Calendar ortodox 2020, 22 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Timotei

calendar-ortodox-2020-22-ianuarie-martiriul_sfantului_apostol_timotei_-_miniatura_din_menologhionul_lui_vasile_al_ii-lea_macedoneanul_985._vatican_library._roma.jpg

Calendar ortodox 2020, 22 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Timotei
Martiriul Sfântului Apostol Timotei
miniatură din Menologhionul lui Vasile al II-lea Macedoneanul (985. Vatican Library. Roma.)

Sfântul Apostol Timotei este prăznuiti la data de 22 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Apostol Timotei este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 22 ianuarie.

Calendar ortodox 2020, 22 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Apostol Timotei

Sfântul Apostol Timotei s-a născut în localitatea Listra din tată păgân şi mamă evreică. Când Sfântul Apostol Pavel însoţit de sfântul Baraba a ajuns în cetatea Listrei a vindecat un prunc şchiop în pântecele mamei sale iar poporul văzând minunea credea că s-a coborât Dumnezeu pe pământ. Ei i-au înştiinţat că nu sunt dumnezei ci doar apostoli ai lui Hristos au întors pe mulţi de la rătăcire la dreapta credinţă. Printrei cei care credeau a fost şi mama lui Timotei care s-a grăbit să-i găzduiască pe Apostoli şi după ce i-a îndestulat l-a dat pe fiul ei Timotei pentru luminarea dreptei credinţe. Pentru că Timotei era numai un copil dar îndemânatic şi de bună credinţă Sfântul Pavel nu l-a luat cu el ci l-a lăsat să înveţe Sfânta Scriptură. După câţiva ani, când Sfântul Pavel s-a întors din Antiohia a trecut din nou prin Listra unde l-a regăsit pe Timotei acum bărbat în toată firea drept şi bine vorbit de toţi creştinii din cetate. L-a luat cu el să-i fie însoţitor la nevoinţe şi osteneli şi împreună slujitor în Domnul. Ca să nu-i smintească pe evreii care ştiau că-i născut din tată păgân a primit să fi tăiat împrejur chiar dacă fusese botezat cu Duh Sfânt. A învăţat tot ce a trebuit de la Sfântul Pavel şi a primit apostoleasca sărăcie ca să nu câştige nimic pentru el, ci a mers din sat în sat propovăduind Sfânta Evanghelie. Apoi a învăţat să răsplătească răul cu bine, când era înjurat, binecuvânta, când era alungat răbda, când era hulit răbda fiind întotdeauna ca o slugă a lui Dumnezeu. Şi pentru că sfântul Apostol Pavel a văzut cu ochii lui cum creştea în fapta bună l-a făcut mai întâi diacon, apoi preot şi în cele din urmă epsicop deşi era crud ca vârstă. Era o sărbătoare în Efes, Catagoghion, în care oamenii se mascau şi plimbau pe străzi idoli, cântând şi urlând, ieşeau în calea oamenilor paşnici şi-i speriau, băteau şi chiar omorau, zicând că în fellul acela slujesc zeilor lor. Văzând asta, Timotei a fost cuprins de râvnă a intrat într-o astfel de ceată şi a încercat să-i oprească cu vorba bună dar ei nu au primit cuvântul lui şi s-au năpustit la el, l-au bătut fără milă şi fără omenie până l-au omorât. Creştini l-au luat şi l-au înmormântat cu cinste, iar cinstitele lui moaşte au fost mutate de împăratul Constanţiu, fiul lui Constantin cel Mare, din Efes la Constantinopol, în biserica sfinţilor apostoli, alături de Sfântul Andrei, apostolul românilor şi de Sfântul Evanghelist Luca.

Troparul Sfântului Apostol Timotei

Glasul al 4-lea

Bunătatea învăţându-te şi întru toate cumpătat fiind, îmbrăcându-te cu buna conştiinţă, precum i se cuvine unui sfânt, ai scos din vasul alegerii lucrurile tainice; şi credinţa păzind, aceeaşi cale ai săvârşit, Sfinte Apostole Timotei, roagă-te lui Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.

Condacul Sfântului Apostol Timotei şi al Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul

Glasul 1

Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.

Pe Dumnezeiescul ucenic şi împreună călător cu Apostolul Pavel, pe Sfântul Timotei, toţi credincioşii să-l laude cu cântări; împreună cu dânsul cinstind şi pe Înţeleptul Anastasie, ce a strălucit din Persia ca o stea, care alungă patimile noastre cele sufleteşti şi bolile trupului.

La 22 ianuarie în calendarul ortodox 2020 mai sunt pomeniţi

  • Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul;
  • Sfinţii Mucenici Manuil, Gheorghe, Petru, Leon, Sioniu, Gavriil, Ioan, Parod şi alţi 377 de mucenici.
Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2020, ianuarie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2020 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna ianuarie, conform Calendarului ortodox 2020, ca să te poți pregăti pentru ele. Luna ianuarie are cinci sărbători religioase importante: Tăierea Împrejur cea după trup a Domnului şi Sf Vasile cel Mare, Boboteaza, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfinţii Trei Ierarhi.

  • Calendar ortodox 2020, 21 ianuarie. Sfinţii zilei. Sfântul Maxim Mărturisitorul

    Sfântul Maxim Mărturisitorul este prăznuiti la data de 21 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfântul Maxim Mărturisitorul este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2020, pentru data de 21 ianuarie.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
2
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1