Avion de pasageri, deturnat! Amenințare cu bombă la bord

Ultima actualizare:

    Toți cei 66 de oameni aflați la bord și-au pierdut viațafoto: AP
Toți cei 66 de oameni aflați la bord și-au pierdut viațafoto: AP

Un avion EgyptAir care transporta 81 de pasageri a fost deturnat, marți dimineață (29 martie), la numai câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Alexandria, cu destinația Cairo. Un bărbat înarmat a anunțat că la bordul aeronavei s-ar afla o bombă.

Update 14.50: Criza ostaticilor s-a încheiat, informează Digi24. Atacatorul a fost arestat de autoritățile cipriote, după mai bine de cinci ore.

UPDATE 12:00 Oficialii din Egipt au greșit numele teroristului. Autoritățile susțin că nu este vorba despre Ibrahim Samaha, ci de un alt cetățean egiptean pe nume Seif El Din Mustafa, potrivit CNN. În momentul de față, la bordul avionului se află șapte ostatici.

Update 11.00: Bărbatul înarmat ar fi fost identificat, transmite Digi24. Acesta ar fi un cetățean egiptean pe nume Ibrahim Samaha de 27 de ani și ar vrea să ceară azil politic în Cipru.

Update 10.35: Au fost eliberați doar pasagerii egipteni care se aflau în avion, prioritate având femeile și copiii. La bord se aflau și cetățeni britanici.

Update 10.15: Potrivit unei declarații oficiale făcute de compania EgyptAir pe Twitter, negocierile au rezultat în eliberarea pasagerilor, cu excepția însoțitorilor de bord și a cinci străini.

Update 9.45: Este vorba despre zborul MS181, efectuat cu un avion de tip Airbus, transmite theguardian.com.

Pilotul a luat legătura cu turnul de control, și a aterizat în Cipru, pe aeroportul din Larnaca. Presa internațională speculează că suspectul ar fi cerut devierea zborului. Situația este tratată ca o luare de ostatici, potrivit unor informații difuzate la postul de televiziune Digi 24. La fața locului a fost trimisă o echipă de negociatori.

Avionul deturnat a plecat din Alexandra și urma să aterizeze în Cairo, însă a aterizat de urgență pe aroportul din Larnaca, Cipru
Avionul deturnat a plecat din Alexandra și urma să aterizeze în Cairo, însă a aterizat de urgență pe aroportul din Larnaca, Cipru

Pe aeroportul din Larnaca au fost trimise echipaje de pompieri și ambulanțe. Deocamdată, la bordul avionului nu au fost înregistrate alte incidente. Este pentru a doua oară în ultimii 30 de ani în istoria aeroportului din Larnaca când pe pistele sale aterizează un avion deturnat. 

Un post de televiziune cipriot transmite imagini cu avionul deturnat, aterizat pe aeroportul din Larnaca
Un post de televiziune cipriot transmite imagini cu avionul deturnat, aterizat pe aeroportul din Larnaca

Egipt, zdruncinat de terorism

Instabilitatea în regiunea Sinai din Egipt nu este o noutate. Guvernul egiptean a încercat să țină situația sub control în mod brutal. Extremiștii au exploatat această slăbiciune, în special în 2011, atunci când președintele Hosni Mubarak a fost dat jos. Grupul jihadist Ansar Beit al-Maqdis a recrutat neîncetat oameni și a ucis sute de polițiști și soldați. 

În 2014, Ansar Beit al-Maqdis a renunțat la alianța cu Al-Qaida, trecânnd de partea teroriștilor ISIS și schimbându-și numele în Wilayat Sinai.În anul următor, mai multe atacuri teroriste au fost revendicate de militanții Statului Islamic. Jihadiștii s-au luptat ani la rând cu armata pentru teritorii din Peninsula Sinai. Sute de soldați egipteni și-au pierdut viața în vara lui 2015. În același an, procurorul-șef al Egiptului a fost omorât într-un atac terorist cu o mașină capcană.

Consulatul Italian din Cairo a fost bombardat de afiliații ISIS, urmând ca orașul Sheikh Zuweid să fie luat cu asalt de către jihadiști, în vara lui 2015. Trupe ale ONU și SUA au staționat în Sinai, după ce convenția de pace între Israel și Egipt a început să fie încălcată. Statele Unite au ajutat armata egipteană cu echipament și soldați. Toate acestea au reprezentat o amenințare pentru guvernarea lui Sisi. Pe de o parte a baricadei este armata egipteană, considerată brutală și abuzivă de către cetățeni, iar pe de altă parte sunt militanții jihadiști, care încearcă să câștige cât mai mult teritoriu.

Cel mai șocant eveniment a avut loc pe 31 octombrie 2015, atunci când avionul rus Airbus 321 s-a prăbușit în Peninsula Sinai. Toți cei 224 de oameni aflați la bord și-au pierdut viața. Investigația oficială a relevat că în avion s-a aflat o bombă. ISIS a revendicat acest atac și a declarat război Rusiei. 

image
image
image
image
image
image
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net