Atentatul de pe Podul Londrei a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic

Ultima actualizare:
Atacatorul de pe Podul Londrei a fost oprit de niște cetățeni cu un extinctor și un dinte de narval!
Atacatorul de pe Podul Londrei a fost oprit de niște cetățeni cu un extinctor și un dinte de narval!

Gruparea teroristă Stat Islamic (ISIS) a anunţat că atacul de la Podul Londrei de vineri, 29 noiembrie, a fost pus la cale de către un membru al rețelei lor, a anunţat agenţia de propagandă a organizaţiei. Statul Islamic nu a oferit însă, momentan, nicio dovadă în acest sens.

Statul Islamic a adăugat că atacul a fost lansat ca răspuns la apelurile de a fi ţintite ţări ce fac parte din coaliţia ce luptă împotriva grupării jihadiste.

Poliţia londoneză tratează evenimentul de vineri de la Podul Londrei drept un atac terorist. Bărbatul care a ucis două persoane vineri pe Podul Londrei, Usman Khan, avea 28 de ani şi a fost deţinut până în 2018 după ce a fost condamnat pentru terorism. Khan, care avea asupra sa un fals dispozitiv exploziv, a fost ucis, după ce a atacat cu armă albă mai multe persoane, în urma atacului murind un bărbat şi o femeie, potrivit news.ro. 

Cine este atacatorul de pe Podul Londrei

Atacatorul era cetăţeanul britanic Usman Khan, în vârstă de 28 de ani. Potrivit autorităţilor britanice, Khan, care purta o brăţară electronică de supraveghere, a fost condamnat pentru mai multe acte de terorism. În 2012 a fost reținut pentru participarea la complotul care viza aruncarea în aer, în perioada Crăciunului, a Bursei londoneze. Atacul plănuit atunci mai viza şi ambasada americană şi locuinţa lui Boris Johnson, în acel moment primar al Londrei.

Usman Khan făcea parte dintr-un grup de 9 membri ai organizaţiei Al Quaeda care plănuise organizarea atacului din 2012, dar şi înfiinţarea unei baze de antrenament în Kashmir, în zona controlată de Pakistan. Bărbatul era un susţinător direct al Al-Muhajiroun, reţea jihadistă militantă Salafi cu sediul în Marea Britanie. Iar acum se pare, conform declarațiilor făcute de Stat Islamic, că acesta făcea parte și din gruparea lor teroristă. 

În februarie 2012, Usman Khan a fost condamnat la un minim de 8 ani de închisoare, iar ulterior, în urma unei decizii a Curţii de Apel, sentinţa sa definitivă  a fost de 16 ani după gratii. Acesta a fost însă eliberat după efectuarea a jumătate din pedeapsă. Acum primise aprobarea de a pleca din reşedinţa sa din Staffordshire pentru a participa, alături de alţi foşti puşcăriaşi, la Conferinţa „Să învăţăm împreună“, organizată la Londra, în Fishmonger’s Hall, potrivit adevărul.ro.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net