BREXIT aruncă Marea Britanie în abis. Irlanda de Nord și Scoția își vor independența

Ultima actualizare:

    Englezii și-au luat țara înapoi, dar, ar putea să își vadă Regatul făcut bucățeleGetty Images
Englezii și-au luat țara înapoi, dar, ar putea să își vadă Regatul făcut bucățeleGetty Images

Britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană iar Brexitul va declanșa un efect de domino în întreaga Europă. Primele efecte s-au resimțit din plin. Lira sterlină s-a prăbușit cu 15% în raport cu dolarul iar Bursele din întreaga lume au început ziua în scădere.

Nicola Sturgeon, premierul Scoței, a manifestat o poziție tranșantă. „Scoția își vede viitorul în Uniunea Europeană.” Este primul semnal care arată că, în Scoția, ar putea sa aibă loc, foarte rapid, un referendum prin care populația va fi chestionată în privința secesiunii de Regat, pentru ca Scoția să demareze, separat, procedura de accedere în Uniunea Europeană, ca o țară independentă. 

Scoția a dat un vot covârșitor în privința rămânerii în Uniunea Europeană, în toate cele 32 de consilii înregistrându-se victoria taberei anti-Brexit. „Scoția a oferit un raspuns puternic, fără echivoc, pentru rămânerea în UE. Am primit cu plăcere acest vot. Este foarte clar că poporul scoțian își vede viitorul în Uniune”, a adăugat Sturgeon. 

Sinn Fein, cea mai importantă formațiune politică din Irlanda, a anunțat intenția de a organiza un referendum pentru unirea cu Irlanda de Nord. „Votul englezilor a răsturnat voința democratică a Irlandei de Nord. Votul lor, practic, scot Irlanda de Nord din Uniunea Europeană. Guvernul britanic și-a pierdut orice mandat de reprezentare a intereselor politice și economice ale nord-irlandezilor”, a spus Declan Kearney, unul dintre liderii importanți ai acestui partid.

În Franța și în Olanda a sosit, de-asemeni, momentul adevărului. Marine Le Pen, liderul partidului de extremă dreapta Frontul Național, a ținut să salute votul taberei pro-Brexit. Vice-președintele partidului, Florian Philippot, a anunțat că Franța ar trebui să organizeze un referendum similar ca cel din Marea Britanie. Franța este una dintre cele mai eurosceptice țări din UE. Aici, 61% din populație are o opinie nefavorabilă în privința Uniunii Europene. 

Gert Wilders, liderul formațiunii politice de extremă dreapta Partidul Olandez pentru Libertate, face presiuni pentru ca Olanda să organizeze, la rându-i, un referendum în privința rămânerii în Uniunea Europeană. „Marea Britanie a deschis calea către eliberare. Acum este momentul pentru un nou început, să ne recuperăm încrederea și suveranitatea. Asta merită poporul olandez!”, a spus Wilders. 

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net