Atac terorist asupra alpiniştilor! 5 români, în pericol

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Veste cumplită pentru Zsolt Torok, alpinistul arădean care a pornit, la 5 iunie, într-o expediţie pe vârful Nanga Parbat (8.126 m). El a aflat că, de cealaltă parte a muntelui, teroriştii au ucis, în urmă cu câteva zile, 11 alpinişti. Acum, românul şi echipa lui ar putea fi evacuaţi de pe munte pentru a scăpa cu viaţă.

Arădeanul Zsolt Torok a încercat, anul trecut, să cucerească singur Vârful Nanga Parbat (8.126 m), al nouălea ca înălţime din lume. Nu a reuşit. A avut parte de o experienţă la limita supravieţuirii, dar nu a renunţat. În urmă cu trei săptămâni a plecat, din nou, în aceeaşi expediţie, împreună cu alţi patru români.

Talibanii pakistanezi au revendicat atacul asupra celor 11 alpiniști

simeon stalpnicul png

De data aceasta, alpinistul român a intrat în vizorul teroriştilor. În timp ce echipa lui a ajuns în Tabăra 3, la 6.600 metri, în cealaltă parte a muntelui, în Tabăra de Bază Nanga Parbat, pe versantul Diamir, a avut loc un atac terorist. Talibanii pakistanezi au ucis 11 alpinişti aflaţi în acel moment acolo: 3 ucraineni, 2 slovaci, 2 chinezi, 1 lituanian, 1 nepalez, 1 pakistanez şi 1 chinez-american. Teroriştii, deghizaţi în poliţişti, i-au îngenuncheat şi i-au împuşcat în cap.

Vârful Nanga Parbat (Muntele Golaş) sau Diamir (Regele munţilor) este unul dintre cei mai vizitaţi munţi ai lanţului Himalaya de către alpinişti

simeon stalpnicul png

Arădeanul a aflat cumplita veste de la soţia lui şi nu ştie deocamdată dacă trebuie să părăsească zona. „Ei sunt bine în momentul de faţă. Zsolt, Teo şi Aurel se află în Tabăra 3, la 6.600 m, Bruno în Tabăra 1, iar Marius în Tabăra de Bază. Tabăra Rupal este diferită de Tabăra de Bază Diamir, iar din cele cunoscute până acum, acolo nu au avut loc incidente", a precizat Minerva Vincze, soţia lui Torok, care este îngrijorată.

Până acum, românii plecaţi în expediţie au avut parte de vreme rea. Echipa românească îşi propusese ca în luna iulie să urce versantul Rupal pentru a ataca vârful. Nu se ştie însă dacă vor continua sau dacă vor fi evacuaţi, pentru siguranţa lor.

image
image
image
image
image
image
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net