Atentatul de pe Podul Londrei a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic

gettyimages-1137991918-594x594.jpg

Atacul cu armă albă de pe Podul Londrei a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic
Foto: Getty

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) a anunţat că atacul de la Podul Londrei de vineri, 29 noiembrie, a fost pus la cale de către un membru al rețelei lor, a anunţat agenţia de propagandă a organizaţiei. Statul Islamic nu a oferit însă, momentan, nicio dovadă în acest sens.

Statul Islamic a adăugat că atacul a fost lansat ca răspuns la apelurile de a fi ţintite ţări ce fac parte din coaliţia ce luptă împotriva grupării jihadiste.

Poliţia londoneză tratează evenimentul de vineri de la Podul Londrei drept un atac terorist. Bărbatul care a ucis două persoane vineri pe Podul Londrei, Usman Khan, avea 28 de ani şi a fost deţinut până în 2018 după ce a fost condamnat pentru terorism. Khan, care avea asupra sa un fals dispozitiv exploziv, a fost ucis, după ce a atacat cu armă albă mai multe persoane, în urma atacului murind un bărbat şi o femeie, potrivit news.ro. 

Cine este atacatorul de pe Podul Londrei

Atacatorul era cetăţeanul britanic Usman Khan, în vârstă de 28 de ani. Potrivit autorităţilor britanice, Khan, care purta o brăţară electronică de supraveghere, a fost condamnat pentru mai multe acte de terorism. În 2012 a fost reținut pentru participarea la complotul care viza aruncarea în aer, în perioada Crăciunului, a Bursei londoneze. Atacul plănuit atunci mai viza şi ambasada americană şi locuinţa lui Boris Johnson, în acel moment primar al Londrei.

atacator.jpg

Foto: Arhivă

Usman Khan făcea parte dintr-un grup de 9 membri ai organizaţiei Al Quaeda care plănuise organizarea atacului din 2012, dar şi înfiinţarea unei baze de antrenament în Kashmir, în zona controlată de Pakistan. Bărbatul era un susţinător direct al Al-Muhajiroun, reţea jihadistă militantă Salafi cu sediul în Marea Britanie. Iar acum se pare, conform declarațiilor făcute de Stat Islamic, că acesta făcea parte și din gruparea lor teroristă. 

În februarie 2012, Usman Khan a fost condamnat la un minim de 8 ani de închisoare, iar ulterior, în urma unei decizii a Curţii de Apel, sentinţa sa definitivă  a fost de 16 ani după gratii. Acesta a fost însă eliberat după efectuarea a jumătate din pedeapsă. Acum primise aprobarea de a pleca din reşedinţa sa din Staffordshire pentru a participa, alături de alţi foşti puşcăriaşi, la Conferinţa „Să învăţăm împreună“, organizată la Londra, în Fishmonger’s Hall, potrivit adevărul.ro. 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5