Atacul cu dronă care l-a ucis pe Soleimani a încălcat legislaţia internaţională. Unde a greșit Trump

Ultima actualizare:

    Qassem Soleimani, al doilea cel mai important lider iranian, a fost ucis în urma unui atac americanfoto: Profimedia
Qassem Soleimani, al doilea cel mai important lider iranian, a fost ucis în urma unui atac americanfoto: Profimedia

O nouă lovitură pentru președintele american Donald Trump, după ce Iranul a emis un mandate de arestare pe numele acestuia. Atacul american cu dronă care l-a ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani a reprezentat o încălcare a legislaţiei internaţionale, susține un investigator pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite, transmite Reuters.

Statele Unite nu au reuşit să ofere dovezi suficiente referitoare la iminenţa unui atac împotriva intereselor sale pentru a justifica atacul împotriva convoiului lui Soleimani, care părăsea aeroportul din Bagdad, afirmă Agnes Callamard, raportor special extrajudiciar.

Atacul a încălcat Carta ONU, a scris Callamard într-un raport care cere responsabilitate pentru uciderile ţintite prin intermediul dronelor şi pentru a reglementare mai bună a armelor.

”Lumea se află într-un moment critic, într-un posibil punct de inflexiune, când este vorba despre utilizarea dronelor... Consiliul de Securitate lipseşte din acţiune; comunitatea internaţională, intenţionat sau nu, păstrează tăcerea”, afirmă investigatorul independent Callamard.

Callamard îşi va prezenta joi concluziile Consiliului pentru Drepturile Omului, oferind statelor membre şansa de a discuta ce măsuri să ia. Statele Unite nu sunt membre ale acestui for, din care s-au retras acum doi ani.

Investigator ONU: ”Acţiunea întreprinsă de SUA a fost ilegală”

Soleimani, lider al Forţei Quds a Gărzilor Revoluţionale Iraniene, a fost o figură centrală care a organizat campania Iranului de a scoate forţele americane din Irak şi a construit reţeaua iraniană de armate de proximitate în Orientul Mijlociu. Washingtonul l-a acuzat pe Soleimani că a organizat atacuri ale miliţiilor aliate Iranului împotriva forţelor americane din regiune.

”Generalul maior Soleimani a fost însărcinat cu strategia militară a Iranului şi acţiunile din Siria şi Irak. Dar, în absenţa unui pericol iminent pentru viaţă, acţiunea întreprinsă de SUA a fost ilegală”, a scris Callamard în raport.

Aceasta a adăugat că atacul cu dronă din 3 ianuarie este primul incident cunoscut în care o naţiune a invocat auto-apărarea ca justificare a unui atac împotriva unui reprezentat al unui stat pe teritoriul unei ţări terţe.

Citește și:

Donald Trump amenință Iranul: «Am identificat 52 de obiective. Vom lovi foarte rapid»

Mii de irakieni au strigat «Moarte Americii!» la funeraliile generalului Qassem Soleimani

Generalul Qassem Soleimani, ucis la Bagdad

Generalul Qassem Soleimani a fost ucis la 3 ianuarie, într-un atac aerian american cu dronă, comandat de Donald Trump. Al doilea cel mai important lider iranian avea 62 de ani, iar în urmă cu 18 luni îl avertizase pe președintele american: "Domule Trump, îţi spun, suntem mai aproape de tine decât crezi. Tu vei porni războiul, dar noi îi vom pune capăt".

La 62 de ani, generalul Qassem Soleimani era unul dintre oamenii-cheie ai regimului iranian. El a contribuit la consolidarea relaţiilor diplomatice dintre Teheran şi Orientul Mijlociu.

Iranul a emis un mandat de arestare împotriva lui Donald Trump şi a altor 35 de oficiali americani, în legătură cu uciderea lui Soleimani, şi a cerut sprijinul Interpolului, a anunţat procurorul Ali Alqasimehr din Teheran, pe 29 iunie, potrivit agenţiei de presă  Fars.

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net