel internațional.

Se calculează în baza a 100 acțiuni cu cea mai mare capitalizare care se tranzacționează pe bursa de la Londra.

 Indicele bursier CAC40

CAC40 - Cotation Assistée en Continu este indicele de referință al bursei franceze de la Paris, care este una dintre cele mai mari la nivel de mapamond. Iar indicele CAC40 este desigur unul dintre cei mai populari indici la nivel internațional.

CAC40 este cel mai important indice bursier al Franței și este compus din 40 cele mai lichide și cu cea mai mare capitalizare acțiuni care se tranzacționează pe bursa Euronext de la Paris.

Wall Street este un omonim al burselor de valori, iar centrul financiar situat pe Wall Street nu prea mai are nevoie de nici o prezentare, este faimos în lumea întreagă. Bursa de valori americană este printre cele mai mari de pe glob și are câteva piețe importante:

NASDAQ  - National Association of Securities Dealers Automated QuotationNYSE  - New York Stock Exchange

Desigur fiecare dintre cele două burse indicate anterior are propriul indice de referință.

Indicele Dow Jones

Este indicele de referință al bursei de la New York și este probabil cel mai celebru indice bursier. Și este bineînțeles unul dintre cele mai tranzacționate pe piețele globale. Dow Jones sau Dow Jones Industrial Average (DJIA) este compus din 30 cele mai importante acțiuni ale companiilor americane care se tranzacționează pe bursa de la New York și arată cum a evoluat prețul acestora într-o perioadă de timp determinată.

Indicele Nasdaq

Nasdaq este un alt indice bursier compozit foarte celebru și foarte tranzacționat. Este compus din acțiunile comune ale companiilor listate pe NASDAQ. 

Deși nu la fel de celebri ca omologii lor europeni sau americani și continentul asiatic are indicii săi bursieri.

Indicele Nikkei 225

Este indicele de referinţă al bursei japoneze de la Tokyo. Și drept urmare cel mai important indice al acestei burse asiatice.  Este calculat zilnic începând cu anul 1950 de către ziarul Nihon  Keizai Shinbun și cuprinde 225 acțiuni ale celor mai importante companii nipone acoperind o gamă largă de sectoare de activitate.

 Indicele HSI50

HSI50 - Hang Seng Index este indicele bursei chineze de la Hong Kong. Înglobează 50 cele mai importante acțiuni cu cea mai mare capitalizare care se tranzacționează pe bursa de la Hong Kong.

image
image
image
image
image
image
copii calatorie avion jpg
3 lacul ursu jpg jpeg
Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
cirese 250 lei kg jpg
japoneza shutterstock 1824440588 jpg
iasi oras romania jpg
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net